Ακόμα ένα πλήγμα στη γαλλική βιομηχανία προκαλεί η απόφαση της ArcelorMittal που λήφθηκε τη Δευτέρα, να αναστείλει τη λειτουργία δύο υψικαμίνων στην πόλη Φλοράνζ (στα βορειοανατολικά της Γαλλίας) ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον της συγκεκριμένης μονάδας.

Η απόφαση της εδρεύουσας στο Λουξεμβούργο χαλυβουργίας ωθεί στην ανεργία 600 από τους 2.500 εργαζόμενους στο εργοστάσιο χωρίς να υπολογίζονται οι απασχολούμενοι σε συναφείς επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν εργολαβίες για λογαριασμό της ArcelorMittal.

Οι εργαζόμενοι έχουν καταλάβει από τη Δευτέρα τις εγκαταστάσεις της εταιρείας οι οποίες είναι στην κατ’ουσίαν ανενεργές τους τελευταίους 14 μήνες λόγω έλλειψης παραγγελιών.
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ο οποίος είχε επισκεφθεί προεκλογικά τη βιομηχανική μονάδα υποσχόμενος να εγγυηθεί τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, υποδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα τον ινδό μεγιστάνα και ιδιοκτήτη της εταιρείας Λακσμί Μιτάλ στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι. Ομως, η κυβέρνηση κατέστησε σαφές δια στόματος του υπουργού Βιομηχανικής Ανασυγκρότησης Αρνό Μοντεμπούρ ότι «δεν εξετάζεται το σενάριο της εθνικοποίησης» του εργοστασίου στη Φλοράνζ καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι «το κράτος δεν είναι ο καλύτερος διαχειριστής επιχειρήσεων».
Η ιδέα που προτάσσεται από την κυβέρνηση είναι η εξεύρεση ιδιώτη αγοραστή. Ομως, τα συνδικάτα των εργαζομένων υποστηρίζουν ότι αν πωληθούν μόνο οι δύο μονάδες υψικαμίνων και όχι το σύνολο των εγκαταστάσεων της ArcelorMittal τότε κανείς δεν πρόκειται να εκδηλώσει ενδιαφέρον.

«Είναι σαν να πουλάς ένα αυτοκίνητο χωρίς κινητήρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του συνδικάτου CFDT Σερζ Φις. Ο επκεφαλής του ίδιου συνδικάτου απείλησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι θα αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις για τη συνολική μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας εφόσον δεν βρεθεί προηγουμένως λύση στο ζήτημα των εργαζομένων της ArcelorMittal.