Η κατάρα του δημόσιου τομέα που τρία χρόνια τώρα δεν κατάφερε να ξετρυπώσει τη φοροδιαφυγή, να περιορίσει τη ληστεία της «άσπρης μπλούζας» και να ελέγξει τη διαφθορά στο χώρο της υγείας σε συνδυασμό με την άρνηση των πολιτικών αρχηγών να περιορίσουν τις αμυντικές δαπάνες (όπου αποδεδειγμένα πλέον ήταν πηγή πολιτικού χρήματος) έχει οδηγήσει σε δραματικό αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα για τα μέτρα που θα οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο από το τούνελ.
Ολα δείχνουν ότι την ερχόμενη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία για το πακέτο των μέτρων της διετίας 2013- 2014 και μόνο μια πολιτική απόφαση που θα λειτουργήσει ως «από μηχανής θεός» μπορεί να αλλάξει τα πράγματα.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αν και από τη φύση του είναι αισιόδοξος, σήμερα δεν κρύβει τις δυσκολίες λέγοντας ότι η διαφορά με την τρόικα είναι μεγάλη.
Ωστόσο προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να έρθει πιο κοντά στους οξφορδιανούς τεχνοκράτες – ορισμένοι ήταν συμφοιτητές του – για να γεφυρώσει τη διαφορά ανάμεσα στις περικοπές δαπανών 7,5 δισ. ευρώ για το 2013 με την απαίτηση των τροϊκανών να αυξηθούν στα 9,5 δισ. ευρώ.
Η δυσμενής τροπή των διαπραγματεύσεων έχει προβληματίσει έντονα τους Ευρωπαίους και ειδικά τον Ματίας Μόρς ο οποίος θέλει να αισθάνεται ότι «συνομιλεί με εταίρους και όχι αντιπάλους». Ισως γιατί θεωρεί ότι το αδιέξοδο μπορεί να ευνοήσει άλλα σενάρια που θα καταδικάσουν την Ελλάδα σε μια δεύτερη χρεοκοπία και θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Και σ΄ αυτό ελέγχεται από όλους η στάση και ο ρόλος του Πόουλ Τόμσεν ο οποίος αν και Δανός κατηγορείται ότι εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα.
Οπως σημειώνουν κορυφαίες κυβερνητικές πηγές αν οι συζητήσεις δεν φτάσουν στο σημείο ώστε η τρόικα να πει «ναι, συμφωνήσαμε στο πρόγραμμα για την Ελλάδα» τότε θα μπούμε σε μεγάλες περιπέτειες.
Η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από το «ναι» του Πόουλ Τόμσεν (του ΔΝΤ) ο οποίος ως επικεφαλής της τρόικας θα μιλήσει πρώτος στο Eurogroup από το «κολλήσαμε» που είπε τη Δευτέρα φεύγοντας από το γραφείο του Γιάννη Στουρνάρα είναι δύο με δυόμισι δισ. ευρώ.
Κι αυτή προέρχεται από δυο λόγους:
-Τη διαφωνία ως προς το βάθος της ύφεσης το 2013 ανάμεσα στην τρόικα που λέει 5% και το υπουργείο Οικονομικών που προβλέπει 3,8%, και
-Την απόρριψη των μέτρων για τη λεγόμενη διοικητική μεταρρύθμιση καθώς η τρόικα επιμένει ότι «μεταρρύθμιση χωρίς απολύσεις δεν γίνεται».
Πώς θα γίνονται οι απολύσεις στο Δημόσιο
Προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα, οι πληροφορίες λένε ότι κατόπιν έντονου πολιτικού παρασκηνίου επιτεύχθηκε συμφωνία να τεθούν 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα μέσα στο 2013 με το 75% της αμοιβής τους, όπως προβλέπεται στο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, και να απολυθούν το 2014. Οι απολύσεις, γιατί περί αυτού πρόκειται, θα γίνουν από τους φορείς και τις υπηρεσίες που θα κλείσουν. Μάλιστα οι συζητήσεις είναι προχωρημένες και συντάσσεται ο κατάλογος για τους φορείς που θα κλείσουν.
Στις πυρετώδεις διεργασίες που συνεχίζονται και σήμερα (μετά τις συναντήσεις που έγιναν χθες και προχθές) ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον αναπληρωτή του Χρήστου Σταϊκούρα, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων Πάνου Τσακλόγλου με την τρόικα επιχειρήθηκε να γεφυρωθεί το χάσμα και με συγκεκριμένα μέτρα που θα πάρουν τη μορφή νομοσχεδίου για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης των ταμείων και των νοσοκομείων, καθώς κάθε μήνα δημιουργείται πρόσθετο έλλειμμα 60 εκατομμυρίων ευρώ (οι δαπάνες φθάνουν στα 290 εκατ. ευρώ το μήνα έναντι στόχου να περιορισθούν στα 230) και να υπάρξει ουσιαστική εξοικονόμηση από το σκέλος των αμυντικών δαπανών.
Μπροστά στη σκληρή ενδοκυβερνητική κριτική που ασκείται για τους υπουργούς που δεν βοηθούν και δεν συμβάλουν με συγκεκριμένες αποφάσεις στη διαπραγμάτευση ο υπουργός Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος μετέδωσε ότι την τελευταία τριετία στον προϋπολογισμό του υπουργείου του έχουν γίνει περικοπές ύψους 2 δισ. ευρώ.
Επίσης έκανε γνωστά τα εξής:
-Το τελευταίο (πακέτο περικοπών) που έγινε πριν από λίγες ημέρες, οδηγεί σε εξοικονόμηση δαπάνης 517 εκατομμυρίων ευρώ. Στο αυτό περιλαμβάνονται:
α) Περικοπές λειτουργικών δαπανών ύψους 80 εκ ευρώ. Πρόκειται για τις εξής περικοπές μεταξύ των άλλων:
·Μείωση των στρατοπέδων κατά 55, τα οποία είτε παύουν να λειτουργούν οριστικά, είτε παραχωρούνται έναντι ενοικίου στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως για να χρησιμοποιηθούν για κέντρα φύλαξης λαθρομεταναστών. Αυτά που παραχωρούνται στο Δημόσιο πρόκειται να αξιοποιηθούν από τον αρμόδιο φορέα για να υπάρξουν νέα έσοδα για το κράτος.
·Δραστική μείωση των Κέντρων Νεοσυλλέκτων σε όλη τη χώρα. Προβλέπεται η κατάργηση 15 κέντρων Νεοσυλλέκτων.
·Μείωση των εισακτέων στις Ανώτατες Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων κατά 30%. Η μείωση αυτή θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων για τα επόμενα 40 χρόνια.
·Μείωση του αριθμού των Ανωτέρων και Ανωτάτων Αξιωματικών των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
·Δραστική εξοικονόμηση δαπανών από την απόσυρση 47 παλαιών αεροσκαφών τύπου A7 Corsair. Η μείωση αυτή δεν γίνεται αυθαίρετα, αλλά απορρέει από τη «Νέα Δομή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων» στην οποία έχουν καταλήξει οι ηγεσίες των στρατιωτικών επιτελείων.
·Δραστική εξοικονόμηση δαπανών στο Πολεμικό Ναυτικό από την απόσυρση 11 παλαιών πλοίων. Η απόσυρση αυτή εντάσσεται και παρακολουθεί την λογική της «Νέας Δομής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».
{{{ moto }}}
β) Εξοπλιστικά προγράμματα
-Ακυρώνονται εντελώς εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 104 εκ ευρώ.
-Εξοικονομούνται άλλα 333 εκ ευρώ από άλλα εξοπλιστικά προγράμματα στα οποία ή μειώνεται το τελικό τίμημα ή μειώνεται δραστικά η ποσότητα της παραγγελίας.
Αυτά όμως δεν αρκούν στις παρούσες συνθήκες. Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες (ως ποσοστό του ΑΕΠ) ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες κι ως εκ τούτου η προσπάθεια προσαρμογής και μείωσης των ελλειμμάτων γίνεται ακόμη πιο επώδυνη για τους Έλληνες. Ισως αυτό και μόνο το ζήτημα μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους.
Απολύσεις χωρίς αποζημίωση στις επιχειρήσεις
Πέραν όμως των δημοσιονομικών μέτρων, στα οποία όλοι έχουν στρέψει την προσοχή τους, κρίσιμα ζητήματα για την αλλαγή της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση συνιστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας όπου καλπάζει η ανεργία και τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών ώστε να υποχωρήσουν (εκτός από τους μισθούς) και οι τιμές.
Κατά τις πληροφορίες η τρόικα απαίτησε από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση χρονοδιάγραμμα για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα πάρει ώστε:
1. Να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές κατά 5 μονάδες
2. Να μειωθούν οι αποζημιώσεις απόλυσης για όλους τους εργαζομένους στο μέσα ευρωπαϊκό επίπεδο. Μάλιστα η διαπραγμάτευση ξεκίνησε με την προτροπή Τόμσεν «καταργείστε τελείως τις αποζημιώσεις».
Επίσης έθεσε σοβαρά ζητήματα αδράνειας στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στο σκέλος της απελευθέρωσης των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών. Μάλιστα οι τεχνοκράτες που ακολουθούν την τρόικα αναρωτήθηκαν «τι κάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού;».
Από την πλευρά της η κυβέρνηση κι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη όλα τα παραπάνω, έχοντας χάσει τη δύναμη να ενημερώσει αναλυτικά κόμματα, επιχειρήσεις και εργαζομένους μετέδωσε διά κύκλων της τα εξής:
–«Είναι μια διαδικασία που θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα δύο θέματα, το δημοσιονομικό και το διαρθρωτικό κομμάτι. Να βρούμε αυτά τα 13,5 δισ. και ταυτόχρονα να δούμε πού είμαστε στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών.
Δουλεύουμε παράλληλα δύο ομάδες.
Θα συνεχίσουμε και τις επόμενες μέρες, θα γίνουν και άλλες συναντήσεις μέχρι τη Δευτέρα. Δουλεύουμε με καταληκτική ημερομηνία το Eurogroup, με στόχο να έχουμε κάνει το βέλτιστο δυνατό.
Υπάρχουν δράσεις που θα έπρεπε να έχουμε υλοποιήσει ή να υλοποιήσουμε μέσα στη χρονιά. Συζητούμε επί αυτών μαζί με συνεργάτες του Υπουργείου Οικονομικών και τα τεχνικά κλιμάκια.
Η διαδικασία θα συνεχιστεί με σοβαρό, συστηματικό και υπεύθυνο τρόπο μέχρι τη Δευτέρα. Τη Δευτέρα θα καταλάβουμε πού είμαστε. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια διαδικασία συζήτησης, δεν μπορούμε να μιλάμε εκ προοιμίου για συγκεκριμένα μέτρα».