Ντοματόσουπα με πλιγούρι

Υλικά για 4-5 άτομα
Για τη σούπα
¾ φλ. έ.π. ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδου, χοντροκομμένες
1 κρεμμύδι ξερό, χοντροκομμένο
2 πιπεριές στρογγυλές, χοντροκομμένες
1 κ.γ. σπόρους κόλιαντρου
2 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κρέας ή κοτόπουλο
1 κ.γ. πάπρικα, γλυκιά
1 κ.γ. θυμάρι ξερό ή 1 κλαδάκι φρέσκο
1 καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά)
3 ντομάτες μεγάλες, πολύ ώριμες, ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 κ.γ. ζάχαρη
½ φλ. τραχανά ξινό ή ξινόχοντρο
1 κ.γ. ρίγανη, ξερή
1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
Για τα κρουτόν
φέτες από μπαγιάτικο ψωμί, κομμένες σε κυβάκια
μείγμα μπαχαρικών για κρέας ή κοτόπουλο, ή ρίγανη
Εκτέλεση
Κρουτόν: Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε τα κυβάκια ψωμιού σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Μόλις τα αποσύρουμε από τη φωτιά, τα πασπαλίζουμε με το μείγμα μπαχαρικών ή με ρίγανη.
Σούπα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά το σκόρδο, το κρεμμύδι και τις πιπεριές, μαζί με το κόλιαντρο, το μείγμα μπαχαρικών, την πάπρικα, το θυμάρι και την καυτερή πιπεριά. Ρίχνουμε τις ντομάτες μαζί με τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο.
Προσθέτουμε ζεστό νερό, γύρω στα 7 βαθιά πιάτα, και τον τραχανά. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σούπα να σιγομαγειρευτεί για 30 λεπτά.
Την αποσύρουμε από τη φωτιά, την πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ ή το multi ώστε να γίνει βελουτέ και την ξαναβάζουμε στη φωτιά.
Την αφήνουμε να πάρει μια βράση, ρίχνουμε τον τραχανά και τον σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά. Προσθέτουμε τη ρίγανη, τον βασιλικό και τα κρουτόν και σερβίρουμε.
Tips
Τρώγεται καλύτερα χλιαρή και την επομένη είναι ακόμη πιο νόστιμη.
Mε τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά αυτοσχεδιάζουμε αφαιρώντας, προσθέτοντας ή αντικαθιστώντας με ό,τι έχουμε στο ντουλάπι μας. Ταιριάζει και ο ξερός δυόσμος ή ο βασιλικός, ο φρέσκος μαϊντανός, η αρμπαρόριζα, η λουίζα, η μαντζουράνα, αλλά και ο κουρκουμάς.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.