Εφθασαν στην Αθήνα το απόγευμα της Κυριακής οι πέντε Ελληνες του Estelle

Αναχώρησαν αεροπορικώς από το Τελ Αβίβ και έφθασαν το απόγευμα της Κυριακής στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι πέντε Έλληνες, ανάμεσά τους και δύο μέλη του Κοινοβουλίου, που επέβαιναν στο ιστιοφόρο Estelle, το οποίο οδηγήθηκε το Σάββατο στο ισραηλινό λιμάνι της Ασντότ, μετά την ανακοπή της πορείας του προς τη Λωρίδα της Γάζας από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό

Αναχώρησαν αεροπορικώς από το Τελ Αβίβ και έφθασαν το απόγευμα της Κυριακής στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι πέντε Έλληνες, ανάμεσά τους και δύο μέλη του Κοινοβουλίου, που επέβαιναν στο ιστιοφόρο Estelle, το οποίο οδηγήθηκε το Σάββατο στο ισραηλινό λιμάνι της Ασντότ, μετά την ανακοπή της πορείας του προς τη Λωρίδα της Γάζας από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό.

Πρόκειται για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Διαμαντόπουλο και Δημήτρη Κοδέλα και τα μέλη της Πρωτοβουλίας Βαγγέλη Πισσία, Λουκά Σταμέλλο και Μιχάλη Τικτόπουλο.

Οι Έλληνες ακτιβιστές θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

Στην Αθήνα τους ανέμενε η πρέσβης Ελένη Σουρανή, διευθύντρια της Α6 Διεύθυνσης Αραβικών Χωρών και Μέσης Ανατολής του υπουργείου Εξωτερικών.

Παρόντες στο αεροδρόμιο ήταν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου και Θοδωρής Δρίτσας.

Κατά την αναχώρησή τους, επικοινώνησε μαζί τους τηλεφωνικά ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Μετά τις συστηματικές και συντονισμένες διπλωματικές ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών και της ελληνικής Πρεσβείας στο Τελ Αβίβ προς τις ισραηλινές Αρχές και με τη συνεργασία των τελευταίων, ολοκληρώθηκαν απρόσκοπτα και σε πολύ σύντομο χρόνο οι διαδικασίες για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων επιβατών του πλοίου “Estelle”, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και δύο μέλη της Βουλής των Ελλήνων» αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Στο πλαίσιο των σχετικών εντολών του υπουργού Εξωτερικών, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ Κυριάκος Λουκάκης συναντήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες με τους Έλληνες πολίτες στην πόλη Χολόν, όπου κρατούνταν και επιβεβαίωσε ότι είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Όπως αναφέρει, τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου από την Ιερουσαλήμ, οι ισραηλινές Αρχές, αποφάσισαν να επιτρέψουν την επιστροφή στις χώρες τους σε οκτώ συνολικά άτομα: Στους πέντε Έλληνες, καθώς και σε δύο Ισπανούς και έναν Ιταλό.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Μετανάστευσης του Ισραήλ, 19 επιβαίνοντες θα κρατηθούν για 72 ακόμη ώρες, ενώ για τρεις υπηκόους του Ισραήλ που βρίσκονταν στο πλοίο θα συνεχιστεί η ανάκριση από τις ισραηλινές Αρχές.

Σύμφωνα με πηγές των ακτιβιστών, είναι πιθανό να τους απαγγελθούν κατηγορίες για «υποκίνηση σε στάση» και «παροχή βοήθειας στον εχθρό».

Το ιστιοφόρο Estelle, σημαίας Φινλανδίας, περικυκλώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί και ενώ βρισκόταν 30 μίλια έξω από το λιμάνι της Γάζας από έξι σκάφη του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού, τα οποία ανέκοψαν την πορεία του.

Οι Ισραηλινοί ζήτησαν το πλοίο να κινηθεί προς την Ασντόντ, πράγμα που αρνήθηκαν οι επιβαίνοντες ακτιβιστές. Μετά την άρνηση του Estelle να κατευθυνθεί στην Ασντόντ αντί της Γάζας, στο πλοίο ανέβηκαν Ισραηλινοί κομάντος. Σύμφωνα με τις ισραηλινές Αρχές, η επιχείρηση έγινε χωρίς τη χρήση βίας και χωρίς να πάθουν κάτι οι 30 επιβαίνοντες.

Το πλοίο μετέφερε 41 τόνους τσιμέντο, ιατρικό εξοπλισμό, παιδικά βιβλία, μουσικά όργανα και 300 μπάλες ποδοσφαίρου στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας. Αφού απέπλευσε από την Σουηδία με ενδιάμεσους σταθμούς την Φινλανδία, τη Γαλλία και την Ισπανία, στις 4 Οκτωβρίου έφτασε στη Νάπολη της Ιταλίας.

Από την Ελλάδα, μήνυμα συμπαράστασης έστειλε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ενώ «δείγμα επίδειξης βαρβαρότητας του κράτους του Ισραήλ» χαρακτήρισε την επίθεση το ΚΚΕ.

«Προκλητική ενέργεια» λέει ο Νετανιάχου

Τα εύσημα στον ισραηλινό στρατό για το σταμάτημα του Estelle έδωσε σε ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Όπως ισχυρίστηκε, «ακόμη και οι άνθρωποι που βρίσκονταν πάνω στο πλοίο ξέρουν ότι δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα» ενώ κατηγόρησε τους ακτιβιστές «ότι προσπαθούν να προκαλέσουν και να διαβάλλουν το όνομα του Ισραήλ».

«Αν τους ένοιαζαν τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είχαν πλεύσει προς τη Συρία», αναφέρει, «εμείς θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας».

Αντιθέτως η εκπρόσωπος των ακτιβιστών, Βικτόρια Στραντ, χαρακτήρισε την επέμβαση «επίδειξη ωμότητας».

Καταγγέλθηκε ακόμη ότι η επίσημη ιστοσελίδα του Estelle που επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας τέθηκε εκτός λειτουργίας για πολλές ώρες. Σύμφωνα με τους οργανωτές της αποστολής του πλοίου, η ιστοσελίδα δέχτηκε στοχευμένη επίθεση άρνησης παροχής υπηρεσιών (DOS).

Ακόμη, ο Αμερικανός καθηγητής και πολιτικός ακτιβιστής Νόαμ Τσόμσκι, ο οποίος ανέμενε στη Λωρίδα της Γάζας την άφιξη του Estelle, επισήμανε ότι η επίθεση δείχνει ότι «το Ισραήλ διατηρεί τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και σκοπεύει να συνεχίσει τις αδικίες σε βάρος του παλαιστινιακού λαού». Ο 83χρονος καθηγητής έφτασε στη Γάζα την Πέμπτη από την Αίγυπτο, με σκοπό να παρακολουθήσει ένα συνέδριο.

Από τη Γάζα, ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπου Ζούχρι δήλωσε ότι «η επίθεση εναντίον του πλοίου Estelle και η απαγωγή των ακτιβιστών που επέβαιναν σε αυτό είναι πράξη πειρατείας και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

* Από την Ελλάδα, μήνυμα συμπαράστασης έστειλε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ενώ «δείγμα επίδειξης βαρβαρότητας του κράτους του Ισραήλ» χαρακτήρισε την επίθεση το ΚΚΕ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.