Με την ελπίδα ότι το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου θα εκταμιευθεί το ποσό των 31,5 δισ. ευρώ, ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς έθεσε την Τρίτη στις Βρυξέλλες μετ’ επιτάσεως το θέμα της χρηματοδότησης της χώρας και της τήρησης των συμφωνηθέντων από την πλευρά των πιστωτών, σε μια χρονική στιγμή που συνεχίζεται το…καψώνι με τη δόση.
Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι αγωνίζεται όχι μόνο για να λάβει η Ελλάδα στο ακέραιο τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, αλλά και για «το παραπάνω». Τώρα αναζητούμε πόρους για την ανάπτυξη, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι γίνονται συζητήσεις για τα κοινοτικά κονδύλια της περιόδου 2014-2020 και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα πάρει περισσότερα από όσα αρχικά υπολογιζόταν.
«Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην επόμενη μέρα. Στο χθεσινό Eurogroup αναγνωρίστηκαν πλήρως οι θυσίες της Ελλάδας και εξαλείφθηκαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες: Ανακοινώθηκε επίσημα η επιμήκυνση, ενώ ξεπεράστηκε το θέμα του εξωτερικού λογαριασμού. Όσα απομένουν είναι ελάχιστες, τεχνικού χαρακτήρα λεπτομέρειες, που αφορούν την εκτέλεση των ήδη συμφωνημένων και θα κλείσουν οριστικά στις επόμενες μέρες.
»Η δόση του δανείου αναμένεται να εκταμιευτεί κανονικά, αφού λυθεί η διαφορά προσέγγισης μεταξύ Ευρώπης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Και επαναλαμβάνω ότι εξακολουθώ να παλεύω, όχι μόνο για να πάρουμε στο ακέραιο τη δόση των 31 δισεκατομμυρίων, αλλά και για το παραπάνω…
»Τώρα είμαστε στο επόμενο στάδιο, στην αναζήτηση πόρων για ανάπτυξη. Συναντήθηκα εδώ με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με ηγέτες από άλλες χώρες που παίρνουμε σημαντικά κονδύλια από τα ταμεία Συνοχής. Ενισχύσαμε τις ελληνικές θέσεις για τα κονδύλια που θα πάρει η Ελλάδα την επταετία 2014-2020.
»Δίνουμε αγώνα για να αποφύγουμε όσο είναι δυνατό τις μεγάλες περικοπές που ετοιμάζονται για όλα τα παλαιότερα μέλη της Ένωσης. Είμαστε βέβαιοι ότι τελικά η Ελλάδα θα πάρει περισσότερα απ΄ όσα προγραμματιζόταν αρχικά. Και ότι τα κοινοτικά κονδύλια θα εξακολουθούν να είναι πολύτιμη συνεισφορά στην Ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας όλα τα επόμενα χρόνια. Γυρίζω στην Ελλάδα ακόμα πιο αισιόδοξος για την επόμενη μέρα» δήλωσε ο κ. Σαμαράς.
Ο κ. Σαμαράς, στις συναντήσεις που είχε, στο περιθώριο εκδήλωσης για την κατανομή των κοινοτικών πόρων, με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρομπάι και πιθανότατα με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έθεσε το ζήτημα της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την εκταμίευση του ποσού των 13 δισ. που αφορά τις δόσεις του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου.
Ηδη, στις 14:30 ήταν σε εξέλιξη συνάντηση με τον Μπαρόζο η οποία ολοκληρώθηκε περί μια ώρα μετά ενώ ακολούθησε το απόγευμα προγραμματισμένη συναντηση του με τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
«Εμείς ωςΕλλάδακάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε. Έχει τελειώσει από την πλευρά μας κάθε πρωτοβουλία. Πλέον, οι πρωτοβουλίες ανήκουν στην Ευρώπη και περιμένουμε να κάνουν αυτό που πρέπει» είναι το μήνυμα του Πρωθυπουργού, ο οποίος όμως εμφανίζεται αισιόδοξος, τόσο για την έγκριση, όσο και γα την καταβολή της δόσης.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται, σύμφωνα με συνομιλητές του, αισιόδοξος ότι θα υπάρξει άμεσα λύση με το βασικό πρόβλημα που αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, για την οποία συγκρούεται το ΔΝΤ με το Βερολίνο το τελευταίο διάστημα.
Η σύγκρουση υπερβαίνει την ελληνική πλευρά, όπως αναγνωρίζει και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνηση αποφεύγει να εμπλακεί τουλάχιστον δημόσια στη συζήτηση, αν και έχει καταθέσει τόσο στο ΔΝΤ, όσο και στην ηγεσία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, τα δικά της εναλλακτικά σενάρια.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε στους ευρωπαίους αξιωματούχους την ανάγκη να υπάρξει τελική απόφαση στη νέα συνεδρίαση – ορόσημο για την ελληνική υπόθεση του Eurogroup που ορίστηκε για την ερχόμενη Τετάρτη 20 Νοεμβρίου.
Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς στην εκδήλωση των «Φίλων της Συνοχής», η οποία γίνεται υπό την αιγίδα της Κομισιόν και συμμετέχουν 12 Πρωθυπουργοί θα ζητήσει να αλλάξει η κατανομή των πόρων για την Ελλάδα που έχει γίνει με βάση τα οικονομικά στοιχεία του 2008-2009 και να ληφθεί υπόψη η ύφεση και τα νέα στοιχεία των τελευταίων τριών ετών.
Ιδιαίτερα σημαντικό για τον Πρωθυπουργό, είναι η αναφορά του κ. Γιούνκερ, το βράδυ της Δευτέρας, μετά η λήξη της συνόδου του Eurogroup, ότι η ελληνική πλευρά έχει καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά στην αξιολόγηση της Ελλάδας και πως οι εταίροι αυτό το αναγνωρίζουν.
Επίσης, μια άλλη θετική εξέλιξη για την ελληνική κυβέρνηση – σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά – είναι το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν τη διετή παράταση του ελληνικού προγράμματος, αλλά διευκρίνισαν ότι απομένουν ορισμένες -λίγες- προαπαιτούμενες δράσεις να εφαρμοστούν.
Το μείζον ζήτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι ποιες είναι οι εκκρεμότητες και σε ορισμένους υπουργούς υπάρχει ο φόβος μήπως τεθούν άλλα ζητήματα στο δρόμο για την τελική συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Επίσης, προβληματισμό προκαλεί σε μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αν και από το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγουν να τοποθετηθούν, η σημείωση στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα «αδιευκρίνιστα μέτρα» 6,4 δισ. ευρώ και το ενδεχόμενο να επιβάλλονται και νέα μέτρα, όταν χάνεται ο στόχος για τις αποκρατικοποιήσεις.