Με αφορμή τη φετινή 70η επέτειο των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τον Καναδά, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και το Πανεπιστήμιο της Οττάβα ανακοίνωσαν την καθιέρωση ετήσιων Υποτροφιών Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», μέσω της δημιουργίας κεφαλαίου επιχορήγησης ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Χάρη σε αυτή τη νέα πρωτοβουλία του Ιδρύματος, θα δίνεται η ευκαιρία σε δύο μεταπτυχιακούς φοιτητές ετησίως να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιο της Οττάβα.
«Η συνεργασία αυτή θα προσφέρει σε πολλούς πτυχιούχους Έλληνες φοιτητές την αναγκαία οικονομική βοήθεια και την ευκαιρία να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να επωφεληθούν από το εξαιρετικό ακαδημαϊκό περιβάλλον και τα προγράμματα του Πανεπιστημίου της Οττάβα» δήλωσε ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Η στήριξη που θα προσφέρεται στους φοιτητές θα περιλαμβάνει τα έξοδα μεταφοράς στον Καναδά, την αγορά βιβλίων και το κόστος διαβίωσης για δύο μεταπτυχιακούς φοιτητές, οι οποίοι κατοικούν στην Ελλάδα και φοιτούν σε ελληνικό Πανεπιστήμιο.
Τις θερμές του ευχαριστίες εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Οττάβα, κ. Άλαν Ροκ, αναφέροντας ότι «χάρη σε αυτή τη γενναιόδωρη δωρεά του Ιδρύματος, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε το επόμενο βήμα προς την καθιέρωση μας ως κύριος προορισμός για διεθνείς φοιτητές». Η συνεργασία όμως, δεν σταματάει εδώ, καθώς στις Υποτροφίες Αριστείας που προσφέρει το ίδιο το uOttawa σε διεθνείς φοιτητές, ύψους τουλάχιστον 10 χιλιάδων δολαρίων, θα συγκαταλέγονται ως δικαιούχοι και οι υπότροφοι του Ιδρύματος.
Για την εξασφάλιση της άμεσης ενεργοποίησης του κεφαλαίου επιχορήγησης του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», δημιουργήθηκε από το Πανεπιστημίο της Οττάβα το ταμείο με την ονομασία «Destination 2020 Challenge Fund», το οποίο θα παρέχει τους απαραίτητους χρηματικούς πόρους έως την πλήρη χρηματοδότηση ολόκληρου του απαιτούμενου κεφαλαίου. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα επιτρέψει στο Πανεπιστήμιο να προωθήσει τις εν λόγω Υποτροφίες, προκειμένου να επιλέξει τον πρώτο αποδέκτη για το ακαδημαϊκό έτος 2013 – 2014.
Οι δεσμοί Ελλάδας –Καναδά ενισχύονται ακόμη περισσότερο
Οι ευκαιρίες για τους Έλληνες φοιτητές δε σταματούν όμως, στην πρωτοβουλία του Ιδρύματος, καθώς το ίδιο το Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι για τα επόμενα πέντε χρόνια θα προσφέρει, σε μορφή υποτροφίας, δίδακτρα που θα καλύπτουν τη διαφορά κόστους σπουδών για τέσσερις διεθνείς φοιτητές με Ελληνική υπηκοότητα. Οι απαλλαγές αυτές θα τους επιτρέψουν να παρακολουθήσουν προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές στην Οττάβα στο κόστος που αντιστοιχεί στους Καναδούς πολίτες.
Υπερήφανος για την απόφαση συνεργασίας του Ιδρύματος με το καναδικό Πανεπιστήμιο δήλωσε ο Πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα, κ. Ρόμπερτ Πεκ, συμπληρώνοντας ότι «αντιστοίχως σημαντική είναι και η απόφαση του Πανεπιστημίου της Οττάβα, η οποία απαλλάσσει τους Έλληνες φοιτητές από το υψηλό κόστος σπουδών που θα έπρεπε να καταβάλλουν, αποτελεί μια γενναιόδωρη χειρονομία αλληλεγγύης σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη στην ιστορία αυτής της χώρας».
Με τη σειρά του, ο κ. Δρακόπουλος σχολίασε σχετικά ότι «εκτιμούμε την απόφαση αυτή, η οποία σε συνδυασμό με τις νέες Υποτροφίες του Ιδρύματος, καθιερώνεται σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή για την Ελλάδα, όπου ευκαιρίες αυτού του είδους είναι απαραίτητες για τη μελλοντική ανάπτυξη».
Το Πανεπιστήμιο της Οττάβα είναι το μεγαλύτερο δίγλωσσο πανεπιστήμιο στον κόσμο, όπου οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σπουδές στα αγγλικά, τα γαλλικά, ή και στις δύο γλώσσες. Με έδρα την πρωτεύουσα του Καναδά, χώρα που είναι μέλος του G8, το Πανεπιστήμιο έχει άμεση πρόσβαση στα σημαντικότερα ιδρύματα της χώρας. Πρωτοπόρος στους τομείς της υγείας, της επιστήμης, των κοινωνικών και των ανθρωπιστικών επιστημών, το Πανεπιστήμιο της Οττάβας απολαμβάνει παγκόσμια αναγνώριση και κατατάσσεται ανάμεσα στα 10 καλύτερα ερευνητικά πανεπιστήμια του Καναδά.
Η επιχορήγηση του ΙΣΝ είναι η πιο πρόσφατη στο πλαίσιο μιας πολύχρονης παράδοσης του Ιδρύματος για τη στήριξη εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών στον Καναδά, η οποία περιλαμβάνει άλλη μια μεγάλη επιχορήγηση προς το Πανεπιστήμιο Simon Fraser για την ίδρυση κέντρου Νέων Ελληνικών Σπουδών. Αυτή τη στιγμή, το Ίδρυμα εξετάζει επίσης τη δημιουργία προγραμμάτων υποτροφιών σε τρία ακόμη Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του Καναδά.