Αθήνα-Θεσσαλονίκη: Εργαστήρια δημιουργικής γραφής

Στο πλαίσιο προγράμματος συνεργασίας του Βρετανικού Συμβουλίου και του Kingston Writing School με τα Τμήματα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), διοργανώνεται μια σειρά από εργαστήρια, παρουσιάσεις και ανοιχτές συζητήσεις με θέμα τη δημιουργική γραφή: μεθοδολογία και πρακτική, προκλήσεις και ευκαιρίες, τόσο στη Βρετανία, όσο και στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο προγράμματος συνεργασίας του Βρετανικού Συμβουλίου και του Kingston Writing School με τα Τμήματα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), διοργανώνεται μια σειρά από εργαστήρια, παρουσιάσεις και ανοιχτές συζητήσεις με θέμα τη δημιουργική γραφή: μεθοδολογία και πρακτική, προκλήσεις και ευκαιρίες, τόσο στη Βρετανία, όσο και στην Ελλάδα.

Με άξονα τη δημιουργική γραφή, που διανύει ήδη την δεύτερη περίοδο ακμής της στα βρετανικά πανεπιστήμια και αναπτύσσεται ταχύτατα, τα τελευταία χρόνια, και στην Ελλάδα και με στόχο τη δημιουργία ενός χώρου ουσιαστικού διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών ανάμεσα σε νέους Έλληνες και Βρετανούς συγγραφείς σε μια από τις πιο δυναμικές εποχές συνεχών αλλαγών για την Ευρώπη, το πρόγραμμα επιχειρεί να εξετάσει, να καταγράψει και να αξιοποιήσει τα διαφορετικά στοιχεία, ιδέες και πρακτικές που εφαρμόζονται στις δύο χώρες.
Οι βραβευμένοι συγγραφείς Rachel Cusk, Adam Baron και Fiona Sampson θα προσφέρουν ένα περιορισμένο αριθμό εργαστηρίων δημιουργικής γραφής στην Αθήνα (29 και 30 Οκτωβρίου) και στη Θεσσαλονίκη (31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου) εστιάζοντας αντίστοιχα στο μυθιστόρημα, στο αστυνομικό μυθιστόρημα και στην ποίηση.
Το πρόγραμμα θα αξιοποιήσει συνδυασμό μέσων -από παραδοσιακά εργαστήρια δημιουργικής γραφής και «residencies» συγγραφέων έως ψηφιακούς τρόπους επικοινωνίας και στοιχεία εξ αποστάσεως μάθησης- για να φέρει σε επικοινωνία και δημιουργική ανταλλαγή ιδεών συγγραφείς από τις δύο χώρες.
Θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις και ανοιχτές συζητήσεις, με θέμα τη λογοτεχνική μετάφραση, επιμέλεια και έκδοση και τις ευκαιρίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας νέος συγγραφέας στην ψηφιακή εποχή.

Συγκεκριμένα, η Alison Baverstock θα μιλήσει, μέσω skype, για την εκδοτική βιομηχανία και το μάρκετινγκ στο χώρο των εκδόσεων, οι Βρετανοί συγγραφείς Rachel Cusk, Adam Baron θα συζητήσουν για τη δημιουργική γραφή και θα ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες με τους Έλληνες συγγραφείς Αμάντα Μιχαλοπούλου και Βαγγέλη Ραπτόπουλο και η ποιήτρια Fiona Sampson με τον κριτικό λογοτεχνίας Βαγγέλη Χατζηβασιλείου και την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και ποιήτρια Λιάνα Σακελλίου θα αναφερθούν στις νέες έννοιες λυρισμού και τη σύγχρονη ποιητική γραφή. Τις συζητήσεις θα συντονίσει ο Σωκράτης Καμπουρόπουλος, ειδικός σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη οι Βρετανοί συγγραφείς θα συνομιλήσουν με τον συγγραφέα Θεόδωρο Γρηγοριάδη και τον ποιητή Don Schofield.

Δείτε εδώ βιογραφικά των διδασκόντων.
Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα των σεμιναρίων.
Τα εργαστήρια θα γίνουν στα αγγλικά και είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής, στα τηλέφωνα 210 3692337 (Όλγα Γρατσανίτη) και στο e-mail olga.gratsaniti@britishcouncil.gr και στο 2310 378314 (Χρυσούλα Μελίδου) και στο e-mail chrysoula.melidou@britishcouncil.gr.
.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.