H ρυγχοφάλαινα Mesoplodon traversii είναι τόσο σπάνια ώστε κανείς δεν έχει μπορέσει να τη δει μέχρι σήμερα. Τώρα, όμως, οι βιολόγοι έχουν τις πρώτες αποδείξεις ότι το είδος υπάρχει: γενετικές αναλύσεις και φωτογραφίες από δύο κήτη που εξόκειλαν στη Νέα Ζηλανδία.
«Για πρώτη φορά έχουμε την περιγραφή του σπανιότερου και πιθανότατα του πιο αινιγματικού θαλάσσιου θηλαστικού» αναφέρουν στην έγκριτη επιθεώρηση «Current Biology» ερευνητές από τη Ν.Ζηλανδία και τις ΗΠΑ.
Η «άγνωστη» φάλαινα
Μέχρι σήμερα, το σπάνιο είδος ήταν γνωστό μόνο από τρία θραύσματα κρανίου που είχαν βρεθεί στη Νέα Ζηλανδία το 1872 και τη δεκαετία του 1950 και στη Χιλή το 1986. Οι επιστήμονες δεν απέκλειαν μάλιστα το είδος να είχε πια εξαφανιστεί. Η μεγάλη στιγμή ήρθε το Δεκέμβριο του 2010, όταν βρέθηκαν στο Νορθ Άιλαντ της Νέας Ζηλανδίας δύο νεκρές φάλαινες, μια μητέρα μήκους 5,3 μέτρων και το μικρό της μήκους 3,5 μέτρων.
Οι επιστήμονες παραλίγο να χάσουν την ευκαιρία για τη μεγάλη ανακάλυψη, αφού αρχικά νόμισαν ότι τα κήτη ανήκαν σε ένα άλλο, πιο κοινό είδος, και έσπευσαν να τα θάψουν στην άμμο σε βάθος τριών μέτρων. Ευτυχώς φρόντισαν να πάρουν δείγματα βιολογικού υλικού, τα οποία υποβλήθηκαν σε γενετικές αναλύσεις στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, περίπου 6 μήνες μετά το συμβάν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα νεκρά κήτη δεν ήταν ρυγχοφάλαινες του Γκρέι (Mesoplodon grayi), ένα συγγενικό, κοινό είδος.
«Μείναμε έκπληκτοι» σχολιάζει η Ροσέλ Κόνστανταϊν, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Η ίδια και οι συνεργάτες της έσπευσαν μάλιστα να επανεξετάσουν 160 δείγματα από άλλες φάλαινες του Γκρέι που είχαν βρεθεί νεκρές, δεν εντόπισαν όμως άλλη περίπτωση λανθασμένης αναγνώρισης,