Με διαβατήριο από τη Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής ο Σαμαράς

Η Ανγκελα Μέρκελ δεν ήρθε, όπως η ίδια είπε, ως δασκάλα στην Αθήνα, ούτε ζήτησε όπως παλαιότερα χώρες σαν την Ελλάδα να... κάνουν τα μαθήματά τους, αλλά εδραίωσε - αν και υπάρχουν διφορούμενες εκτιμήσεις - την πεποίθηση στον κ. Αντ. Σαμαρά ότι πλέον υπάρχει στέρεη και ισχυρή ελληνογερμανική συμμαχία που μπορεί να τον βοηθήσει στη δύσκολη προσπάθειά του για έξοδο από την κρίση. Η γερμανίδα καγκελάριος όμως έδωσε καλό βαθμό στον Πρωθυπουργό, αξιολογώντας ως θετική την κυβερνητική πορεία και δίνοντάς του ένα καλό διαβατήριο για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η Ανγκελα Μέρκελ δεν ήρθε, όπως η ίδια είπε, ως δασκάλα στην Αθήνα, ούτε ζήτησε όπως παλαιότερα χώρες σαν την Ελλάδα να… κάνουν τα μαθήματά τους, αλλά εδραίωσε –αν και υπάρχουν διφορούμενες εκτιμήσεις –την πεποίθηση στον κ. Αντ. Σαμαρά ότι πλέον υπάρχει στέρεη και ισχυρή ελληνογερμανική συμμαχία που μπορεί να τον βοηθήσει στη δύσκολη προσπάθειά του για έξοδο από την κρίση. Η γερμανίδα καγκελάριος όμως έδωσε καλό βαθμό στον Πρωθυπουργό, αξιολογώντας ως θετική την κυβερνητική πορεία και δίνοντάς του ένα καλό διαβατήριο για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Ο κ. Σαμαράς ετοιμάζεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες με στόχο να αναγνωρισθούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης με ειδική αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες για να δοθεί το «πράσινο φως» με την επικείμενη έκθεση της τρόικας, για εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ ως τα μέσα Νοεμβρίου. Στο Μέγαρο Μαξίμου σχεδόν όλες οι συζητήσεις αρχίζουν και τελειώνουν με την τρόικα, το πακέτο των μέτρων και την επικείμενη σύνοδο. Ο κ. Σαμαράς πιστεύει ακράδαντα ότι η ενίσχυση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης της Ελλάδας θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας και γι’ αυτό ελπίζει σε θετικό σήμα από τη Σύνοδο Κορυφής, αν και γνωρίζει πως το ελληνικό πρόβλημα δεν θα είναι στην ατζέντα και δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τη χώρα.
Ο Πρωθυπουργός –εν μέσω της σύγκρουσης μεταξύ Σόιμπλε και ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους –θέλει με την παρέμβασή του να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες με στέρεα επιχειρήματα και να κερδίσει τη μάχη της αξιοπιστίας και αναμένεται να θέσει και το θέμα της επιμήκυνσης.
Το μεγάλο άγχος της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, κυρίως ως το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, είναι να προωθηθεί το μεγαλύτερο τμήμα των 89 προαπαιτούμενων που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση υπό τον κ. Λ. Παπαδήμο και παρέμεναν ανεκπλήρωτα όλους τους προηγούμενους μήνες.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα διεξάγεται μια πολιτική διαπραγμάτευση, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να υπάρξει διαχωρισμός των 89 δράσεων σε «κατεπείγουσες» και μη, καθώς δεν θέλει να περιληφθούν στο σύνολό τους ως απαιτητέες για την εκταμίευση της δόσης.
Επί του θέματος, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη διευκρίνιζαν πως οι μισές από αυτές χρειάζονται νομοθετική κατοχύρωση και πρέπει να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο, ενώ για τις υπόλοιπες υφίσταται νομοθετικό πλαίσιο και απαιτούνται απλά υπουργικές αποφάσεις.
Με δεδομένο ότι τα ταμειακά διαθέσιμα στερεύουν, ο κ. Σαμαράς δεν θέλει να χαθεί άλλος χρόνος και να υπάρξουν επιχειρήματα για να καθυστερήσει η εκταμίευση της δόσης, στην οποία στηρίζει πολλά για να επέλθει η κατ’ αυτόν ηρεμία στον τόπο και αρχίζει να κινείται η πραγματική οικονομία με ενίσχυση της ρευστότητας.
Για το πακέτο των μέτρων δεν υπάρχει ανησυχία και ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι θα περάσει από τη Βουλή, με απειροελάχιστες απώλειες, τουλάχιστον από την πλευρά της ΝΔ, αλλά το ζητούμενο για τον ίδιο είναι να υπάρξει σύντομα ένα πλαίσιο αναπτυξιακών ρυθμίσεων. Ελπίζει ακόμη στη βοήθεια της κυρίας Μέρκελ για να πιεστεί το γραφειοκρατικό σύστημα των Βρυξελλών και να διευκολύνει την εκταμίευση επενδυτικών κοινοτικών πόρων.
Ο Πρωθυπουργός διαχωρίζει πλήρως τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για το ελληνικό πρόβλημα με τις εκλογές στις ΗΠΑ και επιμένει σταθερά στους συνομιλητές του: «Καλό είναι να μη γίνεται σύγχυση. Δεν σχετίζεται η μια υπόθεση με την άλλη και το κυριότερο, δεν υπάρχει αλληλεπίδραση».
Το ζητούμενο για τον ίδιο είναι, σε μια χρονική στιγμή που διαπιστώνεται πολιτικό έλλειμμα ανάμεσα στα κράτη της ευρωζώνης, να κερδίσει και τα δύο χρόνια της επιμήκυνσης που θέλει –αίτημα που στηρίζει και το ΔΝΤ- για να επιτύχει τον στόχο ενός μεγάλου πρωτογενούς πλεονάσματος (πριν από τις πληρωμές των τόκων) το 2014.
Εν όψει και της Συνόδου Κορυφής με δεδομένο ότι έχουν ουσιαστικά κλειδώσει τα μέτρα στον μεγαλύτερό τους βαθμό, αναμένεται –πιθανότατα αύριο ή την Τρίτη –η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση για την έγκριση του πακέτου.

Εντολή Μαξίμου για συντονισμό υπουργών με ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ
Προβληματίζει η ασυνεννοησία των κυβερνητικών εταίρων

Εντονος προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τα κρούσματα αποσυντονισμού και κακής λειτουργίας του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ η συνοχή του σχήματος δοκιμάστηκε αρκετά τις τελευταίες ημέρες.
Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση που ανέδειξε σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα ασυνεννοησίας και ελλείμματος συνοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας ήταν η προ ημερών κίνηση του υπουργού Εργασίας κ. Ι. Βρούτση να καταθέσει αιφνιδιαστικά τροπολογία για την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΟΕΚ και Εργατικής Εστίας.
Η αντίδραση του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ ανάγκασε για μια ακόμη φορά υπουργό της κυβέρνησης να ανακρούσει πρύμνα, όπως είχε κάνει και πριν από ένα μήνα –μετά τις αντιδράσεις των κυβερνητικών εταίρων –ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens, όπου επίσης υποχρεώθηκαν οι κυβερνητικοί εταίροι να συνομιλούν στο παρά πέντε στο τηλέφωνο για να σώσουν τα προσχήματα.
Για να αποφευχθούν νέα κρούσματα ασυνεννοησίας που θα πλήξουν την κυβερνητική συνοχή δόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου οδηγία να υπάρχει συνεννόηση και όχι αιφνιδιασμός των υπουργών με τα αρμόδια στελέχη του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, προτού προβούν σε νομοθετική πρωτοβουλία.
Το θέμα αναμένεται να τεθεί και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπου θα συζητηθεί και η στρατηγική για τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ για να αποτραπούν μελλοντικά φαινόμενα ασυνεννοησίας, θα επαναλειτουργήσει τον επόμενο μήνα η γενική γραμματεία του Πρωθυπουργού, με επικεφαλής –πιθανότατα –τον πρώην υφυπουργό κ. Δ. Βαρτζόπουλο.
Την περασμένη Πέμπτη η κυβέρνηση δοκιμάστηκε και για το θέμα των 550 εκατ. ευρώ, που οφείλουν να καταβάλλουν οι τράπεζες έναντι της ενίσχυσης που έλαβαν την περίοδο που υπουργός Οικονομίας ήταν ο κ. Γ. Αλογοσκούφης επί κυβερνήσεων του κ. Κ. Καραμανλή.
Λέγεται μάλιστα ότι υπήρξε και ένταση στις σχέσεις του κ. Στουρνάρα και του αναπληρωτή του κ. Χρ. Σταϊκούρα για τη διαχείριση του ζητήματος, αν και γρήγορα διαψεύστηκε και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη θεώρησαν υπεύθυνο για την εμπλοκή τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο.
Μάλιστα, ο κ. Σταϊκούρας πριν από 20 ημέρες στη συνάντηση που είχαν η Ενωση Τραπεζών, ο κ. Προβόπουλος και το οικονομικό επιτελείο φέρεται να είχε πει φανερά εκνευρισμένος έναντι της αξίωσης να μη δοθούν τα χρήματα από τα τραπεζικά ιδρύματα: «…εγώ δεν κάνω πίσω και για τέτοια θέματα παραιτούμαι στον Πρωθυπουργό».
Για να μη γενικευθεί η σύρραξη στο κυβερνητικό στρατόπεδο το Μαξίμου έστειλε μήνυμα ότι το ποσό θα εισρεύσει στο δημόσιο ταμείο, καθώς οι αντιδράσεις ήταν έντονες από τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο και τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και από βουλευτές της ΝΔ, με πρωταγωνιστή τον κ. Ν. Κακλαμάνη.
Και προτού προλάβει να ηρεμήσει η κυβέρνηση, την περασμένη Πέμπτη περίσσευε η οργή στο Μέγαρο Μαξίμου από τη διαρροή του υπουργού Ναυτιλίας κ. Κ. Μουσουρούλη για την εισήγηση χαμηλόβαθμου στελέχους της τρόικας σχετικά με την εκκένωση των νησιών με λιγότερους από 150 κατοίκους προς εξοικονόμηση πόρων.
Την ίδια στιγμή, στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν παραβλέπουν το περιβάλλον που διαμορφώνεται σε κοινωνικό πεδίο, ενώ οι βουλευτές της ΝΔ παρακολουθούν αμήχανοι τη συζήτηση για το νέο σκληρό πακέτο των μέτρων που ετοιμάζεται και πολλοί διατυπώνουν επιφυλάξεις, προβληματισμό και ενστάσεις, όπως οι κκ. Ν. Κακλαμάνης,Β. Πολύδωρας,Ακ. Γεροντόπουλος, Ι. Μιχελάκης,Κ. Γκιουλέκας,Γ. Βλάχος,Γ. Κασαπίδης,Αλ. Κοντός,Κ. Κουκοδήμος,Α. Κουτσούμπας,Γ. Ορφανός,Γ. Κωνσταντόπουλος,Ν. Σταυρογιάννης, Αθ. Δαβάκης, Θ. Σολδάτος,κ.ά., αλλά και νέα μέλη της ΚΟ όπως οι κκ. Ι. Καράμπελας, Κ. Κοντογεώργος, Εμμ. Κόνσολας, Μ. Ταμήλος, Ν. Ταγαράς, κ.ά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.