Ταφόπλακα σε φορο-απαλλαγές και επιδόματα

Στην αύξηση της φορολογίας των επιτηδευματιών και των αγροτών που σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων δήλωναν τα προηγούμενα χρόνια κατά μέσο όρο πολύ χαμηλά εισοδήματα προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο του νέου μνημονίου.

Στην αύξηση της φορολογίας των επιτηδευματιών και των αγροτών που σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων δήλωναν τα προηγούμενα χρόνια κατά μέσο όρο πολύ χαμηλά εισοδήματα προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο του νέου μνημονίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η «μαύρη τρύπα» των εσόδων και να πληρώσουν για πρώτη φορά φόρους πολίτες οι οποίοι ως σήμερα βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο όριο. Ωστόσο με τα νέα φορολογικά μέτρα θα επιβαρυνθούν με πρόσθετη φορολογία χιλιάδες πολίτες που μέχρι σήμερα απολάμβαναν έκπτωση φόρου από τόκους στεγαστικών δανείων α’ κατοικίας, από ενοίκια κύριας κατοικίας και από ασφάλιστρα ζωής καθώς με εντολή της τρόικας καταργούνται οι εν λόγω φοροαπαλλαγές.
Επιπλέον φόροι θα προκύψουν για τις οικογένειες με παιδιά καθώς καταργείται το αφορολόγητο για το 1ο, το 2ο, το 3ο, το 4ο παιδί καθώς και τα επιδόματα που δίνονται στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Πλέον θα υπάρχει ένα επίδομα που θα δίνεται με αυστηρά εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια το οποίο, όπως λένε από το υπουργείο Οικονομικών, σε ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων θα προκύπτει μεγαλύτερη επιδότηση από αυτή που ισχύει σήμερα με την εφαρμογή των αφορολογήτων. Ωστόσο για την πλειονότητα των φορολογουμένων η κατάργηση των αφορολογήτων για τα παιδιά θα προκαλέσει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση.
Η επιβάρυνση αυτή διαμορφώνεται στα 200 ευρώ για το 1ο παιδί, στα 400 ευρώ για το 2ο παιδί και στα 700 ευρώ για το 3ο παιδί.
Πάντως, όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας στο «Βήμα της Κυριακής», πλέον το κράτος θα δίνει επίδομα στις οικογένειες με παιδιά ανάλογα με το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα και θα διαμορφώνεται ως εξής: για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ως 10.000 ευρώ το ετήσιο επίδομα θα είναι 480 ευρώ για ένα παιδί, 860 ευρώ για δύο παιδιά και 1.460 για τρία παιδιά. Για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 10.001 ως 20.000 ευρώ τα παραπάνω επιδόματα περιορίζονται στα 2/3 (320 ευρώ, 573 ευρώ, 973 ευρώ αντίστοιχα) και για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 20.001 ως 30.000 ευρώ τα παραπάνω επιδόματα περιορίζονται στο 1/3 (160 ευρώ, 287 ευρώ και 487 ευρώ αντίστοιχα). Οσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πάνω από 30.001 ευρώ δεν θα λαμβάνουν κανένα επίδομα όσα παιδιά και αν προστατεύουν.
Σε ό,τι αφορά τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων, στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται τελικά να καταλήγουν στη φορολογία τους με συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ αν και τις προηγούμενες ημέρες είχε υπάρξει διαρροή από στελέχη που συμμετέχουν στον διάλογο για τη φορολογική μεταρρύθμιση ότι η φορολογία θα διαμορφωθεί στο 28%. Από το κείμενο του μνημονίου που δημοσιεύει σήμερα «Το Βήμα της Κυριακής» προκύπτει ότι θα υπάρχει ενιαίος συντελεστής 35% από το πρώτο ευρώ κερδών χωρίς να υπάρχει αφορολόγητο όριο.

Μήνυμα του Ματίας Μορς στους πρεβευτές των «26»
«Τα μέτρα είναι σκληρά, αλλά η Ελλάδα νοικοκυρεύεται»

Μήνυμα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ολοκλήρωση του ελέγχου της τρόικας στην Αθήνα και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Πριν από την αναχώρηση της τρόικας, την Τετάρτη το μεσημέρι, η αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα οργάνωσε ενημερωτική συνάντηση των πρεσβευτών των 26 ευρωπαϊκών χωρών στην Αθήνα για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ώστε να έχουν απόλυτα έγκυρη ενημέρωση εν όψει και της Συνόδου Κορυφής.
Η συνάντηση έγινε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την προεδρία του Πάνου Καρβούνη, επικεφαλής της Επιτροπής στην Ελλάδα, και με κύριο ομιλητή τον Ματίας Μορς, εκπρόσωπο της Επιτροπής στην τρόικα.
Η συνάντηση αποσκοπούσε στο να μεταφερθεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μια ρεαλιστική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τους εταίρους και την κυβέρνηση και να κλείσει κάθε περιθώριο παρερμηνείας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικούς κύκλους, η συνάντηση έγινε σε πολύ φιλική και ήρεμη ατμόσφαιρα. Σε αυτό συνέβαλε, όπως συνέβη σε όλες άλλωστε τις επαφές που είχε στην Αθήνα, ο ήπιος χαρακτήρας του Ματίας Μορς, ο οποίος μειλίχια και με καλή διάθεση είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
Τα δημοσιονομικά μέτρα που συμφωνήθηκαν με την ελληνική κυβέρνηση θα εξοικονομήσουν δαπάνες για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι έχουν μόνιμο χαρακτήρα.
Ο ίδιος δήλωσε ότι τα μέτρα είναι σκληρά, αλλά με αυτά «νοικοκυρεύονται» τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας. Βέβαια, υπό την προϋπόθεση «αυτά που λέμε να τα κάνουμε».
Οπως εξήγησε, η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί τώρα στις διαρθρωτικές αλλαγές και στις ιδιωτικοποιήσεις, όπου όλοι αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των αποφάσεων.
Το πολιτικά αισιόδοξο μήνυμα ήταν ότι η κυβέρνηση δείχνει αποφασιστικότητα (strong comittment) για να εφαρμοστούν οι αλλαγές και το κυριότερο να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας που έχει τρωθεί λόγω αστοχιών και καθυστερήσεων.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα που θα έχει ορίζοντα τετραετίας, 2012 – 2016, είπε ότι η επιμήκυνση κρίθηκε αναγκαία λόγω της μακράς ύφεσης που πλήττει την ελληνική οικονομία.
Ο κ. Μορς αναχώρησε αισιόδοξος για τις Βρυξέλλες πιστεύοντας ότι βρισκόμαστε στο παρά πέντε μιας μεγάλης συμφωνίας, που δεν μπορεί να την ανατρέψουν λεπτομέρειες.
Τον λόγο βέβαια έχουν τώρα οι πολιτικοί που θα πρέπει να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό με τις αποφάσεις τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.