Δόση μετ΄εμποδίων

Βερολίνο, Ανταπόκριση

Το δράμα για την παροχή της τρέχουσας δανειακής δόσης στην Ελλάδα δεν θα λήξει αύριο. Την Τρίτη, 20 Νοεμβρίου, θα παιχθεί μόνο η προτελευταία πράξη του. «Θα χρειαστεί ακόμα μια συνεδρίαση του Eurogroup για να δοθεί το πράσινο φως στην εκταμίευση των χρημάτων» δήλωσε τη Δευτέρα στο Βερολίνο η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών Μαριάνε Κοτέ.

Την Τρίτη, διευκρίνισε, αναμένεται να δοθεί μόνο το πολιτικό «ναι» στην εκταμίευση. Και μόνο ύστερα από την έγκριση της απόφασης από τα εθνικά κοινοβούλια, που θα επακολουθήσει μετά, θα πάρει, σε νέα συνεδρίαση του Eurogroup, την τελική «ευλογία» για τη διάθεση των χρημάτων.

Η κ.Κοτέ απέφυγε πάντως να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα, πότε ακριβώς θα γίνει αυτό. Δεδομένου όμως, ότι η γερμανική Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει (σύμφωνα με την αντιπολίτευση) στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας για το θέμα, εικάζεται, ότι η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup θα γίνει λίγο αργότερα, και πάντως όχι μετά τα τέλη Νοεμβρίου.

Η ίδια εκπρόσωπος απέρριψε για μια άλλη φορά την ιδέα ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους εις βάρος των κρατών-πιστωτών ως «μη λειτουργικό» και «δαπανηρό».

Παράλληλα επιβεβαίωσε έμμεσα, ότι ο πολιτικός της προϊστάμενος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε τη Δευτέρα επικοινωνία με το γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί. «Ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την Τρίτη γίνονται πολλές συνομιλίες» είπε. Ο στόχος τους, πρόσθεσε, είναι η εξεύρεση μιας κοινής πλατφόρμας των υπουργών οικονομικών, που θα κάνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

«Τι σημαίνει ακριβώς η „λύση διαρκείας“ που εξήγγειλαν πριν από δυο εβδομάδες ο Σόιμπλε και ο Μοσκοβισί» ρώτησε στη συνέχεια δημοσιογράφος. «Ατέλειωτη διάρκεια, μερικές δεκαετίες, ή απλώς 10 μήνες, μέχρι τις εκλογές στη Γερμανία, το Σεπτέμβριο του 2013»; «Η λύση θα έχει ισχύ έως ότου το χρέος ξαναγίνει βιώσιμο και η Ελλάδα θα μπορεί να ξαναβγεί στις αγορές» ήταν η απάντηση – υπονοώντας έτσι ότι η λύση δεν θα είναι οριστική.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Σάιμπερτ απέκρουσε επίσης το ενδεχόμενο ενός τρίτου προγράμματος βοήθειας. «Το Eurogrupp και στη συνέχεια τα κοινοβούλια καλούνται να αποφασίσουν αποκλειστικά για την προσαρμογή του δεύτερου μνημονίου στις νέες συνθήκες και για τίποτα άλλο» είπε.

Κι αυτό προμηνύει, ότι θα βγουν απογοητευμένοι όσοι περιμένουν από την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup κάτι παραπάνω από τη την εκταμίευση της προγραμματισμένης δόσης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.