Οι εντολές που άφησε στους συνεργάτες του ο κ. Βενιζέλος (φωτογραφία), αναχωρώντας για το πενθήμερο ταξίδι του στην Αμερική, ήταν να του κλείσουν ραντεβού με βουλευτές από την Τρίτη και έπειτα. Ο σχεδιασμός είναι να συναντήσει κατ’ ιδίαν ή ανά περιφέρεια και τα 33 μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προτού συνεδριάσουν για να αποφασίσουν τη στάση που θα τηρήσουν κατά την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή. Οι διαθέσεις των βουλευτών του ΠαΣοΚ εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν από δύο παράγοντες: από τη στάση της ΔΗΜΑΡ και από εκείνη του κ. Κ. Σκανδαλίδη.
Η ένταση που υποβόσκει στο εσωτερικό της ΚΟ εκδηλώθηκε την Πέμπτη, στο έκτακτο ΚΤΕ Οικονομικών, όπου τα αίματα άναψαν πέραν του προσδοκωμένου. Αργότερα οι βουλευτές υποβάθμιζαν τον καβγά, τον οποίο απέδιδαν στην ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα εξαιτίας του «ναυαγίου» των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και όχι στην τροπολογία αυτή καθαυτήν. Οι κκ. Π. Κουκουλόπουλος, Φ. Σαχινίδης, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Π. Ρήγας, Οδ. Κωνσταντινόπουλος και η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου απέκρουσαν τις ενστάσεις των συναδέλφων τους κκ. Ι. Δριβελέγκα, Μ. Μπόλαρη, Θ. Μωραΐτη, Χρ. Αηδόνη, της κυρίας Θεοδώρας Τζάκρη κ.ά., οι οποίοι ζητούσαν να αποφασίζει η Βουλή για τις αποκρατικοποιήσεις προκειμένου να διασφαλίζεται μεγαλύτερη διαφάνεια. Οι κκ. Κουκουλόπουλος και Χρυσοχοΐδης αντέτειναν ότι η Βουλή δεν έχει τα μέσα να ελέγχει τέτοιες περίπλοκες συμβάσεις. «Τι θέλετε; Να γίνει η Βουλή «πλυντήριο» του ΤΑΙΠΕΔ και της εκτελεστικής εξουσίας;» έθεσαν το ερώτημα, ενώ ο κ. Σαχινίδης τούς υπενθύμισε τι ψήφισαν στο δεύτερο μνημόνιο για τις αποκρατικοποιήσεις. «Οι διαφωνίες σας είναι πολιτικές ή επί της ουσίας;» είπε στους συναδέλφους του.
Η ονομαστική ψηφοφορία, την ερχόμενη Τρίτη, για την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών ενδέχεται να μετατραπεί σε πρόβα τζενεράλε για την κρίσιμη ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου με τα εργασιακά και τις υπόλοιπες διαρθρωτικές αλλαγές. Η στάση της ΔΗΜΑΡ εντείνει τη δυσφορία βουλευτών του ΠαΣοΚ, οι οποίοι αντιλαμβάνονται πλήρως τη σκληρότητα των δημοσιονομικών μέτρων και δεν εξαντλούν την κριτική τους στα εργασιακά και από την άλλη έχοντας ψηφίσει ήδη δύο μνημόνια θέλουν να δουν το κόστος που πλήρωσαν να αποδίδει κάτι για την οικονομία.
Πάντως ήδη δύο βουλευτές, οι κκ. Μιχ. Κασσής και Θ. Παραστατίδης, έχουν δηλώσει ότι δεν ψηφίζουν τα μέτρα, έντονα προβληματισμένη είναι η κυρία Τζάκρη, ενώ αρκετοί άλλοι βρίσκονται σε αμφιθυμία. Σημαντική επιρροή στην ΚΟ θα έχει η θέση που θα πάρει ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος στήριζε από την πρώτη στιγμή τον κ. Βενιζέλο, έχει εκφράσει όμως τη διαφωνία του για σειρά μέτρων που περιέχονται στη νέα συμφωνία με τους δανειστές, ωστόσο δεν είπε ότι καταψηφίζει συνολικά τα μέτρα. Υπό αυτές τις συνθήκες αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση του προέδρου του ΠαΣοΚ στην ΚΟ και αν θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, όπως είχε υπαινιχθεί.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ