«Με περιέργεια» αναμένει το Βερολίνο τον γάλλο πρωθυπουργό Ζαν-Μαρκ Ερό για να εξηγήσει τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ότι θα λάβει η κυβέρνηση στο Παρίσι ώστε να αυξήσει την γαλλική ανταγωνιστικότητα, είπε σήμερα στη γερμανική πρωτεύουσα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.
«Ο κ. Ερό πρόκειται να γίνει δεκτός με όλες τις τιμές (. . .) αλλά και με μια ορισμένη περιέργεια, δεδομένου ότι πρόκειται να μάς διαφωτίσει για τα μέτρα που η κυβέρνησή του ετοιμάζει ώστε να μεγιστοποιηθεί η γαλλική ανταγωνιστικότητα», ανέφερε ο εκπρόσωπος.
«Πρόκειται για μέτρα στα οποία έγινε εκτενής αναφορά στη χθεσινή συνέντευξη του προέδρου της Γαλλίας (Φρανσουά) Ολάντ και η καγκελάριος Μέρκελ αναμένει να διαπιστώσει ποια είναι ακριβώς και ποιόν προσανατολισμό αυτά θα έχουν».
Η βελτίωση της διμερούς συνεργασίας των δύο «κινητήριων» δυνάμεων της οικονομίας της ευρωζώνης θα βρεθεί στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων Μέρκελ-Ερό αύριο, διευκρίνισε ο Ζάιμπερτ.
Παρατηρητές θυμίζουν ότι ο γερμανικός Τύπος είναι όψιμα επικριτικός έναντι των πεπραγμένων του προέδρου Ολάντ, την ώρα που σημαίνοντες κυβερνητικοί παράγοντεςστο Βερολίνο διερμηνεύουν την ανησυχία τους για την «βραδεία» εξέλιξη των γαλλικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ιδίως αυτών με δομικό χαρακτήρα. Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της συμπολίτευσης, Φόλκερ Κάουντερ, εστίασε στο ότι «χαλαρώνει» κατά την προσωπική του εκτίμηση ο στρατηγικός άξονας συνεργασίας της Γαλλίας με τη Γερμανία, των δύο ηγετικών οικονομικών δυνάμεων στην ευρωζώνη.
Βολές από το ΠαρίσιΟ Ερό εκτίμησε ότι η σημερινή «αλληλοκατανόηση» της Γαλλίας και της Γερμανίας «ίσως να μην είναι επαρκής». Η δήλωσή αυτή του Ερό έγινε στο πλαίσιο μιας συνέντευξης η οποία δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, καθώς ο Γάλλος πρωθυπουργός αναμένεται στο Βερολίνο επί για διαβουλεύσεις σε υψηλόβαθμο επίπεδο.
«Πρέπει να συζητήσουμε περισσότερο. Η κατανόηση που υπάρχει τώρα ίσως δεν επαρκεί. . . κατανοεί επαρκώς την Γαλλία η Γερμανία;», διερωτήθηκε ο Ερό. Ο γάλλος πρωθυπουργός αναφερόταν σε γερμανικά σχόλια ότι η Γαλλία είναι «ο νέος ασθενής της Ευρώπης», δηλώνουν στο Γαλλικό Πρακτορείο πολιτικοί σχολιαστές του Βερολίνου. Σχετικώς, ο κ. Ερό συνέστησε «μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση».
«Η Γερμανία έχει επωφεληθεί από την Ευρώπη. Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε λόγω των εξαγωγών της προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Όσον αφορά τον γερμανικό πληθυσμό γηράσκει ταχύτερα του γαλλικού, προκαλώντας πρόβλημα στην κοινωνική ασφάλιση και στο συνταξιοδοτικό τομέα. Αυτήν την κατανόηση στα ‘ειδικά ζητήματα’ ενός εταίρου την αναμένω, όμως, και σε ό,τι αφορά τη δική μου χώρα. . . στη Γαλλία έχουμε υπόδειγμα και σύστημα κοινωνικής οργάνωσης, στα οποία παραμένουμε προσηλωμένοι», επισήμανε ο Ερό, χαρακτηρίζοντας «επιπόλαιη»
την ανάλυση που κάνουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης για τη συνταξιοδότηση στα 60 στη Γαλλία.
Ο Ερό τόνισε ακόμα ότι «δεν έτυχαν ενθουσιώδους υποδοχής» στη χώρα του τα σχόλια του πρώην καγκελάριου των Σοσιαλδημοκρατών Γκέρχαρντ Σρέντερ ότι «τις προεκλογικές υποσχέσεις Ολάντ θρυμματίζει η οικονομική πραγματικότητα».