Καθημερινό φαινόμενο έχουν γίνει πλέον οι βίαιες ρατσιστικές επιθέσεις στο κέντρο της Αθήνας. Το βράδυ της Παρασκευής ένας 21χρονος Έλληνας έπεσε θύμα ομάδας ακροδεξιών, που του επιτέθηκαν με αλυσίδες, τραυματίζοντάς τον στο κεφάλι. Από την επίθεση υπέστη μερική τύφλωση στο αριστερό του μάτι. Η επίθεση σημειώθηκε στις 21:30 στην πλατεία Αττικής και παρά το γεγονός ότι υπήρχε κόσμος στο σημείο, κανείς δεν παρενέβη.
Σύμφωνα με την καταγγελία που καταγράφεται στην ιστοσελίδα της εκστρατείας «Και 1 θύμα ρατσιστικής βίας είναι πολύ» της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο 21χρονος βρισκόταν μέσα σε τρόλεϊ και γύρω στις 21:30 κατέβηκε στη στάση απέναντι από την πλατεία Αττικής.
Ήταν ο μόνος απ’ όσους αποβιβάστηκαν που έμοιαζε με αλλοδαπός, λόγω της αιγυπτιακής του καταγωγής. Στη στάση βρίσκονταν 3-4 μαυροντυμένοι άντρες, μαζί με σκυλιά, οι οποίοι μόλις τον είδαν του επιτέθηκαν.
Ο 21χρονος φώναζε ότι είναι Έλληνας, αλλά η ομάδα των ακροδεξιών τον χτύπησε ανελέητα με αλυσίδες στο κεφάλι επί περίπου πέντε λεπτά.
Σύμφωνα με την καταγγελία, μια γυναίκα που κατέβηκε μαζί του από το τρόλεϊ είπε: «Δεν μπορώ να σε βοηθήσω· περίμενε να έρθει η αστυνομία». «Κρίμα γι’ αυτά που γίνονται» έλεγαν από μακριά άλλοι περαστικοί, σύμφωνα με την καταγγελία.
Εκδήλωση κατά του ρατσισμού
Τη φωνή τους ενάντια στον ρατσισμό ύψωσαν την Κυριακή καλλιτέχνες και ακτιβιστές, με εκδήλωση που πραγματοποίησαν στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Κίνηση «Ενωμένοι ενάντια στον ρατσισμό και τη φασιστική απειλή», με τη συμμετοχή της Ένωσης Μεταναστών Εργατών.
Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκε συζήτηση για τους αγώνες ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό. Οι ομιλητές επιχείρησαν σύγκριση της δεκαετίας του ’30 στη Γερμανία με τη σημερινή εποχή.
«Υπάρχει ένας συσχετισμός ανάμεσα στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και την άνοδο του φασισμού, με τη σημερινή εποχή. Η κρίση έδωσε και συνεχίζει να δίνει τη δυνατότητα στον φασισμό να αυξάνεται. Ωστόσο, σήμερα έχουμε την τεράστια εμπειρία του ναζισμού και των συνεπειών του και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε», παρατήρησε ο συγγραφέας Θανάσης Καμπαγιάννης.
Τη συζήτηση πλαισίωσαν εκθέσεις φωτογραφίας της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, όπου καταγράφονται επιθέσεις κατά των εκπροσώπων των Μέσων Ενημέρωσης και αφίσας από αντιφασιστικές κινητοποιήσεις.
Το βράδυ ήταν προγραμματισμένη συναυλία με πλήθος καλλιτεχνών.