Σε νέα σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων εντός των επομένων εικοσιτετραώρων, αν και ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί πότε ακριβώς θα γίνει, παραπέμπεται η επίλυση των ενδοκυβερνητικών τριβών. Οι ισορροπίες στην κυβέρνηση είναι εύθραυστες και πλέον καθημερινά αποδεικνύεται ότι υπάρχει, όχι μόνο πρόβλημα συνοχής, αλλά και λειτουργίας.
Το νέο επεισόδιο που ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην κυβέρνηση ήταν η χθεσινή κίνηση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη, που διαφοροποιήθηκε από την κυβέρνηση στο θέμα της ιθαγένειας, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, χωρίς να τον κατονομάσει.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ενοχλήθηκαν από το νέο κρούσμα, που δείχνει πόσο προβληματική είναι η συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης, αγνοώντας ότι και η απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά να ανοίξει πριν δυο ημέρες αιφνιδιαστικά θέμα για νέο νόμο περί ιθαγένειας, πυροδότησε αντιδράσεις από ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ και προκάλεσε σκιές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.
Με αφορμή αυτή την κίνηση του κ. Σαμαρά, ο κ. Ρουπακιώτης εμφανίστηκε αντίθετος και διαφώνησε δημόσια με δηλώσεις του στην προοπτική να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση στο θέμα της ιθαγένειας μετά την απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου Ραγκούση.
Παράλληλα, επιτέθηκε στον κ. Στουρνάρα όπου, χωρίς να πει το όνομά του, ανέφερε υποστηρίζοντας τον κλάδο από τον οποίο προέρχεται πως εξυπηρετεί συμφέροντα των τραπεζών, των εταιρειών και των ασφαλιστικών επειδή, όπως διευκρίνισε, κατάργησε το κατώτατο όριο των αμοιβών των δικηγόρων.
Για το νέο κρούσμα ενημερώθηκε χθες το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός, εν μέσω της επίσκεψής του στη Μάλτα, όπου βρέθηκε για ειδική συνεδρίαση του ΕΛΚ και για συνάντησή του με τον Μαλτέζο ομόλογό του Λώρενς Γκόνζι.
Παρά την ενόχληση που υπάρχει με τον κ. Ρουπακιώτη, καθώς και πρόσφατα είχε δημιουργήσει ενδοκυβερνητική κρίση και χρειάστηκε η παρέμβαση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη να τον μεταπείσει να υπογράψει το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα, η περίπτωσή του δεν θα αντιμετωπιστεί αποσπασματικά. Ως εκ τούτου, η λύση θα δοθεί με τον ανασχηματισμό, οπότε και θεωρείται βέβαιη η αντικατάστασή του.
Ο κ. Σαμαράς από τη Μάλτα τηλεφώνησε στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, που με τη σειρά του επικοινώνησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι.
Παράλληλα, στο πρωθυπουργικό επιτελείο ξαφνιάστηκαν και με την κίνηση ενός ακόμα μέλους του υπουργικού συμβουλίου, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αθ. Τσαυτάρη –πολιτικού φίλου του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλου-, ο οποίος εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του με την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα αγροτικά φωτοβολταϊκά.
Αισιόδοξος ο Σαμαράς για το 2013
Την ίδια στιγμή που στην Αθήνα είχαμε ένα ακόμα επεισόδιο που έδειχνε τις λεπτές ισορροπίες στην κυβέρνηση και ενίσχυε περαιτέρω τα σενάρια για ανασχηματισμό, ο Πρωθυπουργός επιχειρούσε από την Μάλτα να εξασφαλίσει την υποστήριξη των κεντροδεξιών κομμάτων που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των χωρών τους, χωρίς προβλήματα, η νέα συμφωνία για την Ελλάδα.
Στη συνεδρίαση των αντιπροσωπειών του ΕΛΚ, ο κ. Σαμαράς προσπάθησε να αλλάξει το κλίμα για τη χώρα μας κυρίως στις αντιπροσωπείες των χωρών που αντιμετωπίζουν με δυσπιστία την ελληνική προσπάθεια, όπως η Σλοβενία, η Εσθονία, ακόμα και η ίδια η Μάλτα.
«Η Ελλάδα τηρεί και θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για να τερματιστεί η κρίση», είπε και προέβλεψε, αρκετά αισιόδοξος, ότι το 2013 θα φανούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της χώρας, εφόσον βεβαίως εφαρμοστεί πλήρως το μνημόνιο.
Ο Πρωθυπουργός, που ήταν κεντρικός ομιλητής, στην ομιλία του περιέγραψε με δραματικούς τόνους τη σκληρή πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η χώρα και τόνισε πως «η Ελλάδα περνά δύσκολες ώρες».
«Μετά από τρία χρόνια σκληρής λιτότητας, θα μειώσουμε το έλλειμμα κατά 8% του ΑΕΠ. Μια τέτοια μείωση, μέσα σε μόλις τρία χρόνια, δεν έχει ξαναγίνει. Αλλά αυτό έγινε με ένα σκληρό τίμημα: η Ελλάδα έχασε περίπου το 25% του ΑΕΠ, μέσα σε τρία χρόνια», ανέφερε.
Μάλιστα, αρκετά υπεραισιόδοξος είπε πως τον επόμενο χρόνο θα έχουμε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης και δήλωσε ότι, στο τέλος αυτού του προγράμματος, το έλλειμμα θα έχει σχεδόν μηδενιστεί, θα δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ, αν και όπως διευκρίνισε η Ελλάδα θα έχει χάσει σχεδόν το 40% των επιπέδων διαβίωσής της σε σχέση με το πριν το 2009 διάστημα.
Η κρίσιμη εβδομάδα
Ο πρωθυπουργός, που ετοιμάζεται για επισκέψεις σε Κατάρ, Κίνα και Ρωσία με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμη την επόμενη εβδομάδα και είναι αισιόδοξος για την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης, ενώ αναμένει μια ευνοϊκή ρύθμιση του συνολικού δημοσίου χρέους.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο ευελπιστούν ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Τρίτη θα κλείσει οριστικά το θέμα της εκταμίευσης της δόσης παράλληλα με την επιμήκυνση και αναμένουν να υπάρξει συμφωνία των 17 κρατών – μελών για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος.
Ο φόβος της κοινωνικής έκρηξης
Στο Μέγαρο Μαξίμου τρομάζουν στην ιδέα μιας γενικευμένης κοινωνικής έκρηξης και χθες σήμανε συναγερμός από τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη κατά των γερμανών αξιωματούχων, καθώς ο Πρωθυπουργός δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να δημιουργηθεί αντιγερμανικό κλίμα.
Ο κ. Σαμαράς ήταν ενήμερος από την πρώτη στιγμή και έδωσε εντολή στον υπουργό Εσωτερικών, κ. Ευρ. Στυλιανίδη, που συνόδευε τον υφυπουργό Εργασίας Χανς Γιοαχίμ Φούχτελ, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να μην δημιουργηθεί ελληνογερμανικό διπλωματικό επεισόδιο.
Μετά από τις απαραίτητες συνεννοήσεις, τόσο ο κ. Φούχτελ, όσο και ο Γερμανός πρόξενος στην Θεσσαλονίκη έκαναν διορθωτικές δηλώσεις διευκρινίζοντας ότι δεν μιλούν για μαζικές απολύσεις στο ελληνικό δημόσιο και αναφέρθηκαν στο δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν.
Όμως, παρά τις κινήσεις κατευνασμού, δεν ήχησε ευχάριστα στο πρωθυπουργικό επιτελείο και η δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να αναφερθεί στα επεισόδια που προβλήθηκαν από όλα τα γερμανικά ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσε με τον Γάλλο ομόλογό της, Ζαν-Μαρκ Ερό. Η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι η βία δεν αποτελεί λύση και επανέλαβε την ανάγκη να ολοκληρωθεί και να συζητηθεί η έκθεση της τρόικας.
Την ίδια στιγμή, από τη Μάλτα, ο κ. Σαμαράς υπογράμμιζε ότι «δεν μπορεί να πετύχει κανένα πρόγραμμα, αν δεν έχεις την κοινωνία μαζί σου» και τόνιζε με έμφαση πως πρέπει επίσης να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή, η οποία, εάν αμεληθεί, μπορεί, όπως συμπλήρωσε, να καταλήξει σε μια αυτοκαταστροφική στρατηγική.
«Γιατί, κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να επιτύχει σε μια κοινωνία που καταρρέει». Συνεπώς, η λιτότητα είναι απαραίτητη, αλλά θα πρέπει να «συμπληρώνεται με μέτρα ανάκαμψης, δομικές αλλαγές που ενισχύουν την ανάπτυξη και προτεραιότητες όσον αφορά την κοινωνική συνοχή», τόνισε και συνέχισε: «Τα προγράμματα προσαρμογής δεν είναι εργαστηριακά πειράματα. Δεν αφορούν «στεγνούς αριθμούς». Αφορούν κοινωνίες ανθρώπων».