Στο τοπ των αποδόσεων το ΧΑ

Η αλλαγή ρητορικής των Ευρωπαίων σε σχέση με το ελληνικό πρόβλημα που βελτίωσε το επενδυτικό κλίμα και τα «εύσημα» που απέσπασε η χώρα κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες που οδηγούν σε πράξεις που θα διασφαλίσουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης οδήγησαν το Χρηματιστήριο της Αθήνας σε νέα υψηλά 13 μηνών, σημειώνοντας μία από τις καλύτερες αποδόσεις (+27,7%) για το 2012.

Η αλλαγή ρητορικής των Ευρωπαίων σε σχέση με το ελληνικό πρόβλημα που βελτίωσε το επενδυτικό κλίμα και τα «εύσημα» που απέσπασε η χώρα κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες που οδηγούν σε πράξεις που θα διασφαλίσουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης οδήγησαν το Χρηματιστήριο της Αθήνας σε νέα υψηλά 13 μηνών, σημειώνοντας μία από τις καλύτερες αποδόσεις (+27,7%) για το 2012. Παράλληλα τα κέρδη από τα χαμηλά του στις αρχές Ιουνίου ξεπερνούν το 75%, σημειώνοντας το ίδιο διάστημα την καλύτερη απόδοση παγκοσμίως.
Τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που ξεπερνούν επίσης το 100% από τις τελευταίες εκλογές ως σήμερα μπορούν να ερμηνευθούν και ως ψήφος εμπιστοσύνης ορισμένων –κυρίως κερδοσκοπικών –χαρτοφυλακίων προς την Ελλάδα, αλλά πιθανότατα να σχετίζονται και με αγορές από ελληνικές τράπεζες, με την ελπίδα της εγγύησης αυτών των ομολόγων από το ΤΧΣ. Στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου εξαμήνου υποχώρησε εξάλλου και το κόστος δανεισμού σε Ιταλία και Ισπανία την Παρασκευή, μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας για τη σύσταση ενιαίου μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών στην ευρωζώνη που αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικός στην αρχή του 2014, αν και οι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία ότι θα τεθεί σε λειτουργία το επόμενο έτος, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για απευθείας παροχή ρευστότητας στις αδύναμες τράπεζες.
Παρά τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, καθώς εκτιμάται ότι το «ρίσκο χώρας» δείχνει να υποχωρεί, αναλυτές εκτιμούν ότι θα πρέπει να υπάρξει ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικής προσαρμογής και μέτρων ανάπτυξης ώστε το μείγμα πολιτικής να βελτιώσει τις προσδοκίες, να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα βγάζοντας ουσιαστικά τη χώρα πιο γρήγορα από τη στενωπό.
Η αγορά εστιάζει επίσης στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων άνω των 20 δισ. ευρώ ως το 2020 που δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να προσελκύσει άμεσες επενδύσεις. Παράλληλα επικεντρώνεται και στις δύο μεγάλες προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες: αφενός τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους και αφετέρου τη διαδικασία δημιουργίας ισχυρότερων σχημάτων, που θα επιταχύνουν την αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας καθιστώντας και ταχύτερη την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Με την επικείμενη επίσης ανακεφαλαιοποίηση των νέων ελληνικών τραπεζικών σχημάτων δημιουργούνται συνθήκες βιώσιμης αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τεχνική ανάλυση της UBS, οι ελληνικές μετοχές που πραγματοποίησαν χαμηλό σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τον Ιούνιο από τότε σημείωσαν ένα μεγάλο ράλι. Σε αυτά τα επίπεδα τιμών 850-900 μονάδες ίσως η αγορά θα πρέπει να πάρει μια ανάσα για να επανέλθει πιο δυναμική αργότερα. Εγχώριες τράπεζες εκτιμούν πάλι πως τα κέρδη του ΧΑ από τα χαμηλά του καλοκαιριού μπορεί να συνεχιστούν ως τις 950 μονάδες, ειδικά αν η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων (άνοδος των τιμών) έχει συνέχεια.
Στις αγορές πάντως φαίνεται ότι αποκρυσταλλώνονται δύο ακραίες τάσεις σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας και τις πιθανότητες εξόδου από το ευρώ: Η πρώτη, την οποία υποστηρίζει π.χ. η Credit Suisse, αλλά και σημαντικό κομμάτι της αγοράς, αναφέρει ότι «η έξοδός της από την ευρωζώνη είναι απίθανη και ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στον πυρήνα του ευρώ αλλά και στην Ελλάδα ενισχύουν αυτή τη θέση, ενώ ο συμβιβασμός μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας ενισχύει την άποψη για μια μελλοντική χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής».
Η δεύτερη πάλι, η οποία υποστηρίζεται π.χ. από τη Citigroup, αλλά όχι από μεγάλο μέρος της αγοράς, αναφέρει πως από τον Μάιο του 2012 εκφράζεται η άποψη ότι η ελληνική έξοδος από τη ζώνη του ευρώ (Grexit) τους επόμενους 12 -18 μήνες είναι ένα εξαιρετικά πιθανό γεγονός (90%), το οποίο θα έχει συμβεί ως την Ιη Ιανουαρίου του 2013.
Ωστόσο μετά την αλλαγή στη συμπεριφορά των κρατών του πυρήνα απέναντι σε μια ελληνική έξοδο, με τις γερμανικές εκλογές να πλησιάζουν και τις πρόσφατες δημόσιες σχέσεις του νέου έλληνα πρωθυπουργού στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, περιορίζουν τις πιθανότητες ενός «Grexit» στο 60% με πιθανότερη ημερομηνία για κάτι τέτοιο το πρώτο εξάμηνο του 2014.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.