Η Σφίγγα μίλησε. Ύστερα από πολύμηνες υπεκφυγές, μισόλογα και διφορούμενες δηλώσεις, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάχθηκε για πρώτη φορά ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποστεί χρεοκοπία» είπε χθες μιλώντας στη Σιγκαπούρη σε εκδήλωση του γερμανο-σιγκαπουριανού Εμπορικού και Βιομηχανικού επιμελητηρίου. «Οι εικασίες για την έξοδο της από τη νομισματική ένωση στερούνται κάθε βάσης». Τυχόν έξοδος, πρόσθεσε, θα δημιουργούσε «τεράστια προβλήματα για όλους».
Ο γερμανός υπουργός οικονομικών τόνιζε μέχρι τώρα, ότι η παραμονή της χώρας στο ευρώ θα εξαρτηθεί από την τελική έκθεση της τρόικας που αναμένεται στις αρχές Νοεμβρίου. Αυτό δεν ισχύει πλέον – παρόλο που, όπως είπε, η έκθεση θα αποτελέσει τη βάση για την εκταμίευση της τρέχουσας δανειακής δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όμως αυτό έχει προφανώς τυπικό χαρακτήρα: Η δήλωση του υπέρ της παραμονής δείχνει ότι η έκθεση δεν είχε ποτέ μεγάλη αξία και ότι χρησιμοποιούταν κυρίως ως φόβητρο και μέσο πίεσης. «Τώρα φάνηκε ξεκάθαρα, αυτό που ήταν εξαρχής: ένα κουρελόχαρτο» είπε γερμανός αναλυτής. «Οι αποφάσεις λαμβάνονταν και θα λαμβάνονται μελλοντικά κυρίως με πολιτικά κριτήρια».
Με αυτή το φόντο, ο γερμανός πολιτικός επαίνεσε τις προσπάθειες που καταβάλει ο έλληνας πρωθυπουργός για την αναχαίτιση της κρίσης. Η γερμανική κυβέρνηση, είπε, είναι πεπεισμένη ότι «ο Σαμαράς θα υλοποιήσει, αυτό που πρέπει να υλοποιήσει». Το Βερολίνο είναι πρόθυμο να συμβάλει στην οικοδόμηση μιας καλά λειτουργούσας ελληνικής διοίκησης.
Παράλληλα τόνισε, ότι ακόμα και αν η Ελλάδα έφευγε από την ευρωζώνη, ο ελληνικός πληθυσμός θα έμενε στην Ευρώπη, και ότι αν συνέβαινε τέτοιο «κακό», τα πράγματα θα γίνονταν δυσκολότερα για όλους τους Ευρωπαίους. «Η έξοδος δεν αποτελεί μια από τις δυνατές εναλλακτικές λύσεις» συμπέρανε.
Οι πολιτικοί παρατηρητές στο Βερολίνο δεν πίστευαν σήμερα στα αυτιά τους. «Τέτοια καθαρή στάση δεν την περιμέναμε» έλεγε ένας από αυτούς. Το δικό του συμπέρασμα: Το μήνυμα του κ.Σόιμπλε είναι, ότι η Γερμανία δεν θα αφήσει την Ελλάδα να πέσει. Κι αυτό ανοίγει το δρόμο για νέα οικονομική βοήθεια.
Σόιμπλε όμως χωρίς σκοτεινούς χρησμούς δεν γίνεται. «Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει ένα πλήθος βαθιών μεταρρυθμίσεων» είπε. «Τυχόν παράκαμψή τους θα προκαλέσει απίστευτα, τεράστια προβλήματα, που θα έχουν σοβαρές συνέπειες και στους άλλους ευρωπαίους εταίρους». Ενδιάμεσα όμως, πρόσθεσε, βλέπει, ότι η γραμμή της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, που είναι κάθε όλο παρά στρωμένη με ροδοπέταλα, γίνεται όλο και περισσότερο αποδεκτή από μια αυξανόμενη πλειοψηφία των Ελλήνων. Αυτή η γραμμή αποτελεί μονόδρομο. «Εμείς την υποστηρίζουμε» είπε. Και ένας λόγος γι αυτό είναι να επιστρέψει πάλι η πίστη στην Ευρώπη.
Η δήλωση του κ.Σόιμπλε βάζει, κατά τα άλλα, τέρμα και στο παιχνίδι ανάμεσα στον ίδιο και την Άνγκελα Μέρκελ, που για δυο και πλέον χρόνια έπαιζαν εναλλάξ πότε τον «κακό» και πότε τον «καλό» έναντι της Ελλάδας. Τώρα, αφού πήραν ότι ήταν να πάρουν από την κυβέρνηση Σαμαρά, δηλαδή όλα, είναι και οι δυο «καλοί». Η Γερμανία ξανάγινε «φιλελληνική». Κι αυτό θα αποτυπωθεί κατά πάσα πιθανότητα και στη στάση της καγκελάριου στη διάσκεψη κορυφής της 18ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.