«Αχαλίνωτη καταδίωξη» σε βάρος του καταγγέλλει ότι δέχεται το Πατριαρχείο Μόσχας, κάνοντας έκκληση στους Ορθοδόξους Πατριάρχες και Αρχιεπισκόπους να στηρίξουν την Εκκλησία της Ρωσίας στην δοκιμασία που διέρχεται.
Σε επιστολή που φέρει την υπογραφή του θεωρούμενου υπουργού Εξωτερικών του Πατριαρχείου Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα προς τους Ορθοδόξους Προκαθημένους χαρακτηρίζονται ως φαινόμενα καταδίωξης όσα συνέβησαν στο Ναό του Σωτήρος με το συγκρότημα Pussy Riot, μαζί με καταστροφές μνημείων και σταυρών, απειλές κατά κληρικών και επιθέσεις κατά του ιδίου του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας δείχνει να εκπέμπει για πρώτη φορά μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού σήμα κινδύνου, καθώς ζητάει την στήριξη των Ορθοδόξων για μια σειρά ανησυχητικών γεγονότων, τα οποία, όπως δηλώνει, καλλιεργούνται από αντιεκκλησιαστικούς κύκλους εντός και εκτός Ρωσίας.
Στην επιστολή του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ στοιχειοθετεί την καταδίωξη της ρωσικής εκκλησίας με τα εξής γεγονότα:
«Είχαν ευρεία απήχηση οι βλάσφημες ενέργειες στο Ναό του Σωτήρος», περιγράφοντας επί της ουσίας, αν και αποφεύγει να το κατονομάσει, όσα διαδραματίστηκαν με το συγκρότημα Pussy Riot. Η ρωσική εκκλησία φαίνεται πως είδε με τρόμο τα μέλη του συγκροτήματος να εισβάλλουν στον Ναό, να τραγουδούν και να χορεύουν, και συνεχίζει να ανησυχεί για το μήνυμα που μετέδωσαν, παρότι οι τρεις τραγουδίστριες συνελήφθησαν, δικάστηκαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή από τη ρωσική Δικαιοσύνη.
«Προβλήματα με βανδαλισμούς σε Ναούς άλλων επαρχιών» έξω από την Μόσχα. «Ασχημίες κατά την ώρα των ακολουθιών. Καταστροφή Σταυρών, Εικόνων και άλλων Ιερών συμβόλων και Κειμηλίων». Τα κρούσματα αυτά φαίνεται ότι έχουν λάβει διαστάσεις τους τελευταίους μήνες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σημειώθηκε και σύλληψη ενός άνδρα ο οποίος έβαφε εικόνες.
Ταυτόχρονα δηλώνεται ότι υπάρχουν απειλές κατά κληρικών του Πατριαρχείου Μόσχας και μελών των οικογενειών τους, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.
Κατά τον κ. Ιλαρίωνα εξελίσσεται μια «αντιεκκλησιαστική και αντιχριστιανική καμπάνια», η οποία είναι εκτεταμένη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και «έχει χαρακτήρα συστηματικό και οργανωμένο».
Μάλιστα στη συνέχεια ο ιεράρχης βάλει κατά ορισμένων αντιεκκλησιαστικών, όπως τους χαρακτηρίζει, δημοσιογράφων, οι οποίοι «μεροληπτικά και αναξιόπιστα καλύπτουν τον εκκλησιαστικό βίο και τον ρόλο της Εκκλησίας στην κοσμική κοινωνία». Τους κατηγορεί ότι παραπληροφορούν τον ρωσικό λαό «με αναίσχυντα ψεύδη», λέγοντας ότι ως αντικείμενο της «αχαλίνωτης καταδίωξης» τους έχουν επιλέξει τις «εκκλησιαστικές αρχές και κυρίως των Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο».
Η επιστολή του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ έχει προκαλέσει αίσθηση, καθώς η Εκκλησία της Ρωσίας αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους πόλους στο εσωτερικό της Ορθοδοξίας αλλά και στο παγκόσμιο χριστιανικό γίγνεσθαι. Σύμφωνα με πληροφορίες τις ανησυχίες του ο κ. Ιλαρίωνας τις εξέφρασε και στο Πάπα Βενέδικτο κατά τη διάρκεια επίσκεψης του την περασμένη εβδομάδα στο Βατικανό. Και η συνάντηση Πάπα και Μητροπολίτη προβλήθηκε εκτεταμένα από τις πύλες εκκλησιαστικών ειδήσεων στην Ρωσία.
Χαμηλή δημοτικότητα
Την ίδια ώρα ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος προετοιμάζεται για το ταξίδι που θα πραγματοποιήσει το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
Η επίσκεψη του στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά εδάφη αλλά και την Ιορδανία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές της Πατριαρχίας του και δεν επιθυμεί, όπως λένε συνεργάτες του, να σκιαστεί από κάποια νέα επίθεση, αντίστοιχη με εκείνες που παρουσιάστηκαν στην Ουκρανία, όταν έγινε δέκτης αποδοκιμασιών από ομάδα ακτιβιστριών.
Ο προβεβλημένος και με στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο Πατριάρχης Μόσχας, ενώ αναλαμβάνει διαρκώς πρωτοβουλίες για την επίλυση προβλημάτων που έχει ο ρωσικός λαός και φροντίζει να παρεμβαίνει στα παγκόσμια ζητήματα, όπως η αραβική άνοιξη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι δραματικές εξελίξεις στην Συρία φαίνεται ότι αντιμετωπίζει τεράστια πτώση στην δημοτικότητά του, όπως αυτή καταγράφεται στη Ρωσία.
Ταυτόχρονα η εικόνα του ισχυρού και δυνατού της Ορθοδοξίας δείχνει να παρουσιάζει ρωγμές από την παγκόσμια διάσταση που έλαβε η υπόθεση των Pussy Riot και ο τρόπος που το χειρίστηκαν οι συνεργάτες του.