Εκτός ελέγχου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων, οι οποίοι εκδηλώνουν μήνα με το μήνα την αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Από την αρχή του έτους έχουν συσσωρευτεί νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 10,1 δισ. ευρώ, ενώ μόνο τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο τα χρέη των πολιτών προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 6,5 δισ. ευρώ. Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη (παλαιά και νέα) ανέρχονται σε 53,2 δισ. ευρώ.
Είναι προφανές ότι χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν προχωρήσει σε στάση πληρωμών φόρων εισοδήματος, έκτακτων εισφορών, τέλος επιτηδεύματος, χαρατσιών ακινήτων, ΦΠΑ και πάσης φύσεως τελών και βεβαιωμένων φόρων παλαιοτέρων ετών. Το υπουργείο Οικονομικών βλέποντας την κατάσταση να βρίσκεται εκτός ελέγχου και τα έσοδα να κινδυνεύουν με κατάρρευση από τη μη πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών, ετοιμάζει νέα ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εξοφλήσουν με ευνοϊκούς όρους τις οφειλές τους προς την εφορία. Μία από τις προτάσεις που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η ελάχιστη μηνιαία δόση να είναι κάτω από 80 ευρώ και ο αριθμός των δόσεων να είναι συνολικά 36 και υπό προϋποθέσεις να φθάσει στις 48. Στη ρύθμιση θα μπορούν να μπουν ακόμα και όσοι φορολογούμενοι είχαν επιχειρήσει και στο παρελθόν να υπαχθούν σε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών, πλήρωσαν ορισμένες δόσεις και στη συνέχεια εγκατέλειψαν τη ρύθμιση.
Ειδική πρόβλεψη θα υπάρχει για τη διαγραφή των προσαυξήσεων εφόσον ο φορολογούμενος πληρώσει όλες τις δόσεις εντός των προθεσμιών που θα ορίζει η νέα ρύθμιση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα 10,169 δις ευρώ των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών από τις αρχές του έτους, θα πρέπει να προστεθούν και ληξιπρόθεσμα ύψους 43,672 δις ευρώ , μέρος των οποίων μετρά δεκαετίες αδυναμίας είσπραξης, διευρύνοντας τη δεξαμενή των χρεών που παραμένουν ανείσπρακτα κοντά στα 54 δις ευρώ. Από τις αρχές του έτους, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών έχουν καταφέρει να εισπράξουν μόλις 897 εκατ. ευρώ από τα παλιά ληξιπρόθεσμα και 323 εκατ. ευρώ από τις νέες οφειλές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έπρεπε να είχαν υποβληθεί 4.080.282 περιοδικές δηλώσεις, αλλά τελικά υποβλήθηκαν 3.193.041. Συνολικά 869.935 περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ δεν υποβλήθηκαν. Το σύνολο των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που υποχρεούνται να υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ είναι 1,1 εκατομμύριο. Από αυτούς τουλάχιστον 239.100, που αντιστοιχούν στο 21,7% του συνόλου, δεν υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ στους πρώτους εννέα μήνες του 2012.