ΔΝΤ: Ανεργία στο 25,4% προβλέπει για την Ελλάδα το 2013

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δίνει μία ζοφερή περιγραφή της παγκόσμιας οικονομίας και ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπίσουν τους «σημαντικούς κινδύνους» και να άρουν την «αβεβαιότητα» που επιβαρύνει τις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε μία νέα έκρηξη απαισιοδοξίας, αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη, στο 3,3% για το 2012, έναντι του 3,5% που είχε προβλεφθεί τον Ιούλιο και στο 3,6% για το 2013, έναντι του 3,9%, στην εξαμηνιαία έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα τις πρωϊνές ώρες της Τρίτης στο Τόκιο, πριν από τη γενική συνέλευση του οργανισμού.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας θα συνεχίσουν να πλήττουν πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στην Ευρώπη, και θεωρεί ότι η εμπιστοσύνη προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη.

«Το θέμα είναι να μάθουμε εάν η παγκόσμια οικονομία περνά απλώς μία νέα ζώνη αναταράξεων (…) ή εάν η σημερινή επιβράδυνση μπορεί να διαρκέσει» τονίζεται στην έκθεση του ΔΝΤ, όπου επισημαίνεται ότι η απάντηση βρίσκεται στα χέρια των κυβερνήσεων της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Ευρώπη πρέπει να θέσει ταχέως σε λειτουργία το νέο ταμείο στήριξης, να προωθήσει την τραπεζική ένωση και να θέσει τις βάσεις για μεγαλύτερη δημοσιονομική ολοκλήρωση.

«Η κρίση στην ευρωζώνη συνιστά την πιο σαφή απειλή για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές», αναφέρεται στην έκθεση. Η εξυγίανση της δημοσιονομικής κατάστασης πρέπει να συνεχισθεί στην Ευρώπη, ακόμη και αν σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύεται από «χαμηλή ανάπτυξη ή ύφεση».

«Ακόμη και αν η μείωση των ελλειμμάτων είναι αναγκαία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι επηρεάζει τη ζήτηση», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, προσθέτοντας ότι όλα είναι θέμα ρυθμού. «Είναι μαραθώνειος, όχι σπριντ…Δεν πρέπει να δράσουμε ούτε πολύ γρήγορα, ούτε πολύ αργά», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Απευθυνόμενο στην Ουάσινγκτον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλεί επίσης τις ΗΠΑ «να απομακρύνουν πολύ σύντομα την απειλή» που συνιστά η εφαρμογή του «δημοσιονομικού τείχους», μία έκφραση που ορίζει την εφαρμογή μέχρι το τέλος του έτους αύξησης των φόρων που θα συνδυασθεί με την αυστηρή περικοπή των δημοσίων δαπανών.

«Εάν τα αμερικανικά νομοθετικά σώματα αποτύχουν, η αμερικανική οικονομία μπορεί να μπει σε ύφεση με καταστροφικές συνέπειες για τον υπόλοιπο κόσμο», σύμφωνα με ην έκθεση του ΔΝΤ.

Προβλέψεις για την Ελλάδα

Σημαντική μείωση του κυκλικά προσαρμοσμένου ελλείμματος της Ελλάδας, αλλά και εκτίναξη της ανεργίας προβλέπει για το 2013 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Σύμφωνα με την έκθεση οι κύριες προβλέψεις του Ταμείου για την ελληνική οικονομία έχουν ως εξής:

  • Η ύφεση το 2012 θα ανέλθει στο 6% του ΑΕΠ και το 2013 θα υποχωρήσει στο 4% του ΑΕΠ.
  • Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει στο 7,5% του ΑΕΠ το 2012, από 9,1% το 2011 και το 2013 εκτιμάται πως θα υποχωρήσει στο 4,7% του ΑΕΠ.
  • Το κυκλικά προσαρμοσμένο δημοσιονομικό έλλειμμα (το οποίο περιλαμβάνει και τις επιπτώσεις της ύφεσης) θα μειωθεί στο 4,5% εφέτος και θα υποχωρήσει 1,1% το 2013 και στο 0,3% του ΑΕΠ το 2014. Το 2013 αναμένεται κυκλικά προσαρμοσμένο πλεόνασμα 3,2% του ΑΕΠ και το 2014 πλεόνασμα 4,3% του ΑΕΠ.
  • Το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί από τα επίπεδα του 165,4 του ΑΕΠ το 2011, στα επίπεδα του 170,7% του ΑΕΠ το 2012 και στα επίπεδα του 181,8% του ΑΕΠ το 2013.
  • Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί από τα επίπεδα του 17,3% το 2011, στο 23,8% σε μέσα επίπεδα το τρέχον έτος και να αυξηθεί στο 25,4% το 2013.
  • Ο πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί από το 3,3% του ΑΕΠ το 2011, στο 0,9% του ΑΕΠ φέτος και στο -1,1% του ΑΕΠ το 2013 (αποπληθωρισμός).
  • Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί από το 9,8% του ΑΕΠ το 2011, στο 5,8% του ΑΕΠ φέτος και στο 2,9% του ΑΕΠ το 2013.

Εκτενείς αναφορές στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η Ελλάδα στο ασφαλιστικό και στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων κάνουν επίσης οι αναλυτές του ΔΝΤ τονίζοντας πως οι διαρθρωτικές αυτές παρεμβάσεις έχουν βελτιώσει σημαντικά την μεσοπρόθεσμη θέση των συνταξιοδοτικών συστημάτων.

Ειδικότερα, τοποθετούνται θετικά στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που δρομολόγησαν οι ελληνικές αρχές, αλλά και στα πολύ αυστηρότερα κριτήρια για την χορήγηση πρόωρων συντάξεων.

Αναφορικά με το δημοσιονομικό όφελος από τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό το ΔΝΤ εστιάζει στην αύξηση της φορολογίας των υψηλών συντάξεων, στον περιορισμό της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των συντάξεων και στην αύξηση της περιόδου που λαμβάνεται υπόψη προκειμένου να προκύψουν οι συντάξιμες αποδοχές.

Ενδεικτικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημειώνει πως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα το 2010 θα μειώσει την παρούσα -προεξοφλημένη- αξία των δαπανών για συντάξεις την περίοδο 2010-2050 κατά περισσότερο από 160%του ΑΕΠ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.