Ενας απλός ιερέας είχε καταθέσεις τριών εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να σχετίζονται με «μίζες» για ανέγερση γηροκομείου σε περιοχή της Αθήνας αλλά και με άλλες… αγαθοεργίες. Δικηγόρος της Αθήνας βρέθηκε με τραπεζικούς λογαριασμούς ύψους 17 εκατ. ευρώ, με σχεδόν μοναδική ενασχόλησή του τη νομική υποστήριξη σε πωλήσεις ακινήτων. Νέο σκάνδαλο-μαμούθ στην «πολύπαθη» Ζάκυνθο με την εμπλοκή 18 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων –ανάμεσα σε αυτούς δημοτικοί σύμβουλοι, πολεοδόμοι, εφοριακοί κ.ά. –και τουλάχιστον 35 επιχειρηματίες.
Αυτοί είναι οι τέσσερις νέοι φάκελοι με υποθέσεις κραυγαλέας διαφθοράς και φοροδιαφυγής με τις οποίες ασχολείται τις τελευταίες εβδομάδες ο ΣΔΟΕ και τους οποίους αποκαλύπτει «Το Βήμα». Ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών μιλούν για «μια νέα ελληνική λίστα με το μαύρο χρήμα που κυκλοφορεί στο… παρασκήνιο και η οποία καταρτίζεται από έρευνες σε τραπεζικούς λογαριασμούς». Οπως μάλιστα σημείωσαν στελέχη του ΣΔΟΕ, οι περισσότεροι από τους εμπλεκομένους στις υποθέσεις αυτές έσπευσαν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, μη επιθυμώντας άλλες «επιπλοκές» λόγω της διαφθοράς και των ποινικών διαστάσεων που έχουν οι συναλλαγές τους.
Τι έκρυβαν τα… ράσα
Εντυπωσιασμένοι οι ερευνητές του ΣΔΟΕ ανακάλυψαν προ μερικών εβδομάδων σε τραπεζικό λογαριασμό ενός ιερέα που λειτουργεί σε εκκλησία της Αθήνας τρία εκατομμύρια ευρώ.
Ο κληρικός δήλωνε στην Εφορία ετησίως περίπου 20.000 ευρώ που αντιστοιχούν στον σχετικά χαμηλό μισθό του.
Εξίσου ενδιαφέρον ήταν για τα στελέχη του ΣΔΟΕ το γεγονός ότι ο ιερέας παρουσιάστηκε αμέσως σε οικονομικές υπηρεσίες και κατέβαλε αναλογούντες φόρους ύψους περίπου 1,3 εκατ. ευρώ. Και αυτό χωρίς να δυσανασχετήσει και να επικαλεσθεί οποιαδήποτε οικονομική δυσπραγία. Οι υπηρεσίες εισέπραξαν τα χρήματα από τη φοροδιαφυγή του ιερέα, όμως, ως όφειλαν, άρχισαν να διερευνούν περαιτέρω «πώς κάτω από τα ράσα κρυβόταν ένα τέτοιο τεράστιο ποσό».
Τα στελέχη του ΣΔΟΕ ανακάλυψαν ότι ο εν λόγω ιερέας συμμετέχει σε οικονομικές υπηρεσίες μητρόπολης στην περιοχή της Αττικής και θεωρείται στενός συνεργάτης ανώτερου κληρικού. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας του ΣΔΟΕ, η μητρόπολη έχει προαναγγείλει την κατασκευή μεγάλων έργων σε αυτή την περιοχή του Λεκανοπεδίου, τα περισσότερα από τα οποία έχουν μείνει ημιτελή ή ανεκτέλεστα. Ενα από αυτά είναι το γηροκομείο της περιοχής, έργο που δεν έχει ολοκληρωθεί, παρ’ ότι ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Μάλιστα για το συγκεκριμένο έργο έχουν υπάρξει υπόνοιες για μη σύννομες συναλλαγές κληρικών. Επιπλέον έχει υπάρξει λαχειοφόρος αγορά μεταξύ των πιστών για την ανέγερσή του.
Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ ερευνούν αν πίσω από τα χρήματα του κληρικού υπάρχει ζήτημα δωροδοκίας γύρω από το επίμαχο έργο ή αν σχετίζονται με υφαρπαγή χρημάτων από το «παγκάρι». «Το Βήμα» επικοινώνησε με ανώτερο κληρικό της περιοχής που ανέφερε ότι αγνοεί τα δεδομένα από την έρευνα του υπουργείου Οικονομικών.

Φτωχά γραφεία, πλούσιοι ένοικοι
Δικηγόροι μικρού βεληνεκούς, με «φτωχικά» γραφεία και καταθέσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Μπροστά σε αυτό το ιδιότυπο φαινόμενο βρίσκονται τα στελέχη του ΣΔΟΕ που ερευνούν τους τραπεζικούς λογαριασμούς ιδιωτών έπειτα από καταγγελίες ή προγραμματισμένους ελέγχους κατά επαγγελματικές ομάδες. Ενα από τα τελευταία ευρήματά τους ήταν η περίπτωση δικηγόρου με σχετικά μικρό γραφείο σε προάστιο της Αθήνας, στον οποίο εντοπίστηκαν καταθέσεις ύψους 17 εκατ. ευρώ. Ο νομικός δήλωνε εισοδήματα της τάξεως των 80.000-90.000 ευρώ. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ επιχείρησαν να διαλευκάνουν το μυστήριο με τα αστρονομικά έσοδα του δικηγόρου και διαπίστωσαν ότι σχεδόν μοναδική ενασχόλησή του ήταν η νομική αρωγή σε αγορά ακινήτων από ξένους ιδιώτες στην Ελλάδα. Ο δικηγόρος καλείται να πληρώσει τώρα πρόστιμο-μαμούθ. Ο ΣΔΟΕ ανακάλυψε επίσης σε τραπεζικούς λογαριασμούς δικηγόρου που αναλαμβάνει σχεδόν αποκλειστικά κατηγορουμένους στο Αυτόφωρο συνολικό ποσό της τάξεως των 6 εκατ. ευρώ. Οπως διαπίστωσαν οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών, ο εν λόγω δικηγόρος που διατηρούσε ένα υποτυπώδες γραφείο στο κέντρο της Αθήνας δήλωνε ελάχιστα έσοδα από το επάγγελμά του. Είχε ωστόσο ένα οργανωμένο σύστημα αλίευσης πελατών στους διαδρόμους των δικαστηρίων. Ετσι είχε κατορθώσει να συγκεντρώσει τεράστια ποσά λαμβάνοντας από 100 ως 1.000 ευρώ από δεκάδες πελάτες που είχε σε καθημερινή βάση. Μάλιστα ο δικηγόρος αυτός, όταν κλήθηκε στο ΣΔΟΕ για τη διαδικασία επιβολής του προστίμου, άρχισε να απειλεί ότι «θα αυτοκτονήσει». Υπάλληλοι του ΣΔΟΕ τον… κυνηγούσαν στους ορόφους του κτιρίου για να μην πραγματοποιήσει το «απονενοημένο διάβημα», χωρίς ωστόσο να δικαιολογεί γιατί δεν δήλωνε επί σειρά ετών τα τεράστια, δυσανάλογα, έσοδά του!

Το εν πολλαίς αμαρτίαις Ζάντε
Μετά τους 700 τυφλούς-«μαϊμού» έρχονται οι 50 διεφθαρμένοι κρατικοί λειτουργοί και ιδιώτες.
Νέα υπόθεση μεγάλης διαφθοράς στο «Φιόρο του Λεβάντε» απασχολεί τις ελεγκτικές αρχές. Επειτα από αναλυτική καταγγελία ιδιώτη το ΣΔΟΕ ξεκίνησε μεγάλη έρευνα σε τραπεζικούς λογαριασμούς κρατικών λειτουργών σε διάφορες υπηρεσίες της Ζακύνθου που φαίνεται να συμμετέχουν σε παράνομες πράξεις. Ο κύριος όγκος ερευνών γίνεται σε εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και σε υπαλλήλους σε οικονομικές και πολεοδομικές υπηρεσίες στο νησί. Ακόμη έρευνα έχει ζητηθεί και για γιατρούς του τοπικού νοσοκομείου. Οπως ανέφεραν ανώτατα στελέχη του ΣΔΟΕ, «η καταγγελία του ιδιώτη περιλαμβάνει σειρά περιστατικών και συναλλαγών με πολλούς εμπλεκομένους σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες. Μιλάμε για κυκλώματα που φαίνεται να δρουν στο νησί και συνδέονται μεταξύ τους. Μέχρι στιγμής έχουμε εντοπίσει τη συμμετοχή 18 κρατικών υπαλλήλων αλλά και πολλών επιχειρηματιών που είχαν παράνομες συναλλαγές μαζί τους. Εχουμε ανοίξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων και έχουμε σαφή δείγματα δωροληψιών». Ανάμεσα στα άλλα εξετάζεται το ενδεχόμενο τα κυκλώματα αυτά, που είχαν πολυετή δράση, να σχετίζονται και με την υπόθεση απόπειρας εμπρησμού, τον Σεπτεμβριο του 2007, των οικονομικών υπηρεσιών του Δημαρχείου της Ζακύνθου προκειμένου να εξαφανισθούν ενοχοποιητικά στοιχεία για τη λήψη με περίεργες διαδικασίες ενός δανείου 10 εκατ. ευρώ από τις δημοτικές αρχές.
Φορολογικός παράδεισος
Οι «Ράμπο» πάνε Κρανίδι
Σε πλήρη εξέλιξη είναι η έρευνα του ΣΔΟΕ σε τραπεζικούς λογαριασμούς υπαλλήλων της Πολεοδομίας Κρανιδίου για τους οποίους έχουν διατυπωθεί υπόνοιες πλουτισμού προκειμένου να διευκολύνουν την αγοραπωλησία ακινήτων στην περιοχή και με τη χρήση 184 offshore εταιρειών. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε λογαριασμό ανώτερου στελέχους της τοπικής Πολεοδομίας –στον οποίο εστιάστηκε η έρευνα –βρέθηκε ποσό της τάξεως των 450.000 ευρώ, από το οποίο περίπου 110.000 ευρώ προέρχονται από μία και μόνο κατάθεση ενός πολιτικού μηχανικού. Το στέλεχος της Πολεοδομίας ανέφερε ότι δεν προχώρησε σε καμία παράνομη συναλλαγή. Υποστήριξε ότι με τον συγκεκριμένο μηχανικό που εμφανίζεται να καταθέτει τα χρήματα έχει συγγενική σχέση και ότι η συναλλαγή αυτή δεν σχετίζεται με την υπηρεσιακή του ενασχόληση. Επιπλέον σημείωσε ότι ορισμένα ποσά που εμφανίζεται να κατατίθενται στον λογαριασμό του προέρχονται από προσωπική του εργασία ως μηχανικού και για τα οποία θα ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αφού κάτι τέτοιο απαγορεύεται για κρατικούς λειτουργούς. Σημειώνεται ότι σε προηγούμενη έρευνα του ΣΔΟΕ εντοπίστηκαν ποσά της τάξεως των 2 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό υψηλόβαθμου στελέχους της Πολεοδομίας Ναυπλίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ