Τα μυστικά σχέδια του πανίσχυρου στρατηγού

Φίλοι του κ. Φραγκούλη Φράγκου λένε ότι εκείνο που τον ξεχωρίζει από άλλους αξιωματικούς είναι ότι δεν αντιμετώπισε τα ανώτατα αξιώματα ως ευκαιρία για πρόωρη συνταξιοδότηση. Είναι ο εμπνευστής και αρχιτέκτονας της Τάφρου στον Εβρο, που ο ίδιος αποκαλεί έργο αμυντικό και ταυτόχρονα αναπτυξιακό και το οποίο κατασκευάζεται αποκλειστικά από τα στελέχη και το προσωπικό του Στρατού Ξηράς. Η εκτέλεση του έργου έχει επιβραδυνθεί αισθητά μετά την αποστρατεία του.

Φίλοι του κ. Φραγκούλη Φράγκου λένε ότι εκείνο που τον ξεχωρίζει από άλλους αξιωματικούς είναι ότι δεν αντιμετώπισε τα ανώτατα αξιώματα ως ευκαιρία για πρόωρη συνταξιοδότηση. Είναι ο εμπνευστής και αρχιτέκτονας της Τάφρου στον Εβρο, που ο ίδιος αποκαλεί έργο αμυντικό και ταυτόχρονα αναπτυξιακό και το οποίο κατασκευάζεται αποκλειστικά από τα στελέχη και το προσωπικό του Στρατού Ξηράς. Η εκτέλεση του έργου έχει επιβραδυνθεί αισθητά μετά την αποστρατεία του.
«Εχω σχέδιο για όλα» συνήθιζε να λέει κατά τη διάρκεια των απόρρητων συσκέψεων στο υπουργείο Αμυνας κάνοντας τους πολιτικούς προϊσταμένους να στριφογυρίζουν στις καρέκλες τους. Συχνά προειδοποιούσε ότι έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες παράνομα Καλάσνικοφ στην Αττική και ότι σε περίπτωση έκρυθμης κατάστασης «τα Καλάσνικοφ δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από την Αστυνομία». Τόνιζε παράλληλα τον κίνδυνο από την πιθανή ριζοσπαστικοποίηση του μεταναστευτικού στοιχείου λόγω του μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών και των συνθηκών που επιβάλλει η οικονομική κρίση. Συνέδεε τους δύο κινδύνους με τον εθνικό κίνδυνο. Ο κ. Μπεγλίτης που τον άκουγε εκτιμούσε ότι η ανάλυση του στρατηγού ήταν ακριβής. Αλλά η επόμενη σκέψη του ήταν ότι έπρεπε να παρακολουθεί προσεκτικά τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες του στρατηγού ακριβώς γιατί η ανάλυσή του ήταν ακριβής.
Παράλληλα, εκείνο που απασχολούσε την τότε πολιτική ηγεσία ήταν, όπως αναφέρει πολιτικό στέλεχος, «η τρομακτική δύναμη που συγκέντρωνε ο Φράγκος στον Στρατό Ξηράς». «Ο Φράγκος», αναφέρουν ασφαλείς πηγές, «προωθούσε στρατιωτικούς της επιρροής του στη Διεύθυνση Πληροφοριών, σε Μεγάλους Σχηματισμούς και σε κρίσιμες μονάδες γύρω από την Αθήνα.». Ως αρχηγός ΓΕΣ είχε εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο για τη σταθεροποίηση της Αθήνας σε περίπτωση που οι «συμμορίες με τα Καλάσνικοφ» κυρίευαν τμήματα της πρωτεύουσας. Ανθρωπος που γνωρίζει τις συγκεκριμένες προετοιμασίες περιγράφει ένα άκρως απόρρητο σχέδιο, μετεξέλιξη παλαιότερων νατοϊκής εμπνεύσεως σχεδίων επέμβασης του Στρατού και των Ειδικών Δυνάμεων σε αστικά κέντρα. Η επέμβαση προβλέπεται σε περίπτωση διαρκούς και ακραίας κοινωνικής αναταραχής που θα μπορούσε να καταστήσει αναγκαία την κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», τα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν μεθόδους απώθησης πλήθους από στρατιωτικές δυνάμεις και φτάνουν ακόμα και ως τη δυνατότητα εκτελέσεων. Θυμίζουν αρκετά τη νατοϊκή άσκηση καταστολής πλήθους που έλαβε χώρα στις 4 Φεβρουαρίου 2011 στο στρατόπεδο «Κορομηλά» στην Αργυρούπολη του Δήμου Κιλκίς με την ονομασία «Καλλίμαχος».
Οπως αναφέρουν πολιτικές πηγές, ο κ. Φράγκος ήταν υποχρεωμένος να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία για την άσκηση, αλλά δεν το έκανε. Εκρινε ότι δεν έπρεπε να ενημερώσει τους πολιτικούς προϊσταμένους του για να αποφευχθούν διαρροές στον Τύπο! Ο κ. Μπεγλίτης ομολόγησε στη Βουλή στις 10 Φεβρουαρίου 2011 ότι ο ίδιος και ο κ. Βενιζέλος έμαθαν για την άσκηση από τον «Ριζοσπάστη». Μετά την άσκηση σημειώθηκε «θερμό επεισόδιο» με πρωταγωνιστές την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας και τον αρχηγό ΓΕΣ στο γραφείο του κ. Βενιζέλου στο Πεντάγωνο. Η αιτία ήταν ότι ο κ. Φράγκος υπεραμύνθηκε της άποψης ότι δεν όφειλε να ενημερώσει. Σύμφωνα με πηγές του τότε υπουργείου Αμυνας, ο κ. Φράγκος συχνά άφηνε να εννοηθεί ότι για να ανταποκριθεί πληρέστερα στα καθήκοντά του έπρεπε να μη βρίσκεται κάθε κίνησή του υπό τον έλεγχο και την έγκριση των πολιτικών.
Η ίδια η άσκηση «Καλλίμαχος» πάντως δεν περιείχε τίποτα το… ασυνήθιστο. Στρατιώτες ντυμένοι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες και φώναζαν ρυθμικά «πίσω-πίσω» σε άλλους στρατιώτες που ήταν παραταγμένοι όπως παρατάσσονται τα ΜΑΤ και στο τέλος συγκρούστηκαν όπως συγκρούονται οι διαδηλωτές με τα ΜΑΤ. Δεν έλειψαν και μερικοί στρατιώτες που συνόδευαν εκπαιδευμένα λυκόσκυλα με… αδυναμία στους διαδηλωτές. Σε άλλο σκέλος της άσκησης ένα φορτωτικό μηχάνημα έτρεχε για να παραμερίσει δύο πυρπολημένα αυτοκίνητα που ήταν τοποθετημένα κάθετα σε έναν δρόμο. Επρόκειτο για εκπαίδευση στρατιωτών σε τακτικές αστυνομικών των ΜΑΤ για να αποκαταστήσουν την τάξη σε μια πόλη σε κατάσταση χάους. Το γεγονός ότι κυκλοφόρησαν video (και μάλιστα με καλό μοντάζ και προσεγμένες λήψεις) σημαίνει ότι το ΓΕΣ ήθελε να δημοσιοποιηθούν οι εικόνες αυτές για να μεταδοθεί το μήνυμα ότι ο στρατός αγρυπνεί…
Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πηγές, τον Αύγουστο του 2011 ο κ. Μπεγλίτης ζήτησε από τον κ. Φράγκο να εκπονήσει σχέδιο για την περίπτωση που οι Τούρκοι έκαναν επίθεση στις κυπριακές πλατφόρμες άντλησης αερίου, όπως είχαν απειλήσει ότι θα έκαναν. Ο κ. Φράγκος μέσα σε λίγες ημέρες εκπόνησε, ολοκλήρωσε και παρουσίασε ένα σχέδιο που χαρακτηρίστηκε από την πολιτική ηγεσία ως «απολύτως εφαρμόσιμο». Πρόκειται για ένα άκρως απόρρητο «διπλό σχέδιο» αποτροπής παρενόχλησης και ανακατάληψης των θαλάσσιων σημείων άντλησης (σε περίπτωση που η αποτροπή δεν είχε επιτευχθεί). Το σχέδιο προέβλεπε τη συνεργασία των Ειδικών Δυνάμεων, του Ναυτικού και της Αεροπορίας.
Τέλος, ως αρχηγός ΓΕΣ ο κ. Φράγκος διέταξε αιφνιδιαστικά στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων να μεταβούν στο νησί της Ρω και στη Νήσο Στρογγύλη νότια του Καστελόριζου – ήταν δύο διαφορετικές επιχειρήσεις – και μέσα σε λίγες ώρες να κατασκευάσουν ελικοδρόμια για Απάτσι. «Οι Τούρκοι από απέναντι παρακολουθούσαν αμήχανοι» έχει πει γελώντας. Μια άλλη φράση που του αποδίδεται είναι ότι «Η Στρογγύλη είναι πιο κρίσιμη από το Καστελόριζο». Εννοεί ότι είναι η νήσος-κλειδί που ενώνει την ελληνική με την κυπριακή ΑΟΖ περιορίζοντας την αντίστοιχη τουρκική. Ο κ. Φράγκος ανήκει στους θερμούς υποστηρικτές της κήρυξης ΑΟΖ από την Ελλάδα, εφόσον έχει εξασφαλιστεί η υποστήριξη των Αμερικανών για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων του Αιγαίου, ακριβώς όπως έκανε η Κύπρος.

Ποιος είναι ο Φραγκούλης Φράγκος



«Είναι για τον στρατό ό,τι ήταν ο Χριστόδουλος για την Εκκλησία»

Σε ένα πρόσωπο στέκονται όσοι υμνούν τις Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά και όσοι εκφράζουν ανησυχίες για μια ενδεχόμενη αλλαγή του ρόλου τους στις εγχώριες εξελίξεις. Πρόκειται για τον στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο, αρχηγό ΓΕΣ μεταξύ Αυγούστου 2009 και Νοεμβρίου 2011 και μετέπειτα υπουργό Εθνικής Αμυνας στην κυβέρνηση του κ. Π. Πικραμμένου (17 Μαΐου – 21 Ιουνίου 2012). «Είναι ο πιο ικανός στρατιωτικός» παραδέχονται οι περισσότεροι από εκείνους που γνωρίζουν τη διαδρομή του. Ο ίδιος ο κ. Μπεγλίτης, ο οποίος επέμενε και τελικώς κατόρθωσε να τον αποστρατεύσει, μιλάει για έναν «ικανότατο στρατιωτικό». Ο στρατηγός Φράγκος αποτελεί σημείο αναφοράς για προσωπικότητες της λεγόμενης «πατριωτικής πτέρυγας» σχεδόν όλων των κομμάτων. Μεταξύ άλλων, διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμο και τη βουλευτή του ΚΚΕ κυρία Λιάνα Κανέλλη. «Είναι για τον στρατό ό,τι ήταν ο Χριστόδουλος για την Εκκλησία» λένε άνθρωποι που έχουν συνεργαστεί μαζί του.
Είναι ευγενικός και προσιτός ενώ όσοι τον γνωρίζουν διακρίνουν αμέσως ότι η σκέψη του εμφορείται από ζωηρά πατριωτικά ιδεώδη. Εχει γράψει το βιβλίο «Χωρίς Ιππείς» (Εκδόσεις Σέλευκος) για τη Μάχη του Μαραθώνα με αφορμή την επέτειο των 2.500 ετών ενώ πρόκειται σύντομα να εκδοθεί νέο βιβλίο του από τις εκδόσεις Λιβάνη υπό τον τίτλο «Ποια Τουρκία, Ποιοι Τούρκοι;» με θέμα τη στρατηγική θέση και τη διαδρομή της Τουρκίας ανά τους αιώνες, ως απάντηση στο «Στρατηγικό βάθος» του Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο στρατηγός Φράγκος γεννήθηκε το 1951 στην Κομοτηνή και όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του, εισήλθε πρώτος στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από όπου αποφοίτησε, το 1973, επίσης πρώτος, με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού. Ψηλός και με σωματική δομή καταδρομέα, υπηρέτησε στις Ειδικές Δυνάμεις και είναι εν ενεργεία αλεξιπτωτιστής. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ενώ είναι διδάκτωρ Γεωπολιτικής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Παντρεμένος, με δύο παιδιά, μιλάει αγγλικά, ρωσικά και τουρκικά. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και του NATO Defence College.
Ηταν στρατιωτικός ακόλουθος και ακόλουθος Αμυνας στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα (1991-2001). Εκεί γνώρισε τον πρέσβη κ. Κωνσταντίνο Μπίτσιο, σήμερα διευθυντή του ιδιαιτέρου γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μέσα από τη σχέση φιλίας και εμπιστοσύνης με τον κ. Μπίτσιο ο κ. Φράγκος γνώρισε τον κ. Παπούλια. Ο κ. Παπούλιας, βετεράνος της πατριωτικής πτέρυγας του ΠαΣοΚ και θερμός υποστηρικτής εθνικών και πατριωτικών ιδεωδών, ήταν εκείνος που επέβαλε τον κ. Φράγκο στη θέση του υπουργού Αμυνας της υπηρεσιακής κυβέρνησης του κ. Π. Πικραμμένου που ορκίστηκε στις 17 Μαΐου 2012. Ο κ. Παπούλιας έχει ακούσει, αλλά έχει αγνοήσει τις επιφυλάξεις πολιτικών του ΠαΣοΚ για τον εν αποστρατεία στρατηγό. Πίστευε ότι στις κρίσιμες προεκλογικές εβδομάδες οι Ενοπλες Δυνάμεις έπρεπε να τεθούν υπό την ηγεσία του.
Ο στρατηγός Φράγκος στις ιδιωτικές συζητήσεις του θεωρεί αστείες και προσβλητικές τις συζητήσεις και τις φήμες ότι «σχεδίαζε πραξικόπημα» ή ότι «είναι ακροδεξιός». «Δεν χαρίζω το δημοκρατικό ήθος των αξιωματικών σε κανέναν» υπογραμμίζει στους συνομιλητές του. Αποδίδει τις αρνητικές φήμες σε ανθρώπους που θέλουν να διαβάλλουν τον ίδιο και να ενοχοποιήσουν τη δουλειά του στο στράτευμα. Κανείς άλλωστε δεν επικαλείται αποδείξεις ότι σχεδίαζε ή πολύ περισσότερο οργάνωνε πραξικόπημα. Ο στρατηγός προσθέτει πως ούτε η πατρίδα, αλλά ούτε και οι Ενοπλες Δυνάμεις αντέχουν σκέψεις που μπορεί να θυμίζουν την περίοδο που οδήγησε στην προδοσία της Κύπρου το 1974. «Ο Στρατός είναι ώριμος» συμπληρώνει. «Δεν είναι διατεθειμένες οι Ενοπλες Δυνάμεις να διακινδυνεύσουν την έξωση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ και να βρεθεί η Ελλάδα 40 χρόνια πίσω». Προσθέτει ότι οι στρατιωτικοί «αγαπούν την πατρίδα», προσφέρουν τα πάντα γι’ αυτήν άδολα και, όπως τονίζει με νόημα, χωρίς οποιοδήποτε προσωπικό όφελος. «Θα μου επιτρέψετε να πεθάνω φτωχός» είναι η φράση με την οποία απάντησε σε άνθρωπο που επιχείρησε να τον δελεάσει οικονομικά, όπως ο ίδιος έχει διηγηθεί σε ιδιωτική του συζήτηση. Φίλοι του κ. Φράγκου αποδίδουν τις φήμες περί… «ελλείμματος δημοκρατικότητας» στη χρόνια αντιπαράθεσή του με τον υποστράτηγο κ. Νίκο Τόσκα, η οποία κορυφώθηκε την περίοδο που ο τελευταίος διετέλεσε ειδικός σύμβουλος και επικεφαλής του Γραφείου του κ. Μπεγλίτη στο υπουργείο Αμυνας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.