Σε νέα δυναμική κινητοποίηση προχωρούν τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Πορτογαλίας το Σάββατο, εναντίον της σκληρής λιτότητας που επιβάλλεται στην χώρα.
Από την πλευρά της η συντηρητική κυβέρνηση του Πέδρου Πάσους Κοέλιου αναζητά ισοδύναμα μέτρα στο φορολογικό πεδίο, αφού μετά τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις αναγκάστηκε να πάρει πίσω το μέτρο για αύξηση των εισφορών των εργαζομένων.
Τώρα μιλά για θέσπιση φόρων για το μεγάλο κεφάλαιο. Ωστόσο, όλα αυτά τελούν υπό την έγκριση της τρόικας και ενδεικτικό της δυσκολίας είναι ότι η έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβούλίου για τα ζητήματα αυτά διήρκησε πάνω από επτά ώρες.
Ειδικότερα, η έκτακτη συνεδρίαση του πορτογαλικού υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη, στην οποία συζητήθηκαν νέες αυξήσεις φόρων, σε αντικατάσταση των μέτρων λιτότητας που προκάλεσαν αντιδράσεις χωρίς προηγούμενο στη χώρα, διήρκησε πάνω από επτά ώρες.
Χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες ανακοινώθηκε ότι οι νέες κυβερνητικές προτάσεις για τους φόρους θα τεθούν υπόψη των βουλευτών έως την 15η Οκτωβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την έντονη κοινωνική αντίδραση η συντηρητική κυβέρνηση του Πέδρου Πάσους Κοέλιου απέσυρε, τελικά, το μέτρο που είχε εξαγγείλει τις πρώτες μέρες του τρέχοντος μηνός περί αύξησης της εισφοράς των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία από το 11% των αποδοχών τους σήμερα στο 18%, και την ταυτόχρονη μείωση της εργοδοτικής εισφοράς από το 23,75% στο 18%.
Βεβαίως παραμένουν σε ισχύ άλλα μέτρα λιτότητας, όπως προέβλεπαν οι όροι που έχει θέσει η τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) σε αντάλλαγμα για το δάνειο 78 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε να λάβει η Λισαβόνα.
Η πορτογαλική κυβέρνηση εξάλλου προαναγγέλλει τη θέσπιση φόρων για το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά και της ιδιοκτησίας, οι διατάξεις των οποίων θα πρέπει πάντως να τύχουν της έγκρισης της τρόικας.
Στην πορτογαλική κυβέρνηση έχει ήδη δοθεί ένας πρόσθετος χρόνος για να εκπληρώσει τη συμφωνημένη με την τρόικα δημοσιονομική προσαρμογή.
Τώρα, η Λισαβόνα αναμένει από τους πιστωτές της την εκταμίευση μίας δανειακής δόσης ίσης με 4,3 δισ. ευρώ, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Το Σάββατο το συνδικάτο CGTP και πολλά άλλα σωματεία έχει προσκαλέσει τους εργαζόμενους σε δυναμική κινητοποίηση.
Η τελευταία μεγάλης εμβέλειας συνδικαλιστική κινητοποίηση έγινε την 15η Σεπτεμβρίου.