Μάχη με το χρόνο δίνουν, σύμφωνα με τους Financial Times, Αθήνα και Βρυξέλλες, προκειμένου να εγκριθούν εγκαίρως τα νέα μέτρα και να απελευθερωθεί ακολούθως η νέα δόση ύψους 31,3 δισ. ευρώ στις 27 Νοεμβρίου.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα, οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν θέσει οι ίδιοι προσθεσμία τριών εβδομάδων προκειμένου να μπορέσουν να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους- η οποία ακολούθως πρέπει να εγκριθεί από επτά Κοινοβούλια κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, αν η Αθήνα εγκρίνει τα μέτρα του νέου μνημονίου και ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2013 την προσεχή Κυριακή, στη συνεδρίαση του Εurogroup την Δευτέρα, στις 12 Νοεμβρίου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συμφωνήσουν σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας. Η συγκεκριμένη απόφαση θα πυροδοτήσει έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων διάρκειας δύο εβδομάδων, χρονικό διάστημα κατά το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από επτά συνολικά Κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης το νέο πακέτο για την Ελλάδα.
Οπως επισημαίνουν οι FT, η μείωση των επιτοκίων φαίνεται να είναι το πιο δύσκολο θέμα στις διαβουλεύσεις μεταξύ Τρόικας-Αθήνας, με την αντιπαράθεση σε ορισμένα Κοινοβούλια, όπως αυτά της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας, όπου η περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας αποτελεί «κόκκινο πανί», να αναμένεται σφοδρή.
Βάσει του δεύτερου μνημονίου ύψους 174 δις ευρώ, το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας ανέρχεται σήμερα στις 150 μονάδες βάσης πάνω από το διατραπεζικό επιτόκιο. Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, εξετάζεται η μείωσή του στις 80 μονάδες βάσης.
Κατά πληροφορίες, αξιωματούχοι της ευρωζώνης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου η τελευταία να δεχτεί μείωση του κέρδους της από τα ελληνικά ομόλογα, κίνηση η οποία θα οδηγήσει στην απομείωση του ελληνικού χρέους. Ηδη τους τελευταίους μήνες κάποια hedge funds έχουν προχωρήσει σε σημαντικές αγορές ελληνικών ομολόγων, σπεκουλάροντας ότι η κυβέρνηση της Αθήνας θα προχωρήσει στην απόσυρση ομολόγων της, με χρήματα της ευρωζώνης.
Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται, είναι να πληρωθεί στο ακέραιο από την Αθήνα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τα κέρδη να περνούν κατόπιν στα υπουργεία Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης, τα οποία με τη σειρά τους θα επιστρέψουν το ρευστό στην Ελλάδα.
Ανώτατοι αξιωματούχοι της ζώνης του ευρώ ωστόσο εκτιμούν ότι και αυτά τα μέτρα δεν θα είναι επαρκή για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% το 2020, όπως απαιτείται, με αποτέλεσμα να εξετάζεται η επιμήκυνση του στόχου στο 125% έως το 2022.
Οι ηγέτες της ευρωζώνης επικεντρώνονται στη μείωση του ελληνικού χρέους, αφού έχουν συμφωνήσει, όπως αναφέρει η εφημερίδα, να καλυφθεί το κενό των 13-18 δισ. ευρώ στο πακέτο στήριξης, μέσα από την έκδοση βραχυπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων, τα οποία έχουν αγοράσει στην πλειονότητά τους ελληνικές τράπεζες.
Σε περίπτωση που οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης κατορθώσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μείωση των επιτοκίων του ελληνικού χρέους, η ΕΚΤ αναμένεται, σύμφωνα με τους Financial Times, να παρατείνει την ωρίμανση των ομολόγων της Αθήνας που λήγουν στις 16 Νοεμβρίου.