Αναβλήθηκαν οι εργασίες του Euro Working Group μέχρις ώτου επιλυθεί η διαφωνία εντός της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι εργασίες του Euro Working Group
Όπως είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Τσακλόγλου δεν έκρυψε από τις εργασίες του, που ξεκίνησαν την Πέμπτη το απόγευμα, τις δυσκολίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή εντός της τρικοματικής ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την ολοκλήρωση της συμφωνίας οι οποίες είναι τόσο ουσιαστικές όσο και πολιτικές. Ο κ. Τσακλόγλου ζήτησε παράταση των διαπραγματεύσεων και επέστρεψε στην Ελλάδα για να επανέλθει στις εργασίες του Euro Working Group την προσεχή Δευτέρα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αν πάνε όλα καλά τη Δευτέρα θα γίνει Eurogroup με τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη ενώ την Τρίτη ενδέχεται να κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα στη Βουλή.
Την Παρασκευή ανακοινώθηκε επισήμως ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα.
Η διεξαγωγή της τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη «επιβεβαιώνεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «προς το παρόν δεν έχουν προγραμματιστεί άλλες συνεδριάσεις».
Εντωμεταξύ συνεχίζονται οι προσπάθειες επίλυσης της εμπλοκής που έχει δημιουργηθεί με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις εξαιτίας των απαιτήσεων της τρόικας αλλά και της άρνησης της ΔΗΜΑΡ να τις αποδεχτεί, συμφώνησαν να καταβάλλουν από κοινού οι κ.κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος.
Μετά τη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό ο κ. Γ. Στουρνάρας, το μεσημέρι της Πέμπτης, δήλωσε ότι όλα τα μέτρα θα πάνε στη Βουλή σε ένα άρθρο.
Ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατάθεση του πακέτου των μέτρων στη Βουλή τις επόμενες ημέρες και πως ο Π.Τσακλόγλου, πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, είναι εξουσιοδοτημένος να ενημερώσει Euroworking Group πως η διαδικασία για τη θεσμοθέτησή τους προχωρά.
Αναφερόμενος στις διαφωνίες της ΔΗΜΑΡ για τα εργασιακά, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι είναι το μοναδικό αγκάθι στη συμφωνία και εξέφρασε την ελπίδα το κόμμα του Φώτη Κουβέλη να συναινέσει το συντομότερο δυνατόν.
Πάντως, δεν άφησε κανένα ενδεχόμενο ανοιχτό για υπαναχώρηση στα αιτήματα της ΔΗΜΑΡ, και ειδικά στην κατάθεση των εργασιακών σε ξεχωριστό άρθρο, λέγοντας πως αντιστοίχως και το ΠΑΣΟΚ θα ήθελε 15 διαφορετικά άρθρα, «και θα είχε και δίκιο».
Επίσης, διέψευσε τις πληροφορίες πως έχει ξεκινήσει με την τρόικα συζήτηση για να μην περιληφθούν τα εργασιακά στο πακέτο μέτρων που θα ψηφισθεί από τη Βουλή, αλλά σε επόμενο χρόνο.
Ερωτηθείς εάν θα υπήρχε πρόβλημα σε περίπτωση που δεν θα συμφωνούσε η Δημοκρατική Αριστερά, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι «δεν θα είναι ωραίο ένα από τα κόμματα να μην συμμετάσχειι».
Στο μεταξύ νέα συνάντηση είχαν το πρωί της Πέμπτης ανάμεσα στο βουλευτή Επικρατείας κ. Σταμάτη και τον εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ κ. Χατζησωκράτη, από την οποία δεν υπήρχε ουσιατικό αποτέλεσμα.
Συνάντηση Στουρνάρα με αντιπροσωπεία του ΠαΣοΚ
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21:00 της Πέμπτης συνάντηση του υπ. Οικονομίας κ. Γιάννη Στουρνάρα με αντιπροσωπεία του ΠαΣοΚ που είχε ξεκινήσεις στις 18:30 το απόγευμα. Κατά τη συζήτηση εξετάστηκε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το πακέτο των εργασιακών και που μέχρι στιγμής έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο και οι βουλευτές του ΠαΣοΚ κατέθεσαν στον υπουργό της προτάσεις τους που ενδεχομένως να βοηθούσαν στην άρση του αδιεξόδου
Οι συζητήσεις της Τετάρτης
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επικοινώνησε και με τον πρέοδρο της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλο ώστε να διερευνήσει τις διαθέσεις του απέναντι στις προτάσεις της τρόικας και να δει τι περιθώρια συμβιβασμών υπάρχουν.
Νωρίτερα, συνομίλησε με τον κ. Κουβέλη, ο οποίος τον ενημέρωσε για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της ΚΟ του κόμματος του. «Υπ´ αυτές τις συνθήκες δεν μπορώ να ψηφίσω τα εργασιακά», φέρεται να είπε στον κ. Βενιζέλο, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητήσει ξανά το θέμα στην περίπτωση που υπάρξουν βελτιώσεις.
Από ό,τι φαίνεται, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, ο οποίος δεν έχει ακυρώσει το ταξίδι του στις ΗΠΑ, ανέλαβε έναν μεσολαβητικό ρόλο ώστε να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να πιέσει σε υψηλό πολιτικό επίπεδο για ουσιαστικές βελτιώσεις. Η στάση της ΔΗΜΑΡ, πάντως, ήδη προκαλεί εντονότερη αναστάτωση στις ΚΟ της ΝΔ και του ΠαΣοΚ και προβληματισμό στις ηγεσίες των δύο κομμάτων.