Αριστερή στροφή προς αδιέξοδο

Οποιες κι αν είναι οι πολιτικές εξελίξεις της επόμενης ημέρας, με επίκεντρο τις ψηφοφορίες για τα νέα μέτρα, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να χωρίσουν οι δρόμοι του κ. Φ. Κουβέλη και των κυβερνητικών εταίρων αλλά και στελεχών που συγκατοικούν σήμερα στη ΔΗΜΑΡ. Η σκληρή στάση του με επίκεντρο τα εργασιακά ήδη κρίνεται από ομάδα εκσυγχρονιστών εντός του κόμματος ως γραμμή που «ρίχνει την κυβέρνηση» και αποκόπτει τη ΔΗΜΑΡ από τη νέα εκλογική βάση η οποία αναδείχθηκε στις εθνικές κάλπες του Ιουνίου.

Οποιες κι αν είναι οι πολιτικές εξελίξεις της επόμενης ημέρας, με επίκεντρο τις ψηφοφορίες για τα νέα μέτρα, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να χωρίσουν οι δρόμοι του κ. Φ. Κουβέλη και των κυβερνητικών εταίρων αλλά και στελεχών που συγκατοικούν σήμερα στη ΔΗΜΑΡ. Η σκληρή στάση του με επίκεντρο τα εργασιακά ήδη κρίνεται από ομάδα εκσυγχρονιστών εντός του κόμματος ως γραμμή που «ρίχνει την κυβέρνηση» και αποκόπτει τη ΔΗΜΑΡ από τη νέα εκλογική βάση η οποία αναδείχθηκε στις εθνικές κάλπες του Ιουνίου.
Το «παρών» ως πιο πιθανή επιλογή κατά την ψηφοφορία για το νέο πακέτο μέτρων, εφόσον σε αυτό περιλαμβάνονται και τα εργασιακά, θα έχει παρενέργειες. Ηδη η γραμμή που χάραξε ο κ. Κουβέλης με το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ έχει προκαλέσει την αντίδραση του κ. Ν. Μπίστη και της ομάδας γύρω από το περιοδικό «Μεταρρύθμιση». Προβάλλουν ότι, όσο σημαντικά κι αν είναι τα εργασιακά ζητήματα, το πιο σημαντικό είναι το διακύβευμα της συμμετοχής της χώρας στην ευρωζώνη και η διατήρηση της τρικομματικής κυβέρνησης, έξω από την οποία, όπως υποστηρίζουν, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.
Από την άλλη, στο σημείο όπου έχουν φτάσει τα πράγματα, ένα «ναι» στην ψηφοφορία (ακόμη και αν υπάρξει υποχώρηση, στο παρά πέντε, της τρόικας και της ΝΔ στις προτάσεις για τα εργασιακά ή αν αυτά μετατεθούν για αργότερα) δύσκολα πια μπορεί να το αντέξει η ΔΗΜΑΡ. Οι διαφωνούντες από την αρχή, με την είσοδο της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, προβάλλοντας πλέον στοιχεία «δικαίωσης» για την άποψή τους, αλλά και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που έχουν δηλώσει από καιρό ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα, έχουν κάθε λόγο να επιμείνουν στη θέση τους. Μάλιστα αναμένεται από στελέχη όπως ο κ. Α. Νεφελούδης να ζητήσουν σε δεύτερο χρόνο την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση.
Ολες οι απόψεις θα τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που έχει προγραμματιστεί για αύριο, Δευτέρα, το απόγευμα. Το κορυφαίο κομματικό όργανο θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για τη στάση της ΔΗΜΑΡ στην ψηφοφορία τόσο για το πακέτο των μέτρων όσο και για τον προϋπολογισμό. Είναι πολύ πιθανό, αν τελικά αποφασιστεί το «παρών» για τα μέτρα, να συναρτηθεί με «παρών» και για τον προϋπολογισμό.
Πάντως στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που έγινε την περασμένη Παρασκευή εκφράστηκαν και απόψεις υπέρ του «ναι». Ο κ. Β. Οικονόμου θεωρεί ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η υπόθεση που ξεκίνησε η ΔΗΜΑΡ. «Επομένως προτείνω το «ναι», να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κυβέρνηση. Πάντως θα σεβαστώ τη θέση του Φ. Κουβέλη» επισημαίνει στο «Βήμα». Σύμφωνα με πληροφορίες, και ο κ. Γρ. Ψαριανός, ο οποίος έχει στηρίξει πλήρως τη γραμμή του κόμματος για τα εργασιακά, προβληματίζεται γύρω από την υπερψήφιση του πακέτου. Υπέρ του «ναι» αναμένεται να ταχθούν αρκετά στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής.
Στους βουλευτές που από καιρό προσανατολίζονται στην καταψήφιση των μέτρων περιλαμβάνονται οι κκ. Οδυσσέας Βουδούρης, Πάρις Μουτσινάς και η κυρία Κατερίνα Μάρκου.
Σπύρος Λυκούδης: Θα δούμε αν θα φύγουμε από την κυβέρνηση
Ο γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής εξηγεί στο «Βήμα» τις επιλογές του κόμματος

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις μήπως τελικά αυτοπαγιδευτήκατε;

«Ο,τι λέγαμε από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε στην κυβέρνηση λέμε και τώρα. Κακά, ψυχρά και ανάποδα τα μέτρα, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να τα πάρουμε, διότι αλλιώς διακυβεύεται η παραμονή μας στο ευρώ. Αν δεν δώσουν τα χρήματα της δόσης, θα καταρρεύσει η Ελλάδα. Αναλάβαμε το κόστος. Το μείζον το κάναμε και συνεχίζουμε να το υπηρετούμε. Ομως όχι και να ισχύσει το «βρήκαμε παπά να θάψουμε 5-6″ και να φέρουμε στη χώρα το εργασιακό σκοτάδι».
Δεν είναι αντιφατικό να παρουσιάζετε εδώ και καιρό ότι η παραμονή στο ευρώ συνδέεται με την επιτυχία της τρικομματικής κυβέρνησης και τώρα να προσπαθείτε να πείσετε ότι στη ζυγαριά βαρύνουν οι εργασιακές μεταβολές;
«Η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και στο ευρώ βαραίνει. Αυτό σε αντιστοιχία με την προσπάθεια να εξισορροπηθούν τα οικονομικά. Μπήκαμε στην κυβέρνηση κάνοντας συμβιβασμούς και αποδεχόμενοι σκληρά μέτρα, κόντρα στις κοινωνικές μας ευαισθησίες. Τώρα για ποιον λόγο να τιναχθεί στον αέρα η προσπάθεια με το να τεθούν τα εργασιακά, που δεν έχουν άλλωστε δημοσιονομικό όφελος; Θεωρώ ότι μάλλον το πρόβλημα δεν είναι οι Ευρωπαίοι αλλά η εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων, νεοφιλελεύθερων».
Για ποια συμφέροντα μιλάτε;
«Εσωτερικών κύκλων της χώρας. Το εγχώριο κεφάλαιο επιζητεί χαμηλότερο εργασιακό κόστος, φθηνότερο εργατικό δυναμικό…».

Εχετε πει ότι θα συνεχίσει η ΔΗΜΑΡ να στηρίζει την κυβέρνηση, ακόμη κι αν δεν ψηφίσει τα μέτρα. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;
«Ας πούμε, αν ζητούσε ο Σαμαράς ψήφο εμπιστοσύνης θα τη δίναμε. Δεν είναι επιλογή μας να πέσει η κυβέρνηση. Δεν θέλουμε να επηρεαστεί η ύπαρξη του κυβερνητικού σχήματος από τη δική μας απομάκρυνση από τα μέτρα».
Υπό αυτές τις συνθήκες βλέπετε να έρχεται πιο κοντά το ενδεχόμενο εκλογών;
«Σίγουρα οι εξελίξεις θα επηρεάσουν την κυβέρνηση. Σε αυτή τη χώρα όμως δεν μπορεί να υπάρχει πολιτικός σχηματισμός που να θέλει εκλογές. Αλλωστε οι συσχετισμοί δεν έχουν αλλάξει τόσο. Ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί πρώτος, θα αναζητεί συμμαχίες. Αν έχει δυσκολίες η σημερινή κυβέρνηση, θα έχει πολλαπλάσιες μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σε συμμαχία με ποιον, με τον Καμμένο;».
Αν δεν ψηφίσει το πακέτο των μέτρων, η ΔΗΜΑΡ θα αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα;
«Είναι ακόμη νωρίς γι’ αυτό το ερώτημα. Οι εξελίξεις είναι γοργές. Μετά τις ψηφοφορίες θα δούμε το κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.