Στα 7,9 δισ. ευρώ πέταξαν ξαφνικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης προς τους ιδιώτες στο τέλος Αυγούστου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που εκδόθηκε το απόγευμα της Τρίτης.
Τα στοιχεία προκαλούν σοκ εφόσον σε σύγκριση με τα στοιχεία για οφειλές 6,676 δισ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί για το μήνα Ιούλιο, καταγράφεται άλμα στα φέσια του Δημοσίου προς τους ιδιώτες κατά 1,23 δισ. ευρώ!
Ωστόσο η τελευταία ανακοίνωση παραθέτει αναθεωρημένα στοιχεία από τις αρχές του 2012 με την πρόσθεση υποχρεώσεων 930 εκατ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ «που είχαν δημιουργηθεί πριν την 31/12/2011», όπως σημειώνεται.
Επομένως με βάση τα νέα στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω για όλους τους μήνες από την αρχή του έτους και ανήλθαν από 7,62 δισ. ευρώ τον Ιούλιο σε 7,9 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, αριθμοί που ανακλούν την εσωτερική «στάση πληρωμών» του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του – ουσιαστικά πληρώνονται μόνο μισθοί και συντάξεις.
Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν ότι πάνω από το ήμισυ των οφειλών προέρχεται από το σύνολο των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης που έχουν χρέη 4,1 δισ. ευρώ.
Ακολουθούν τα νοσοκομεία με χρέη στους προμηθευτές ύψους 1,71 δισ. ευρώ, τα Υπουργεία με φέσια 910 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλές των ΟΤΑ είναι 835 εκατ. ευρώ.
«Δεν υπάρχει κρυφό χρεός» απαντά ο ΕΟΠΥΥ
Με αφορμή τα δημοσιεύματα για
«ανακάλυψη κρυφού χρέους του ΕΟΠΥΥ που επηρεάζουν αυξητικά το χρέος των Δημοσίων Οργανισμών», ο ΕΟΠΥΥ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι
«ανελλιπώς κάθε μήνα υποβάλλει στους αρμόδιους φορείς τα οικονομικά στοιχεία με απόλυτη ακρίβεια και διαφάνεια». Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε για δυσκολίες, οι οποίες παρατηρήθηκαν στην εξυπηρέτηση ασφαλισμένων από τις γραμματείες του Οργανισμού, ο ΕΟΠΥΥ ανακοινώνει ότι για το θέμα αυτό, η δυσλειτουργία «οφείλεται στο ότι μετά από 10 χρόνια, κατά τα οποία η συγκεκριμένη υπηρεσία εξυπηρετούνταν από ιδιωτική εταιρεία με 610 εξειδικευμένους χειριστές, η σύμβαση που υπήρχε έληξε».
Μέχρι να αναδειχθεί νέος ανάδοχος μέσα από διαγωνιστική διαδικασία, ο ΕΟΠΥΥ ανέλαβε, σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας, να καλύψει αυτή την υπηρεσία με προσωπικό αριθμητικά μικρότερο και ανειδίκευτο, «προκειμένου να μην προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση ή σε εξωσυμβατική καταβολή αποζημίωσης του κόστους της υπηρεσίας, όπως έγινε στο παρελθόν και η οποία χρειάστηκε να νομιμοποιηθεί με τον νόμο 3918/11» όπως αναφέρει σε άλλη ανακοίνωσή του.