Βρετανία: Για φοροδιαφυγή ελέγχονται Starbucks, Google και Amazon

Σε επιτροπή του Kοινοβουλίου της Μεγάλης Βρετανίας θα εξεταστούν στελέχη των τριών πολυεθνικών εταιρειών, Starbucks, Google και Amazon, σχετικά με κατηγορίες ότι έχουν καταβάλει πολύ λίγους φόρους, σε σχέση με τα κέρδη από τις πωλήσεις που έχουν εντός της Μεγάλης Βρετανίας.

Η Επιτροπή Δημοσίων Λογαριασμών (PAC), η οποία είναι επιφορτισμένη με την παρακολούθηση των δημόσιων οικονομικών υποθέσεων, κάλεσε τις εταιρείες να δώσουν στοιχεία, καθώς αυξάνεται η ανησυχία σχετικά με εκτεταμένη φοροδιαφυγή από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

«Είναι δύσκολο για τον μέσο πολίτη να πιστέψει ότι η φορολογία τους είναι
δίκαιη
»,σημείωσε η Μάργκαρετ Χοτζ μέλος του εργατικού κόμματος στο Kοινοβούλιο και πρόεδρος της επιτροπής PAC.

«Προκαλεί απίστευτο θυμό στους πολίτες ειδικά με την τρέχουσα οικονομική
κατάσταση
», πρόσθεσε, αναφερόμενη στα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε άλλες χώρες, για να καταπολεμηθούν τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Στην επιτροπή του βρετανικού Kοινοβουλίου έχουν κληθεί να δώσουν στοιχεία ο οικονομικός διευθυντής της Starbucks, όπως επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της Google UK, και ο διευθυντής δημόσιας πολιτικής της Amazon, σημείωσε εκπρόσωπος της PAC.

Η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία την τελευταία εβδομάδα ανακοίνωσαν σχέδιο που θα προωθήσουν στην ομάδα G-20 ώστε οι μεγάλες εταιρείες να πληρώνουν «δίκαιο μερίδιο» στους φόρους και να μην εκμεταλλεύονται νομικά «παραθυράκια», για να αποφύγουν την υψηλή φορολόγηση.

Σχετική έκθεση του Ρόιτερς τον περασμένο μήνα ανέφερε, ότι η εταιρεία
Starbucks, η μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ στον κόσμο, κατέβαλε μόνο 8,6 εκατομμύρια λίρες συνολική φορολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 13 ετών, ενώ έχει συνολικές πωλήσεις 3,1 δισεκατομμυρίων λιρών.

Η Google είχε κέρδη 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι, αλλά ταυτόχρονα είχε φορολογική επιβάρυνση, μόλις 4,2 εκατομμυρίων λιρών το 2011.

Αντίστοιχα η Amazon UK πλήρωσε φόρους εισοδήματος πέρυσι 1.000.000 δολάρια, ενώ είχε πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο που κυμαίνονταν σε ένα ποσό μεταξύ 5,3 έως 7 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Starbucks ανακοίνωσε πάντως ότι ακολουθεί τους φορολογικούς κανόνες που διέπουν κάθε χώρα στην οποία δραστηριοποιείται και ζήτησε να πληρώσει το μερίδιο φόρων που της αναλογεί. Η Google αρνήθηκε να σχολιάσει και η Αmazon δεν ανταποκρίθηκε στο δημοσιογραφικό αίτημα να σχολιάσει τις αναφορές, ανέφερε το Ρόιτερς.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.