Η Ελλάδα στο επίκεντρο της πολιτικής σύγκρουσης που θα κρίνει το μέλλον της

Στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται η χώρα, ενώ σήμερα Δευτέρα 5 Νοεμβρίου κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με το πακέτο των ρυθμίσεων, ύψους 13,5 δισ. ευρώ, η ψήφιση του οποίου αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της μεγάλης δόσης των 31, 5 δισ. ευρώ.

Το μνημόνιο ΙΙΙ θα βρεθεί στο επίκεντρο της σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης, ενώ εισήλθαμε κυριολεκτικά στην πιο…«κολασμένη» εβδομάδα, κατά την οποία θα κριθούν πολλά για την επόμενη μέρα σε όλα πεδία, της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνίας.

Από σήμερα αρχίζει μια επεισοδιακή εβδομάδα, με ενδεχόμενες ρήξεις, συγκρούσεις, αλλά και αβεβαιότητα για την εξέλιξη της κρίσιμης ψηφοφορίας μεθαύριο τα μεσάνυκτα επί του πολυνομοσχεδίου και την προσεχή Κυριακή επί του προϋπολογισμού.

Το πεδίο της σύγκρουσης θα μεταφερθεί εντός του Κοινοβουλίου, το οποίο αναμένεται να πολιορκηθεί από χιλιάδες διαδηλωτές μεθαύριο Τετάρτη το απόγευμα, και τα επιτελεία των κομμάτων κάνουν τους υπολογισμούς τους για να μη βρεθούν προ εκπλήξεων.

Το νέο σκληρό και επώδυνο πακέτο μέτρων που θα αλλάξει δραματικά τη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων, αποτελεί μονόδρομο, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά που στη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ. απηύθυνε δραματική έκκληση να υποστηριχθεί η συγκεκριμένη επιλογή, ενώ αγωνιά για την πορεία της τρικομματικής κυβέρνησης, λόγω της στάσης της ΔΗΜΑΡ.

Η πρόσκληση του Πρωθυπουργού ήταν σαφής το μεσημέρι της Κυριακής στην Κ.Ο. της Ν.Δ. προς τη ΔΗΜΑΡ και το ΠαΣοΚ για «να προχωρήσουμε όλοι μαζί ως το τέλος», όπως είπε και συμπλήρωσε: «Καταλαβαίνω ότι κάποιοι απ’ αυτούς που προχωράμε μαζί, διστάζουν… Καταλαβαίνω ότι είναι μεγάλα και δύσκολά τα επόμενα κρίσιμα βήματα, όμως αξίζουν τον κόπο.

Ο κ. Σαμαράς συνάντησε το βράδυ της Κυριακής για 40 λεπτά στο Μέγαρο Μαξίμου τον κ. Φ. Κουβέλη, χωρίς όμως να αρθεί το αδιέξοδο και να υπάρξει αλλαγή στάσης από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ.

Όμως το σημαντικό που άκουσε ο Πρωθυπουργός και ειπώθηκε και δημόσια από τον κ. Κουβέλη, είναι πως η διαφωνία στα εργασιακά δεν σημαίνει και άρση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Τον προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου διαδέχθηκαν σημάδια αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα, καθώς πληροφορήθηκαν, ότι η ΔΗΜΑΡ θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2013 στην Ολομέλεια την προσεχή Κυριακή, κίνηση που ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Για να υπάρξει αυτή η αλλαγή στάσης από τη ΔΗΜΑΡ επί του προϋπολογισμού, κυρίαρχη ήταν η αναφορά του κ. Σαμαρά στην Κ.Ο. της Ν.Δ. πως ισχύουν στο ακέραιο όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις της τρικομματικής κυβέρνησης – σε βάθος τετραετίας – και ειδικά η επισήμανσή του για τη «ρήτρα αναπλήρωσης», δεσμευόμενος ότι με την εξάλειψη των ελλειμμάτων το σημαντικότερο τμήμα των επιπλέον εσόδων του προϋπολογισμού θα διατίθεται για την αποκατάσταση των αδικιών.

Αυτή η επισήμανση, από τη στιγμή που δεν κατέστη δυνατόν να μεταπεισθεί η ΔΗΜΑΡ, κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική για τον κ. Σαμαρά, αν και μέχρι την τελευταία στιγμή, δηλ. πριν την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο τα μεσάνυκτα της Τετάρτης, θα καταβληθεί προσπάθεια για συμβιβασμό, μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Το χάσμα μεταξύ των δυο κυβερνητικών εταίρων ΝΔ και ΠαΣοΚ με τη ΔΗΜΑΡ που εξακολουθεί να διαφωνεί στα εργασιακά παραμένει, αλλά κρίνεται θετική η δήλωση του κ. Κουβέλη, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό που είχε απευθύνει έκκληση στην ΚΟ προς όλους να στηριχθούν τα μέτρα, ότι «θα παραμείνουμε στην κυβέρνηση».

Στην προσπάθεια να μεταπεισθεί ο κ. Κουβέλης που προσανατολίζεται στο «παρών», έστω και την ύστατη στιγμή, αν και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, θα συμμετάσχει ενεργά και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος που συναντήθηκε το απόγευμα της Κυριακής με τον Πρωθυπουργό στο γραφείο του στη Βουλή, μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ. και είπε μετά πως «θέλουμε τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση».

Τα διλήμματα τέθηκαν από τον κ. Σαμαρά που προτάσσει τις καταστροφικές συνέπειες από την ενδεχόμενη καταψήφιση των μέτρων και προβάλλει τη θεωρία των δυο άκρων (σσ. εννοώντας προφανώς το ΣΥΡΙΖΑ κυρίως εξ αριστερών και την Χρυσή Αυγή προς τα ακροδεξιά), μια κίνηση που θα κάνει και με την ομιλία του στη Βουλή επί του πολυνομοσχεδίου, όπως έκανε την Κυριακή στην Κ.Ο. της Ν.Δ.

Το κρίσιμο για το Μέγαρο Μαξίμου είναι να διασφαλιστεί η συνοχή της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ και να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές διαρροές, καθώς από τη στιγμή που θεωρεί ο κ. Σαμαράς και το επιτελείο του πως η Κ.Ο. της Ν.Δ. θα είναι «μπετόν», θέλει να υπάρχει η μέγιστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να δοθεί και το ανάλογο μήνυμα στο εξωτερικό.

Και αυτό, διότι οι Ευρωπαίοι θέλουν αυξημένη πλειοψηφία για να επιβεβαιωθεί η προσήλωση των κυβερνητικών εταίρων στο πρόγραμμα και οι 151 ψήφοι δεν τους αρκούν. Οι πιστωτές επιζητούν την μέγιστη δυνατή πλειοψηφία, ώστε να διασφαλιστούν για την επόμενη μέρα.

Μάλιστα δεν είναι τυχαία τα σενάρια ότι ο αριθμός των ψήφων στη Βουλή επί των μέτρων θα κρίνει και εν πολλοίς την εκταμίευση του ποσού των 31, δισ. ευρώ, δηλ. εάν θα δοθεί στο σύνολό του σε μια δόση ή θα καταβάλλεται τμηματικά με ότι αυτό σημαίνει, εάν η ελληνική κυβέρνηση παρεκκλίνει των στόχων.

Σε αυτό το κλίμα, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν συζητάνε καθόλου για σενάρια εκλογών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σχέδια αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα μετά τις δυο κρίσιμες ψηφοφορίες, με «ευρωπαϊκό» ανασχηματισμό και άνοιγμα του κ. Σαμαρά προς το κέντρο.
Γι’ αυτό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου έκοψε τα σενάρια των εκλογών, λέγοντας στο αίτημα του κ. Αλ. Τσίπρα: «Ας πείσει πρώτα ο κ. Τσίπρας τις συνιστώσες του ότι είναι έτοιμος να κυβερνήσει και μετά να ζητήσει εκλογές».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.