Και στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν τώρα τη δόση

Η φράση «περασμένα - ξεχασμένα» θα μπορούσε εν πολλοίς να αποδίδει το κλίμα που επικρατεί στην Κουμουνδούρου, έπειτα από την ολοκλήρωση της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, την ψήφισή του και τα επεισόδια που λίγο έλειψε να τινάξουν την αντιπολιτευτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στον αέρα

Η φράση «περασμένα –ξεχασμένα» θα μπορούσε εν πολλοίς να αποδίδει το κλίμα που επικρατεί στην Κουμουνδούρου, έπειτα από την ολοκλήρωση της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, την ψήφισή του και τα επεισόδια που λίγο έλειψε να τινάξουν την αντιπολιτευτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στον αέρα.
Μεταξύ των άλλων, το περιστατικό που θέλουν περισσότερο από κάθε το άλλο να ξεχάσουν στην Κουμουνδούρου είναι η έμμεση αναφορά του κ. Στ. Παναγούλη περί λιντσαρίσματος όσων ψήφισαν τα μνημόνια.
Βασικό συμπέρασμα από την συζήτηση επί του προϋπολογισμού ήταν πως για την επόμενη ημέρα της «δόσης», η τρικομματική κυβέρνηση επιλέγει την δημιουργία ενιαίου μετώπου απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ (με το ΚΚΕ να πλαγιοκοπεί από τα Αριστερά). Εν όψει εξελίξεων στο πολιτικό πεδίο, η Κουμουνδούρου θα επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες συνεργασίες ή την επιλογή μίας στρατηγικής αυτοδυναμίας.
Ερχεται ή δεν έρχεται η δόση;

Απέναντι σε όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει πλέον να τοποθετηθεί με μία περισσότερο ρεαλιστική προσέγγιση. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρούν να αφήσουν κατά μέρος την αντιφατική επιχειρηματολογία με την οποία εμφανίστηκε ο κ. Αλ. Τσίπρας στην Βουλή στις δύο τελευταίες συζητήσεις, και που αφενός στηρίχθηκε στο ότι η δόση θα ερχόταν ούτως ή άλλως και αφετέρου μετατράπηκε σε κριτική επειδή η δόση δεν θα έλθει, παρά τα σκληρά μέτρα που ψήφισε η Βουλή με οριακή πλειοψηφία.
Από χθες στον ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε πάντως πως τηρούν στάση αναμονής. Κατ’ αρχάς θέλουν να είναι βέβαιοι για το αν και το πότε θα έλθει η δόση· εν συνεχεία επιχειρούν να καταστρώσουν τη στρατηγική τους για την επόμενη περίοδο, η οποία συμπίπτει και με τις εσωκομματικές εξελίξεις καθώς για τον Δεκέμβριο έχει προγραμματιστεί η πανελλαδική συνσδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.
Χαρακτηριστικό των αποστάσεων από την ακραία φρασεολογία των τελευταίων ημερών ήταν ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γ. Σταθάκης, όταν ρωτήθηκε σχετικώς μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ σημείωσε πως «η δόση θα καθυστερήσει λίγο, κάποια στιγμή θα δοθούν τα χρήματα αλλά (η απόφαση) συνάδει με άλλες αποφάσεις ευρωπαϊκές…».
Θα δοθεί η «προίκα» στην κυβέρνηση;

Επιπλέον, ο κ. Σταθάκης εμφανίστηκε να αφήνει ανοιχτό ένα (έστω πολύ μικρό…) παράθυρο για ενδεχόμενη δυνατότητα να αποδώσει καρπούς το πρόγραμμα, λέγοντας πως η εκτίμηση για εκκίνηση της ανάπτυξης «έχει βάση μόνο αν βρεθούν 20- 30 δισ επενδυτικοί πόροι και τα ρίξουν στην οικονομία», κάτι το οποίο πολλοί πιθανολογούν ότι με διάφορες μεθόδους, έστω και σε μικρότερη κλίμακα, μπορεί να αποτελέσει την «προίκα» της κυβέρνησης από την Ευρώπη («με το αζημίωτο», όπως σημειώνουν).
Η αντίστοιχη απάντηση πάντως του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Π. Σκουρλέτη σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο «Κόκκινο» ήταν: «φαντάζομαι ούτε ο ίδιος ( ο. κ. Σαμαράς) δεν θα πιστεύει ότι τώρα μπαίνουμε στη φάση της ανάπτυξης».
Πέραν όλων αυτών πάντως, ο κ. Σταθάκης επισήμανε στην ίδια συνέντευξή του δύο από τα πιθανά πολιτικά προβλήματα που μπορεί να έχει η κυβέρνηση στην πορεία προς την εκταμίευση της δόσης.
Κατά την άποψή του «πρέπει να εμπλέκονται τα δυο αιτήματα της γερμανικής πλευράς, τα φορολογικά έσοδα να πηγαίνουν κατευθείαν στο ταμείο για να εξυπηρετούνται οι τόκοι, ένας όρος απαράδεκτος και το δεύτερο έχει να κάνει με τις ιδιωτικοποιήσεις» και ειδικότερα την έγκρισή τους από τη Βουλή.
Αυτοδυναμία ή συνεργασίες – και με ποιους;

Στο καθαρά πολιτικό πεδίο πάντως, είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί πλέον μία οριστική στρατηγική εν όψει εξελίξεων, καθώς πιθανολογεί ότι το ζήτημα των εκλογών θα τεθεί αναγκαστικά λόγω των εξελίξεων στο διάστημα των επομένων μηνών. Στο επίκεντρο αυτής της αναζήτησης βρίσκεται μία κεντρική απόφαση: θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργασίες ή θα εμφανιστεί να διεκδικεί αυτοδυναμία, προκειμένου να ενισχύσει το κυβερνητικό του προφίλ; Εν όψει αυτών, ήδη έχουν εκφραστεί με υπαινικτικό τρόπο απόψεις περί ενδεχομένου αυτοδυναμίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης (την προηγούμενη εβδομάδα από τον κ. Σκουρλέτη), ενώ στο πεδίο των συνεργασιών η κατάσταση είναι συγκεχυμένη: στελέχη όπως ο κ. Π. Λαφαζάνης μιλούν για κυβέρνηση της Αριστεράς με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ (κάτι που τουλάχιστον ο Περισσός απορρίπτει με κάθε τρόπο).
Από την άλλη πλευρά ο κ. Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας χθες στον Real FM ανέφερε ότι «θα επιδιώξουμε σε κάθε περίπτωση να έχουμε τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες και συμμαχίες με βάση πρόγραμμα και αξιόπιστα πρόσωπα», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αφορά αυτή η συζήτηση και πρόσωπα εκτός των στενών ορίων της Αριστεράς και δικαιολογώντας την επιλογή αυτή ως εξής: «Εμείς την αλαζονεία και την μονοκομματική λογική του ΠαΣοΚ και της ΝΔ που οδήγησαν τη χώρα σε αυτά τα χάλια, δεν την έχουμε».
Υπό αυτό το πρίσμα πάντως, στην Κουμουνδούρου σημειώνουν διά του κ. Σκουρλέτη πως η καταρρέουσα κυβέρνηση «αδυνατεί να οργανώσει να γεννήσει τη νέα φάση, τη νέα περίοδο. Και αυτό κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα»., ενώ δηλώνουν βέβαιοι πως η διάλυση του ΠαΣοΚ «είναι η πρώτη φάση της αποσύνθεσης του μνημονιακού μπλοκ. Θα ακολουθήσουν κι άλλα».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.