Αν και η ΔΗΜΑΡ έχει πάψει, εδώ και καιρό, να χρησιμοποιεί τον όρο «κόκκινες γραμμές» – με δεδομένο ότι πολλές φορές έχει υποχωρήσει στο όνομα της ανάγκης να λάβει η χώρα τη δόση των 31,5 δις ευρώ και να παραμείνει σε ευρωπαϊκή τροχιά – το ηγετικό της επιτελείο προειδοποιεί ότι «παίρνει επάνω του» την υπόθεση με τα εργασιακά και διακηρύσσει σε όλους τους τόνους «ως εδώ και μη παρέκει».
Όπως σημειώνουν στελέχη της Αγ. Κωνσταντίνου, θα «κάνουν σημαία τους» την αντίθεση της ΔΗΜΑΡ στις «αλλαγές-σοκ στις εργασιακές σχέσεις που προωθεί η Τρόικα και οδηγούν σε μισθούς πείνας και κατάλυση εργασιακών δικαιωμάτων».
Βέβαια, στελέχη της ηγετικής ομάδας δεν απαντούν όταν τίθεται το ερώτημα αν η διαφωνία τους για τα εργασιακά ζητήματα μπορεί να φτάσει ως τη ρήξη με παρεπόμενο και κυβερνητική κρίση. Το μόνο που λένε είναι ότι «αυτή η σκέψη αφορά επόμενο στάδιο και δεν είναι της ώρας»…
Πάντως, η άρνηση της ΔΗΜΑΡ στις απαιτήσεις της Τρόικας σχετικά με τα εργασιακά εμφανίζεται από το ηγετικό επιτελείο του κόμματος του κ. Φ. Κουβέλη ως «απόλυτη». Αυτό το μήνυμα , όπως έλεγαν ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, θα σταλεί και από τον κ. Κουβέλη κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο οποίος παράλληλα θα επιμένει ότι η συμφωνία για τα μέτρα περικοπών πρέπει να συνδυαστούν με πολιτικές δεσμεύσεις από την ηγεσία της ΕΕ για το ελληνικό ζήτημα, στο πλαίσιο και συνολικής λύσης για την κρίση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Την κάθετη αντίθεσή του στις απαιτήσεις της Τρόικας για το εργασιακό εκφράζει μιλώντας στο «Βήμα» ο υπεύθυνος προγράμματος της ΔΗΜΑΡ κ. Δ. Χατζησωκράτης, ο οποίος μετέχει στις συσκέψεις των εκπροσώπων της τρικομματικής κυβέρνησης για τη διαμόρφωση του πακέτου των 13,5 δις ευρώ,
«Δεν προκύπτουν από κανένα κείμενο και κανένα μνημόνιο οι διεκδικήσεις που θέτουν οι της Τρόικας», τονίζει ο κ. Χατζησωκράτης. Και προσθέτει: «Εμείς δεν θα αποδεχτούμε όλα αυτά που θέτουν για τα εργασιακά. Δεν θα τα αποδεχτούμε».
Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΔΗΜΑΡ, αναμένεται να ξεπεραστεί η εμπλοκή που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις της Τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τον κ. Αντ. Μανιτάκη ο οποίος δεν δέχεται απολύσεις στο Δημόσιο Τομέα. Οσον αφορά στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, από τη ΔΗΜΑΡ λένε ότι αυτό «δεν αφορά το λαό», ενώ στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για το φορολογικό επιχειρείται νέα επεξεργασία των προτάσεων.