Αντιμέτωπο με δύο σημαντικά αγκάθια βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την έκδοση της απόφασης για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης σε πολίτες που πληρούν τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια που έχει θέσει η κυβέρνηση.
Το πρώτο αγκάθι έχει να κάνει με τις φορολογικές δηλώσεις που χιλιάδες πολίτες δεν έχουν υποβάλει διότι δεν είχαν υποχρέωση αφού το ετήσιο εισόδημά τους ήταν κάτω από το όριο των 6.000 ευρώ (αν πρόκειται για μισθωτούς και συνταξιούχους) και 3.000 ευρώ για τους υπόλοιπους φορολογούμενους.
Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό αγκάθι έχει να κάνει με το πώς θα δηλώσουν τα νοικοκυριά που ζουν σε διαμερίσματα πολυκατοικιών την κατανάλωση πετρελαίου ενώ έχουν αυτόνομη θέρμανση και μπορεί κάποιο διάστημα να μην έχουν «ανάψει» καθόλου το καλοριφέρ.
Αυτό διότι η χορήγηση του επιδόματος προβλέπεται να γίνεται με βάση τα χιλιοστά που αντιστοιχούν στο κάθε διαμέρισμα και για τα εν λόγω νοικοκυριά δεν υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης της πραγματικής κατανάλωσης. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποδεικνύει ότι υπάρχει πρόβλημα καθορισμού της πραγματικής κατανάλωσης είναι ότι κάποιος που έχει αυτονομία θέρμανσης πληρώνει π.χ. κάθε μήνα 50 ευρώ πάγιο γιατί του παρέχεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το καλοριφέρ ενώ εκείνος αποφασίζει να μην το ανάψει ποτέ.
Θα μπορεί δηλαδή κάποιος να εισπράξει το επίδομα ακόμα και εάν, στην πραγματικότητα, δεν έχει καταναλώσει όλη την ποσότητα πετρελαίου που του αναλογεί με βάση τα δηλωθέντα χιλιοστά ή δεν έχει χρησιμοποιήσει καθόλου πετρέλαιο αλλά την ίδια στιγμή έχει πληρώσει ένα ποσό που αντιστοιχεί στο πάγιο που επιβάλει ο διαχειριστής;
Το ερώτημα αυτό πρέπει να απαντηθεί άμεσα προκειμένου να ανοίξει και η σχετική εφαρμογή του υπουργείου Οικονομικών ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να εξυπηρετηθούν και να εισπράξουν το επίδομα που τους αντιστοιχεί.
Όσον αφορά στο θέμα της μη υποβολής φορολογικής δήλωσης, ενδέχεται , όπως επισημαίνουν λογιστές –φοροτεχνικοί να απαιτηθεί ενδεχομένως να υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις και να επιβαρυνθούν με πρόστιμο.