Ενα ένα κλείνουν τα ανοιχτά μέτωπα του ΟΠΑΠ ενόψει της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. Η αντιμονοπωλιακή αρχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενέκρινε τα σχέδια της Ελλάδας να παρατείνει έως τα τέλη του 2030 τα αποκλειστικά δικαιώματα του ΟΠΑΠ, του ελληνικού δημόσιου φορέα τυχερών παιχνιδιών, για 13 τυχερά παιχνίδια και να χορηγήσει στον ίδιο φορέα αποκλειστική άδεια εκμετάλλευσης 35.000 βιντεοτερματικών λαχειοφόρου αγοράς (Video Lottery Terminals – VLT) έως το 2022.
Η Επιτροπή θεώρησε ότι η παράταση ισχύος των αποκλειστικών δικαιωμάτων και η άδεια εκμετάλλευσης VLT δεν περικλείουν πλέον κρατική ενίσχυση, δεδομένου ότι το τίμημα που θα καταβάλει ο ΟΠΑΠ συνολικά για τις δύο περιπτώσεις ανταποκρίνεται στα δεδομένα της αγοράς.
«Η Ελλάδα έχει συνεργαστεί πλήρως με την Κομισιόν για να διασφαλιστεί ότι ο ΟΠΑΠ δεν θα επωφεληθεί από οποιοδήποτε οικονομικό πλεονέκτημα μέσω της παράτασης των αποκλειστικών δικαιωμάτων του και την άδεια για τα VLTs», ανέφερε ο Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού, κ. Χοακίν Αλμούνιας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό «επιτρέπει την έγκαιρη ιδιωτικοποίηση του φορέα εκμετάλλευσης τυχερών παιχνιδιών».

Η ανακοίνωση της Κομισιόν:
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεψε στην Ελλάδα, βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, να παρατείνει έως τα τέλη του 2030 τα αποκλειστικά δικαιώματα του ΟΠΑΠ, του ελληνικού δημόσιου φορέα τυχερών παιχνιδιών, για 13 τυχερά παιχνίδια και να χορηγήσει στον ίδιο φορέα αποκλειστική άδεια εκμετάλλευσης 35.000 βιντεοτερματικών λαχειοφόρου αγοράς (Video Lottery Terminals – VLT) έως το 2022. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ΟΠΑΠ θα καταβάλει κατάλληλο τίμημα για τα αποκλειστικά δικαιώματα και την άδεια εκμετάλλευσης VLT και ότι, συνεπώς, δεν αποκομίζει αθέμιτο οικονομικό πλεονέκτημα.
Βάσει των ρυθμίσεων που κοινοποίησε η Ελλάδα στην Επιτροπή, ο ΟΠΑΠ θα λάβει δεκαετή παράταση ισχύος, μέχρι τα τέλη του 2030, για τα αποκλειστικά του δικαιώματα σε σχέση με 13 τυχερά παιχνίδια, και θα του χορηγηθεί αποκλειστική άδεια εκμετάλλευσης για 35.000 βιντεοτερματικά λαχειοφόρου αγοράς δεκαετούς διάρκειας, έως το 2022.
Μετά την κοινοποίηση των ρυθμίσεων, η Ελλάδα συνεργάσθηκε στενά με την Επιτροπή για τον καθορισμό της αγοραίας αξίας των αποκλειστικών δικαιωμάτων και της άδειας εκμετάλλευσης VLT. Βασιζόμενες στην από κοινού εκτίμηση της αξίας τους, οι ελληνικές αρχές αύξησαν το αντιστάθμισμα που θα καταβάλει ο ΟΠΑΠ για τη συμφωνία VLT με την εφαρμογή επιπρόσθετου τέλους έως 5% επί των ακαθάριστων εσόδων των VLT, αναλόγως του ύψους των εσόδων αυτών.
Μετά την τροποποίηση αυτή, η Επιτροπή θεώρησε ότι η παράταση ισχύος των αποκλειστικών δικαιωμάτων και η άδεια εκμετάλλευσης VLT δεν περικλείουν πλέον κρατική ενίσχυση, δεδομένου ότι το τίμημα που θα καταβάλει ο ΟΠΑΠ συνολικά για τις δύο περιπτώσεις ανταποκρίνεται στα δεδομένα της αγοράς.