Την σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης για παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ τόνισε με έμφαση ο κ. Αντ. Σαμαράς και από το Παρίσι, έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπεραμυνόμενος της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής.
Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας αργά το απόγευμα της Πέμπτης σε ειδική εκδήλωση για τον εορτασμό της 125ης επετείου της ιστορικής εφημερίδας, International Herald Tribune, ξεκαθάρισε ότι η έξοδος από το ευρώ σημαίνει πλήρης καταστροφή για την Ελλάδα, ενώ θα λειτουργήσει και αποσταθεροποιητικά για το σύνολο της Ευρώπης.
Με διάθεση να υποστηρίξει την πολιτική που εφαρμόζει, ενώπιον ενός πολύ ειδικού και απαιτητικού ακροατηρίου -παρόντες ήταν και πολλοί ευρωπαίοι επιχειρηματίες-σημείωσε με έμφαση ότι το κοινωνικό κόστος είναι αναπόφευκτο σε περιόδους προσαρμογής, αλλά διευκρίνισε, έχοντας και το μυαλό σε μελλοντικές καταστάσεις στη χώρα μας σε βραχυπρόθεσμο διάστημα, ότι η κοινωνική αναταραχή και η κατάρρευση της έννομης τάξης πρέπει να αποφευχθούν.
Ο κ. Σαμαράς για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του, ανέφερε ότι η ιστορία έχει αποδείξει πολλές φορές πως εάν καταρρεύσει η δημοκρατία και οι κοινωνίες διολισθήσουν στο χάος, κανένα σχέδιο προσαρμογής δεν μπορεί να προχωρήσει.
«Οι άνθρωποι δεν είναι γυμνοί αριθμοί»
Η αναφορά του ήταν σαφής και στόχευε και προς τους πολιτικούς προϊσταμένους των ελεγκτών της τρόικας που συνεχίζουν τη διαπραγμάτευση με το υπουργείο Οικονομικών, προτάσσοντας την κοινωνική διάσταση, ενώ σημείωσε πως η δημοσιονομική πειθαρχία δεν θα πρέπει να είναι μία “τιμωρία” που επιβάλλεται έξωθεν και κανείς δεν έχει υπερηφάνεια, όταν εξαρτάται από τους δανειστές του για να βγάλει το μήνα.
Ήταν ενδεικτική η φράση του: «Οι κοινωνίες δεν είναι μηχανές που μπορείς να σβήσεις, να τους αλλάξεις τα ελαττωματικά ανταλλακτικά και να τις επανασυναρμολογήσεις. Οι άνθρωποι δεν είναι ανταλλακτικά ή γυμνοί αριθμοί».
Νωρίτερα, υπερασπιζόμενος -όπως ήταν αναμενόμενο-την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, υποστήριξε: «Η απάντησή μου είναι ευθεία και απροσχημάτιστη: αποκλείουμε εντελώς την προοπτική εξόδου από το ΕΥΡΩ. Γνωρίζουμε ότι αυτό για μας δεν είναι επιλογή. Είναι πλήρης καταστροφή».
Σε μια χρονική στιγμή που ο Πρωθυπουργός διαπιστώνει ότι το κλίμα παραμένει βαρύ για την Ελλάδα και η τρόικα δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα, προέταξε το επιχείρημα ότι μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν πολύ αποσταθεροποιητική και για την Ένωση, διότι όπως είπε, θα άφηνε την Ευρώπη λιγότερο ενωμένη και με λιγότερες ελπίδες και πολλά από τα μέλη της θα έμεναν απελπισμένα και αβοήθητα…».
Υπερασπίστηκε την πολιτική του
Σε άλλο σημείο ο κ. Σαμαράς, υπεραμύνθηκε ουσιαστικά της πολιτικής του και άρα και το νέο πακέτο των μέτρων, με την επισήμανση ότι δεν υπάρχει σύντομος δρόμος, δεν υπάρχει εύκολη διέξοδος και πολλές φορές μίλησε για την ανάγκη αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας.
Παρά το βαρύ κλίμα που υπάρχει για την Ελλάδα στο διεθνές περιβάλλον, ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε υπερβολικά αισιόδοξος, και είπε με έμφαση πως είναι «απόλυτα βέβαιος ότι σε ένα χρόνο από τώρα η επιτυχία της Ελλάδας θα δίνει ώθηση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα συνολικά».
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις παθογένειες των οικονομικών των χωρών του νότου της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι «ξεχάστηκε κάτω από διάφορα στρώματα γραφειοκρατίας, προσκόμματα για την είσοδο στις αγορές, αντικίνητρα για καινοτομία, όλων των ειδών στρεβλώσεις της αγοράς, κυρίαρχα ολιγοπώλια σε διάφορα κέντρα, καθώς και καταχρήσεις της ισχύος των συνδικαλιστικών οργανώσεων».
Έδωσε έμφαση στην προσπάθεια της κυβέρνησής του, με την φράση ότι «προσπαθούμε να θεραπεύσουμε όλα αυτά τα σφάλματα» και ανέφερε μια σειρά από ενέργειες, όπως: περιορισμός των κρατικών δαπανών, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, παράκαμψη της γραφειοκρατικής αδράνειας, επίσπευση των επενδύσεων, προώθηση μιας τολμηρής _όπως τη χαρακτήρισε – φορολογικής μεταρρύθμισης που επιβάλλει -κατ’ αυτόν – μηδενική ανοχή στη φοροδιαφυγή και παρέχει κίνητρα σε επενδυτές.
Επίσης μίλησε για την προώθηση ενός αναβαθμισμένου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, αξιοποιώντας αδρανή περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής που θα επιτρέψει στη χώρα, όπως σημείωσε, να εξυπηρετήσει το χρέος της και να θέσει την Ελλάδα σε μια τροχιά διατηρήσιμης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.
Ο κατάλογος των αρχών Σαμαρά
Ιδιαίτερη σημασία είχε ο κατάλογος που παρέθεσε ο κ. Σαμαράς, στον οποίο κατά τον ίδιο υπάρχουν κινήσεις που πρέπει να κάνει κανείς εξαρχής.
1. Να πει στον κόσμο την αλήθεια, τη γυμνή αλήθεια χωρίς πολιτικά παιχνίδια και μικροπολιτικά τεχνάσματα. «Αυτό θα δώσει στην κυβέρνηση ηθικό πλεονέκτημα» είπε.
2. Να προσπαθήσει να οικοδομήσει την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συναίνεση. «Με άλλα λόγια, να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες με ένα ανανεωμένο πνεύμα ενότητας» ανέφερε.
3. Να δείξει ευθύς εξαρχής κάποιο φως στην άκρη του τούνελ. «Με άλλα λόγια, να αντιμετωπίσει τα δεινά με ελπίδα» υποστήριξε.
4. Την ώρα που επιβάλλει σκληρά μέτρα, να προσπαθήσει συγχρόνως να επιλύσει κάποια άλλα προβλήματα της κοινωνίας, π.χ. να καταπολεμήσει το έγκλημα, να αποκαταστήσει τη δημόσια τάξη και την αίσθηση της δικαιοσύνης.
5. Να μη διορθώσει σφάλματα του παρελθόντος διαπράττοντας τα ακριβώς αντίθετα σφάλματα. «Το αντίθετο ενός λάθους είναι μερικές φορές ακόμα χειρότερο» σημείωσε.
6. Έκτον, σε δύσκολους καιρούς να κυβερνά δια του παραδείγματος. Αν ζητάς από τον κόσμο να δεχτεί περικοπές, τότε η Κυβέρνηση καθώς και κάθε μέλος του Κοινοβουλίου θα πρέπει να επιβάλλουν περικοπές στους εαυτούς τους. «Αν ζητάς από τον κόσμο να εργαστεί σκληρότερα, η Κυβέρνηση θα πρέπει να εργάζεται νυχθημερόν» τόνισε.
7. Να σιγουρευτεί ότι κάνει τη σωστή διασύνδεση ανάμεσα σε λέξεις – κλειδιά – που προσδιορίζουν το πρόβλημα: δημοσιονομική πειθαρχία, ανταγωνιστικότητα, αποκατάσταση της υπερηφάνειας και εδραίωση της ελευθερίας και της ευημερίας.