Παγκόσμια Τράπεζα: Πιο ελκυστική η Ελλάδα στις ξένες επενδύσεις

Στις χώρες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πρόοδο στη βελτίωση των συνθηκών για τις επιχειρήσεις συμπεριέλαβε η Παγκόσμια Τράπεζα την Ελλάδα στην έκθεση «Doing Business 2013 που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες για την Ελλάδα

Σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς οργανισμού τα εμπόδια για το «επιχειρείν» παραμένουν, ωστόσο η χώρα είναι μέσα στα 10 κράτη που κατέγραψαν το 2012 τη μεγαλύτερη βελτίωση αναφορικά με τις επιχειρηματικές συνθήκες.

Η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην 78η θέση σε σύνολο 185 κρατών , ενώ τον προηγούμενο χρόνο βρισκόταν στην 89η θέση.

Ειδικότερα, η έκθεση «Doing Business 2013» αναφέρει ότι η Ελλάδα καθοδηγούμενη εν μέρει από την οικονομική κρίση βελτίωσε το ρυθμιστικό περιβάλλον με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι ετών.

Έτσι, είναι πλέον ευκολότερο να εκδώσει κάποιος μία οικοδομική άδεια, η προστασία των επενδυτών έχει ενισχυθεί και έχουν θεσμοθετηθεί μεγαλύτερες απαιτήσεις διαφάνειας, ενώ βελτίωση έχει επέλθει στον Πτωχευτικό Κώδικα.

«Μέρος της λύσης στο υψηλό χρέος είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης και υπάρχει ευρεία αναγνώριση ότι δημιουργείται ένα πιο φιλικό περιβάλλον για τους επιχειρηματίες και αυτό είναι ουσιώδες για την επίτευξη του στόχου» αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ωστόσο ότι παραμένει δύσκολο να ξεκινήσει κάποιος μία νέα επιχείρηση στην Ελλάδα.

Wall Street Journal: Ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα

Στην επισήμανση ότι τα ομόλογα της Ελλάδας, μιας χώρας που κλονίζεται από την οικονομική και την κοινωνική αναταραχή και στην οποία το «νεοναζιστικό» κόμμα βρίσκεται τρίτο στις δημοσκοπήσεις, είναι από τα πιο «καυτά» προϊόντα συναλλαγών των τελευταίων μηνών προχωρεί σε δημοσίευμά της την Τρίτη η «Wall Street Journal».

Η έγκριτη εφημερίδα σημειώνει ότι από τότε που η Ελλάδα ολοκλήρωσε την αναδιάρθρωση του χρέους και απομείωσε την αξία ομολόγων ύψους 200 δισ. ευρώ στα 60 δισ. ευρώ, πολλοί επενδυτές και κυρίως hedge funds από την ΗΠΑ τοποθετούνται στο ελληνικό χρέος.

Η «Wall Street Journal» αναφέρεται σε περιπτώσεις επενδυτικών κεφαλαίων όπως οι Third Point LLC, Greylock Capital Management, Fir Tree Partners και Appaloosa Management LP που επένδυσαν στα ελληνικά ομόλογα όταν η τιμή τους ήταν πολύ χαμηλή και τα οποία σήμερα καταγράφουν κέρδη.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι μόλις το 20% του ελληνικού χρέους είναι σε ιδιωτικά χέρια, καθώς το υπόλοιπο κατέχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα κράτη της Ευρωζώνης.

Υπογραμμίζεται, δε, η άποψη διαχειριστών επενδύσεων πως τα ελληνικά ομόλογα είναι τόσο φθηνά που αντιπροσωπεύουν μια «σπάνια ευκαιρία», καθώς κάποιος μπορεί να αγοράσει για «ένα κομμάτι ψωμί» χρέος ενός ευρωπαϊκού κράτους.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση του ελληνικού 30ετούς ομολόγου λήξης 2042, το οποίο πριν από τον Ιούνιο και τις εκλογές πωλούνταν προς 12 σεντ και από τότε έχει διπλασιαστεί η αξία του στα σε περίπου 24 σεντ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.