Τις αντοχές της τρικομματικής κυβέρνησης δοκιμάζει η εσπευσμένη απόφαση του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά να προχωρήσει η άμεση εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια, να ετοιμαστεί εντός επτά ημερών να δοθεί στη δημοσιότητα νομοσχέδιο συμβατό με την παραπάνω ετυμηγορία.
Η κίνηση του Πρωθυπουργού, που χρησιμοποιεί επί της ουσίας την απόφαση του ΣτΕ για να υλοποιηθεί η σταθερή προεκλογική του εξαγγελία περί κατάργησης του νόμου Ραγκούση, που όμως είχε σκοντάψει στις αρχές του περασμένου Ιουλίου στην άρνηση ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ, έρχεται να δυναμιτίσει το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Ο κ. Σαμαράς, έχοντας προφανώς κατά νου και την άνοδο της Χρυσής Αυγής, εκτός από την εντολή για άμεση εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις προϋποθέσεις απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, ζήτησε να παγώσει η χορήγηση ιθαγένειας με τα κριτήρια που είχαν προβλεφθεί από τον νόμο Ραγκούση.
Σύμφωνα με ενημέρωση από το γραφείο του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης κ. Π. Μπαλτάκου, ο Πρωθυπουργός έδωσε ήδη εντολή στους υπουργούς Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδη και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Χ. Αθανασίου να δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες για την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ και να προετοιμαστεί εντός μιας εβδομάδας και να δοθεί στη δημοσιότητα νομοσχέδιο συμβατό με την παραπάνω απόφαση του δικαστηρίου.
Με τη γνωστοποίηση της εντολής του κ. Σαμαρά ήδη άρχισαν να διατυπώνονται οι πρώτες ενστάσεις, σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση που καλείται να προχωρήσει στην υλοποίηση των μέτρων του τρίτου μνημονίου.
Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρείται δεδομένο ότι θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στο εσωτερικό της, κυρίως εάν συναινέσει στην αλλαγή του νόμου Ραγκούση με βάση τη λογική της ΝΔ, ενώ πολλές ενστάσεις θα υπάρξουν από το ΠαΣοΚ.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης θα βρεθεί ενώπιον ενός σημαντικού διλήμματος, καθώς ο ίδιος είχε στηρίξει το νόμο Ραγκούση και πλέον με τη στάση του κ. Σαμαρά θα πρέπει, είτε να αρνηθεί την ακύρωση του νόμου και να έρθει σε ρήξη με τον Πρωθυπουργό, είτε να συμφωνήσει.
Εάν συναινέσει στη λογική του κ. Σαμαρά, θα δημιουργηθούν πολύ μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, καθώς πολλοί βουλευτές έχουν και πιο προωθημένες θέσεις για το μεταναστευτικό και σαφώς σε αντίθετη γραμμή με τις συντηρητικές απόψεις της ηγεσίας της ΝΔ.
Εάν ο κ. Κουβέλης διαφωνήσει με τον κ. Σαμαρά, δημιουργείται και πάλι, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενδοκυβερνητική κρίση που κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει που μπορεί να οδηγήσει. Από την άλλη πλευρά το ΠαΣοΚ πριν από είκοσι μέρες είχε ανακοινώσει δημόσια την αντίθεσή του στην άμεση αλλαγή του νόμου περί ιθαγένειας και με ανακοίνωσή του επισημάνθηκε ότι όποια αλλαγή προταθεί από την κυβέρνηση, θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένη και να μην διακατέχεται από φοβικές, ανακριβείς ή ιδεοληπτικές προσεγγίσεις του θέματος.
Η αντίδραση του ΠαΣοΚ «Το ΠαΣοΚ τονίζει ότι η αλλαγή του Κώδικα Ιθαγένειας, όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον νόμο Ραγκούση (ν.3838/10) «δεν αποτελεί προτεραιότητα» για το κόμμα, το οποίο κι αξιολογεί ως σημαντικότερα τα ζήτημα της διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων των νόμιμων μεταναστών, της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής που προκύπτει από αυτήν» επεσήμανε το ΠαΣοΚ στην ανακοίνωσή του.
Σε αυτό το κλίμα, πρέπει να επισημανθεί και η απόφαση του προέδρου του κ. Ευ. Βενιζέλου να θέσει στην προσεχή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ζήτημα λειτουργίας της κυβέρνησης, έπειτα από τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες, όπου υπουργοί κατέθεταν αιφνιδιαστικά τροπολογίες χωρίς να ενημερώνουν τους δύο άλλους κυβερνητικούς εταίρους.
Τον Ιούλιο το παρέπεμψαν στις καλένδες
Στις αρχές του περασμένου Ιουλίου μια από τις δυο βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Σαμαρά, αυτή για την κατάργηση του νόμου Ραγκούση – η άλλη ήταν η εξεταστική για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στο μνημόνιο – παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες.
Για να μην απειληθεί η ενότητα των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, στη συνάντηση που μετείχαν οι κ. Χρ. Λαζαρίδης (ΝΔ), Κ. Σκανδαλίδης (ΠαΣοΚ) και Δ. Χατζησωκράτης (ΔΗΜΑΡ), επέλεξαν να αναβληθεί για αργότερα η προώθηση τέτοιων επιλογών.
Σε αυτή τη σύσκεψη, ο κ. Λαζαρίδης, σύμφωνα με πληροφορίες, πρότεινε να υπάρξουν ορισμένες τροποποιήσεις έτσι ώστε η ιθαγένεια να δίνεται στα παιδιά των αλλοδαπών σε ηλικία 18 ετών και αφού αποποιηθούν την ιθαγένεια των γονιών τους κι όχι με τη γέννησή τους, όπως προβλέπει σήμερα ο νόμος.
Ομως, η πρόταση αυτή του πρωθυπουργικού συμβούλου, προσέκρουσε στην αντίδραση των κκ. Σκανδαλίδη και Χατζησωκράτη που αντέδρασαν και αντιπρότειναν το όλο θέμα να το εξετάσει μια διακομματική επιτροπή στο μέλλον.
Μια εβδομάδα μετά στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, η ΝΔ αποκλιμάκωσε την προεκλογική της στάση αναφορικά με τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες η ΝΔ, προχωρώντας στην αυστηροποίηση του νόμου Ραγκούση και δρομολόγησε την έναρξη λειτουργίας των κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών.
Μάλιστα, οι κκ. Στυλιανίδης και Αθανασίου απέδωσαν τη συγκεκριμένη στάση για το θέμα της ιθαγένειας στο αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, καθώς υπογραμμίστηκε πως η στοιχειώδης συμφωνία στα μεταναστευτικά θέματα αναδείχθηκε ως προϋπόθεση συμμετοχής στην κυβέρνηση από τη ΔΗΜΑΡ.
Η εμμονή Σαμαρά με το νόμο Ραγκούση
Ο κ. Σαμαράς είχε σταθερά στην ατζέντα του την κατάργηση του νόμου Ραγκούση. Στις 26 Απριλίου στο Ζάππειο, όπου προβλήθηκε επί της ουσίας το δόγμα «νόμος και τάξη», ο κ. Σαμαράς λίγες μέρες πριν από τις πρώτες εκλογές, έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητα την ενίσχυση του αισθήματος δημόσιας τάξης και ασφάλειας, την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, την απέλαση λαθρομεταναστών, την κατάργηση στην πράξη του ασύλου, κ.α.
«Σπάσαμε την ιδεολογική τρομοκρατία της Αριστεράς» είπε με έμφαση τότε ο κ. Σαμαράς και μιλώντας για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο και για τη Νέα Μεταπολίτευση που πρέπει να υπάρξει με την κοινωνία, αποκήρυξε το χαρακτηρισμό ότι τα όσα λέει αποτελούν δεξιά και συντηρητική ατζέντα, διευκρινίζοντας: «Δεν υπάρχουν αριστερές και δεξιές ανάγκες. Δεν υπάρχουν. Το έγκλημα τους κτυπάει όλους, όχι μόνο τους δεξιούς και τους κεντροδεξιούς».
Προέταξε, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια και για το θέμα της αντιμετώπισης των λαθρομεταναστών και αφού είπε πως πρόκειται για «άοπλη εισβολή» και ότι «οι Ελληνες είναι ξένοι στον τόπο τους» , υποστήριξε τη λειτουργία χώρων φύλαξης – που θα γίνουν μετά από διάλογο- έξω από τον αστικό ιστό των πόλεων.
H αντίδραση Ραγκούση
Ο κ. Ραγκούσης αντέδρασε στην κατάργηση του νόμου για την ιθαγένεια γράφοντας την Τετάρτη στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:
Ο λογαριασμός του κ. Ραγκούση στο Twitter