TO BHMA –THE PROJECT SYNDICATE
Αξιωματούχοι από τη Νότια Κορέα μόλις πρόσφατα συνειδητοποίησαν πως οι ΗΠΑ ενδέχεται να τους απαγορεύσουν την απόκτηση εμπλουτισμένου ουρανίου και την υιοθέτηση πυραυλικών συστημάτων μεγαλύτερου βεληνεκούς. Οι ΗΠΑ έχουν αγνοήσει κάθε προσπάθεια της νοτιοκορεάτικης πλευράς να επεκτείνει την Συμφωνία Πυρηνικής Συνεργασίας των δυο χωρών, που λήγει τον Μάρτιο του 2014, μια κίνηση που πιστεύεται πως υπονομεύσει το μέλλον της συμμαχίας Ουάσιγκτον – Σεούλ.
Οι αμερικανοί διαπραγματευτές εμμένουν, παρά τα όποια στρατηγικά οφέλη, στην αντίθεσή τους απέναντι στην διάθεση της Νότιας Κορέας να βελτιώσει τις αμυντικές της ικανότητες. Αυτή η αποτελμάτωση των συνομιλιών δεν είναι κάτι καινούργιο: οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα, ανάμεσα στις δυο χώρες, έχουν χαρακτηριστεί ξανά από έλλειψη επικοινωνίας και κατανόησης. Ενώ οι νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι σπανίως λένε δημοσίως ανοιχτά την άποψή τους για το θέμα, είναι γνωστό πως οι αμερικανοί πολιτικοί δεν έχουν κάποιο ουσιαστικό κίνητρο για να συμφιλιωθούν με τις ηχηρές πυρηνικές απαιτήσεις της Σεούλ.
Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Τσουν Γιουνγκ-γου είχε προειδοποιήσει το 2010 έναν αμερικανό αξιωματούχο πως η «ανανέωση» της Συμφωνίας Πυρηνικής Συνεργασίας θα αποτελούσε στο εγγύς μέλλον θέμα ζωτικής σημασίας για τις διμερείς σχέσεις, ενώ ήδη το ζήτημα αυτό είχε προκαλέσει πολλά αρνητικά σχόλια από τα κορεατικά ΜΜΕ. Ο υφυπουργός ισχυρίστηκε πως ο λαός της Νότιας Κορέας, μιας από τις πέντε κορυφαίες παραγωγούς πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο, δεν θα ανεχόταν να βλέπει την Ιαπωνία να τυγχάνει ευνοϊκότερης αντιμετώπισης από τις ΗΠΑ.
Παρά την «γερακίσια» προσέγγισή τους στις πυρηνικές απειλές της Βόρειας Κορέας, οι νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι γνωρίζουν καλά πως ο εμπλουτισμός του οπλοστασίου τους με ουράνιο αποτελεί μια μακρινή πιθανότητα. Γι’ αυτό προσεγγίζουν τις διαπραγματεύσεις με σκεπτικισμό, αντί να δίνουν έμφαση στη διάθεση μιας αμοιβαίας υποχρέωσης.
Ωστόσο, η απαισιοδοξία τους είναι αβάσιμη, δεδομένου πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρόσφατα υπέγραψαν μια σχετική συμφωνία με τις ΗΠΑ, με την υποχρέωση να παράγουν πυρηνική ενέργεια για ειρηνικό σκοπό. Οι νοτιοκορεάτες διαπραγματευτές μοιάζουν πεπεισμένοι πως δεν θα σημειωθεί καμία πρόοδος με τις ΗΠΑ. Δεδομένη είναι και η δημόσια άρνηση των Νοτιοκορεατών επιστημόνων να συνεισφέρουν σε ένα οποιοδήποτε πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς.
Η πυρηνική διαφωνία ΗΠΑ – Νότιας Κορέας αποδεικνύει πως η 59χρονη συμμαχία τους πρέπει να ανανεωθεί σύντομα. Μαζί, οι δυο δυνάμεις μπορούν να βελτιώσουν τις προοπτικές για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά, αλλά υπό την προϋπόθεση πως θα προσφέρονται σοβαρές εγγυήσεις για την τωρινή και τη μελλοντική ασφάλεια της Νότιας Κορέας.
*Ο Λι Μπιόνγκ-Τσουλ είναι ομότιμος καθηγητής στο Ινστιτούτο για την Ειρήνη και τη Συνεργασία της Σεούλ, στη Νότιο Κορέα