Μετά από πολύωρους διαξιφισμούς και αντιπαραθέσεις που οδήγησαν στην αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αντισυνταγματικότητας ή μη του Μνημονίου ΙΙΙ, 170 βουλευτές (έναντι 47) τάχθηκαν υπέρ της συνταγματικότητάς του. Είχε προηγηθεί πανδαιμόνιο αντιδράσεων και αντεγκλήσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας αφού προηγουμένως απέσυρε το σχετικό αίτημα που υπέβαλλε γραπτώς στο Προεδρείο της Βουλής καθώς αμφισβήτησε το αποτέλεσμα της δι’ εγέρσεως ψηφοφορίας επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε στην αρχή της συνεδρίασης. Προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση να αμφισβητεί τους χειρισμούς του κ. Ευ. Μεϊμαράκη, κάνοντας λόγο για «διαδικασία εκφυλισμού της Βουλής», όπως τόνισε ο κ. Αλ. Τσίπρας δηλώνοντας ότι το κόμμα του αποσύρει την πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία που υπέβαλλε καθώς θεώρησε ότι το αποτέλεσμα της δι’ εγέρσεως ψηφοφορίας που προηγήθηκε σχετικά με την συνταγματικότητα ή μη του νομοσχεδίου ήταν καταφανώς υπέρ της αντισυνταγματικότητας.
Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε τα πυρά και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, τα οποία τόνισαν ότι πρώτη φορά αμφισβητείται από κόμμα η αρχή της δεδηλωμένης.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «πλειοψηφία που καταρρέει και σύντομα δεν θα είναι πλειοψηφία». «Όσα ζούμε αποτελούν καταρράκωση του θεσμού της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και των θεσμικών διαδικασιών. Ένα νομοσχέδιο που θα βυθίσει τη χώρα σε βαθειά παρατεταμένη ύφεση έρχεται σε ένα μόνο άρθρο με την διαδικασία του κατεπείγοντος, κάτι που δεν τιμά το Κοινοβούλιο», σημείωσε, ενώ για το διαδικαστικό θέμα είπε ότι κατά την ψηφοφορία για την αντισυνταγματικότητα εγέρθηκαν οι παρόντες, οι οποίοι κατά τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η συντριπτική πλειοψηφία, αποδίδοντας στον κ. Μεϊμαράκη ότι για «λόγους πολιτικής σκοπιμότητας σας έκαναν να διαπιστώσετε διαφορετικά απ’ ότι έβλεπαν τα μάτια σας». Όσον αφορά την διενέργεια της ονομαστικής ψηφοφορίας είπε ότι «έπρεπε να γίνει εντός του χρόνου που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, δηλαδή στα 10 λεπτά και όχι μετά από μιάμιση ώρα».
Αλλά και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δήλωσαν ότι «η ένσταση αντισυνταγματικότητας για εμάς έγινε δεκτή». «Το νομοσχέδιο δεν μπορεί να συνεχίσει. Τελείωσε η ιστορία μνημόνιο 3. Αυτή είναι η απόφαση της Βουλής και δεν μπορεί να αλλάξει», είπε ο κ. Ν. Μαριάς επικαλούμενος και το σχετικό βίντεο, ενώ σε παρέμβασή του και ο πρόεδρος του κόμματος κ. Π. Καμμένος, εγκάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής ότι «αντί να διαβάσετε τον κατάλογο των ενισταμένων, είπατε ότι με δική σας πρωτοβουλία κάνετε την ονομαστική ψηφοφορία», ενώ πρόσθεσε ότι παραβιάστηκε ο Κανονισμός με την μεσολάβηση μιάμισης ώρας μέχρι την διενέργεια της ονομαστικής ψηφοφορίας «για να καλέσετε τους βουλευτές από το αυτί, ευτελίζοντας τον κοινοβουλευτισμό».
Ο κ. Μεϊμαράκης από την πλευρά του είπε ότι η απόσυρση του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ για ονομαστική ψηφοφορία είναι η «απόλυτη απόδειξη του αποτελέσματος της εγέρσεως των βουλευτών που προηγήθηκε». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου του απάντησε ότι «εμείς σας ζητήσαμε εκείνη την ώρα να γίνει καταμέτρηση και οφείλατε να διακόψετε αμέσως και να διενεργήσετε ψηφοφορία σε 10 λεπτά». «Έχει περάσει πάνω από μια ώρα, για να έρθουν οι βουλευτές της ΝΔ και να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας», πρόσθεσε.
Πάντως ο Πρόεδρος της Βουλής επέμεινε: «Διαπίστωσα το αποτέλεσμα. Αυτό αμφισβητήθηκε. Συνήθως ποτέ δεν αμφισβητείται και δεν ζητείται καμία πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας». Και τόνισε: «Η Βουλή δεν λαμβάνει αποφάσεις συγκυριακά με βάση τους τακτικισμούς των κομμάτων. Με κοινοβουλευτικούς τακτικισμούς και τερτίπια δεν μπορούμε να συζητήσουμε». Όσον αφορά την καθυστέρηση είπε ότι η δεκάλεπτη διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός «είναι ενδεικτική».
«Αποδέχομαι τις επιφυλάξεις και τις ενστάσεις σας, αλλά αν αποσύρετε την πρόταση για ονομαστική αυτό σημαίνει ότι αποδέχεστε το αποτέλεσμα που ανακοίνωσα προηγουμένως. Ανακοίνωσα το αποτέλεσμα που έβλεπα. Θέλετε να έκανα λάθος; Γι’ αυτό θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία», δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης.
Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος είπε ότι «η πολιτική ουσία είναι πολύ απλή». «Αντιμετωπίζουμε ως χώρα τεράστια διλήμματα και συγκρούονται δυο αντιλήψεις. Δεν μπορούμε να το κρύψουμε πίσω από διαδικαστικά ζητήματα». Όσον αφορά την ουσία εγκάλεσε «σύσσωμη την αντιπολίτευση» διότι, όπως είπε, επιχειρεί να υφαρπάξει μια απόφαση της Βουλής, υπογραμμίζοντας πως «είτε με ανάταση είτε με έγερση τεκμαίρεται η δεδηλωμένη της Βουλής». «Η απόφαση σε τυχόν ένσταση λαμβάνεται αποκλειστικά από την έγερση ως εκ του περισσού. Εφόσον κάποιος αμφισβητεί την αρχή της δεδηλωμένης τότε πάμε σε ονομαστική για να τελειώνουμε», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.
Όσον αφορά την ΔΗΜΑΡ ο κ. Ν. Τσούκαλης ανέγνωσε σχετική γραπτή δήλωσή της σύμφωνα με την οποία «η ένσταση αντισυνταγματικότητας πρέπει να μην υποβάλλεται καταχρηστικά και για λόγους κομματικού εντυπωσιασμού», τονίζοντας ότι «δεν τόλμησε κανείς να αμφισβητήσει στο παρελθόν την δεδηλωμένη».