Σε ρατσιστικό παραλήρημα κατά των μεταναστών επιδόθηκε η σύζυγος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής κ. Ν. Μιχαλολιάκου και βουλευτής του κόμματος κυρία Ελένη Ζαρούλια. Κατά την συζήτηση ερώτησης σχετικά με την υπό επεξεργασία νομοθετική ρύθμιση για την παραχώρηση εκλογικού δικαιώματος στους Έλληνες ομογενείς, η βουλευτής άδραξε την ευκαιρία για να «χαϊδέψει αυτιά», καθώς είναι πρόσφατη η αποδοκιμασία της ελληνοαμερικανικής ένωσης ΑΧΕΠΑ για την άνοδο του εθνικιστικού εξτρεμισμού στην Ελλάδα και η καταδίκη της λειτουργίας γραφείων της Χρυσής Αυγής στη Νέα Υόρκη.
Όπως είχε ανακοινωθεί «ο φασισμός δεν έχει καμία θέση στις ΗΠΑ, των οποίων οι πολίτες, ανάμεσά τους πολλοί Έλληνες και μέλη της ΑΧΕΠΑ πολέμησαν και θυσίασαν την ζωή τους για την ήττα των ναζιστικών στρατευμάτων που είχαν καταλάβει την Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Η Χρυσή Αυγή επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την καταδικαστική στάση της ΑΧΕΠΑ έφερε το θέμα του εκλογικού δικαιώματος των ομογενών στη Βουλή με την κυρία Ζαρούλια να επιτίθεται κατά της κυβέρνησης για την καθυστέρηση της επίμαχης ρύθμισης: «Είναι ντροπή να ελληνοποιείτε λαθρομετανάστες με τον κατάπτυστο νόμο Ραγκούση και να βγαίνουν δήμαρχοι με ψήφους λαθρομεταναστών οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα, την Ελλάδα του Πλάτωνος και των φιλοσόφων», είπε και πρόσθεσε: «Εξισώνετε τους ομογενείς μετανάστες με τον κάθε λογής υπάνθρωπο που έχει εισβάλει στην πατρίδα μας, με τις κάθε λογής αρρώστιες που κουβαλάει. Αυτό είναι ένα αίσχος!». Κατά την κυρία Ζαρούλια «στην εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν είναι νοητό οι Έλληνες του εξωτερικού να μην έχουν αποφασιστικό ρόλο για τα τεκταινόμενα στη χώρα τους και να έχει ο κάθε Αλή, Χασάν, Αμπντούλ και δεν ξέρω εγώ ποιος άλλος τριτοκοσμικός, ο οποίος δεν έχει υπηρετήσει και δεν έχει φορέσει το τιμημένο χακί, ούτε έχει πληρώσει φόρους στο κράτος, για να αναφερθώ και στο ΑΕΠ που σας πονάει».
Ο προεδρεύων κ. Ι. Δραγασάκης παρενέβη για να της πει: «Ονομάζετε «τρισάθλιους» συνανθρώπους, επειδή συμβαίνει να διαφωνείτε μαζί τους; Μιλήστε με πολιτικούς όρους αν θέλετε και με σεβασμό στον πανανθρώπινο πολιτισμό».
Η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την ψήφο των ομογενών
Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι όντως βρίσκεται στη φάση της επεξεργασίας και της ολοκλήρωσης το σχέδιο νόμου το οποίο «εκ νέου προσπαθεί να αποδώσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στον οικουμενικό ελληνισμό να συνδιαμορφώνει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας».
Ωστόσο, σημείωσε ότι υπάρχουν «ορισμένες πρακτικές και αντικειμενικές δυσκολίες όσον αφορά και την ψήφιση και την προετοιμασία», όπως ότι βάσει του Συντάγματος προαπαιτείται η υποστήριξη από διακόσιους τουλάχιστον βουλευτές. «Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, εμείς θα βάλουμε προς διαβούλευση το σχετικό κείμενο γιατί πιστεύουμε ότι κάθε πολιτική δύναμη αλλά και οι ίδιες οι ομογενειακές οργανώσεις έχουν το δικαίωμα να πουν την άποψή τους και να συνδιαμορφώσουν ένα τέτοιο θεσμικό πλαίσιο», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.
Παράλληλα τις υπηρεσίες του υπουργείου απασχολεί και ο πρακτικός τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα τέτοιο σύστημα στο οποίο θα συμμετείχαν διά της ψήφου οι ομογενείς «ώστε και να τηρηθούν οι συνταγματικές προϋποθέσεις αλλά και να υπάρχει εκλογίκευση του κόστους των εκλογών για να μην φεύγουμε έξω από τις πραγματικές δυνατότητες που μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία», όπως διευκρίνισε, κάνοντας γνωστό ότι «μόλις υπάρχει ετοιμότητα θα ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση και αμέσως μετά θα αναπτυχθεί από την πλευρά μας η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία».