Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι εύκολα ορατός με γυμνό μάτι όταν περνά πάνω από την Ελλάδα -είναι εξάλλου το τρίτο φωτεινότερο αντικείμενο στον ουρανό μετά τον Ήλιο και τη Σελήνη. Αν θέλετε να δείτε το πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα, μια υπηρεσία της NASA αναλαμβάνει να σας ενημερώνει πότε πρέπει να ανεβείτε στην ταράτσα και προς τα πού πρέπει να κοιτάξετε.

Ο ISS

Έχοντας πάρει πια την τελική του μορφή, 14 χρόνια μετά την εκτόξευση της πρώτης υπομονάδας του, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) έχει μήκος 109 μέτρα και πλάτος 73. Ολοκληρώνει μια περιφορά γύρω από τη Γη σε 90 λεπτά, κινούμενος σε μια τροχιά που σχηματίζει γωνία 51,6 μοιρών σε σχέση με το επίπεδο του ισημερινού.


Ο σταθμός είναι εύκολα ορατός λίγη ώρα πριν από τη δύση, ή λίγη ώρα πριν από την ανατολή, όταν το φως του ήλιου ανακλάται στους ηλιακούς συλλέκτες του και τον κάνει να ξεχωρίζει στο σκοτεινό ουρανό. Σε αυτή τη φάση, μοιάζει με ασυνήθιστα φωτεινό άστρο που κινείται λίγο πιο γρήγορα από ένα μέσο επιβατικό αεροπλάνο. Και με ένα δυνατό ζευγάρι κυάλια, μπορεί κανείς να διακρίνει τα αδρά χαρακτηριστικά του (στην ένθετη αριστερά, ο σταθμός όπως διακρίνεται με κιάλια σε φωτογραφία από το δικτυακό τόπο Lazy Astronomer του Ethan Siegel).

Όσοι ενδιαφέρονται να ενημερώνονται για κάθε καλή ευκαιρία παρατήρησης του ISS μπορούν να εγγραφούν στην υπηρεσία Spot the Station της NASA, η οποία έχει την έδρα της στο Κέντρο Ελέγχου της NASA στο Χιούστον και υπολογίζει τις ευκαιρίες θέασης για 4.600 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.


Η τροχιά του σταθμού έχει κλίση 51,6 μοιρών σε σχέση με το επίπεδο του ισημερινού (Πηγή: NASA)

Οι επιλογές

Για την Ελλάδα υπάρχουν τέσσερις επιλογές -Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο- ωστόσο οι προβλέψεις καλύπτουν μια μεγάλη ακτίνα γύρω από τα σημεία αυτά και εξυπηρετούν έτσι και μεγάλο μέρος της επαρχίας.

Οι εγγεγραμμένοι χρήστες θα λαμβάνουν email λίγες ώρες πριν την επόμενη καλή ευκαιρία παρατήρησης του σταθμού (για την Ελλάδα δεν υπάρχει δυνατότητα ειδοποίησης μέσω SMS). Για να θεωρηθεί ένα πέρασμα «καλή ευκαιρία παρατήρησης» ο σταθμός θα πρέπει να περνά σχετικά ψηλά στον ουρανό στη διάρκεια της νύχας και θα πρέπει να παραμένει ορατός αρκετή ώρα ώστε να προλάβει κανείς να τον εντοπίσει.

Χονδρικά, αυτό συμβαίνει από μία-δύο φορές την εβδομάδα μέχρι μία-δύο φορές το μήνα, επισημαίνει η NASA. Όσον αφορά το περιοχόμενο των ενημερώσεων, το Spot the Station αναφέρει την ώρα διέλευσης, το ύψος του σταθμού σε μοίρες πάνω από τον ορίζοντα και την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει κανείς να κοιτάξει. Μια πλήρης λίστα με τα περάσματα του ISS από κάθε περιοχή του κόσμου είναι διαθέσιμη στο δικτυακό τόπο του Διαστημικού Κέντρου Τζόνσον.