Τι είναι η ενδυμασία; Τίποτα περισσότερο από ένα παιχνίδι απόκρυψης – αποκάλυψης. Το ένδυμα λειτουργεί ως επικοινωνιακός κώδικας: ενώ το ρούχο καλύπτει το σώμα, συγχρόνως αποκαλύπτει στοιχεία της ταυτότητας εκείνου που το φορά. Κι επίσης μέσα από το ένδυμα μπορεί κανείς να αντλήσει πληροφορίες σχετικές με την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα ενός λαού, την οικονομική, πολιτική και κοινωνική οργάνωση ενός τόπου, το φύλο, την ηλικία και την κοινωνική θέση εκείνου που το φορά.
Από το Atelier Loukia, τους Deux Hommes και τον Γιώργο Ελευθεριάδη έως τον John Galliano, τον Jean Paul Gaultier, αλλά και τους Ioannis Guia, Σοφία Κοκοσαλάκη, καθώς επίσης και μια πλειάδα Κυπρίων σχεδιαστών, η έκθεση «Beyond Dress Codes: Από την παραδοσιακή φορεσιά στη σύγχρονη μόδα» που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ως εκ τούτου, συνιστά έναν διάλογο ανάμεσα στο παραδοσιακό ελληνικό ένδυμα και τη σύγχρονη μόδα.
Το χθες και το σήμερα της μόδας συναντιούνται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Πολιτιστικού Κέντρου της Λαϊκής Τράπεζας σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Σχεδιαστών Μόδας και την Ελληνοαμερικανική ΄Ενωση. Η έκθεση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης εγκαινιάζεται την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου (στις 8.00 μ. μ.) στο Μουσείο Βύρωνος του Πολιτιστικού Κέντρου της Λαϊκής Τράπεζας, (Λεωφόρος Βύρωνος 32, Λευκωσία). Η έκθεση την οποία επιμελείται η ιστορικός μόδας, Λυδία Καμίτση, έχει εμπλουτιστεί από τον εικονογράφο Ζήση Παπαγεωργίου με 40 πρωτότυπα σχέδια κυπριακών παραδοσιακών φορεσιών και με δημιουργίες 17 σύγχρονων Κυπρίων σχεδιαστών μόδας οι οποίοι έχουν αντλήσει την έμπνευσή τους από την κυπριακή παραδοσιακή ενδυμασία και την κυπριακή λαϊκή τέχνη, καθώς και με επτά ζωγραφικές ερμηνείες παραδοσιακών φορεσιών από τον Λευτέρη Ολύμπιο.
Η αρχική παρουσίαση της έκθεσης έγινε στην γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής ΄Ενωσης στην Αθήνα και στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη το 2010.
Αναλυτικά, στην έκθεση θα παρουσιαστούν ενδύματα και αξεσουάρ των: Atelier Loukia, Blind Adam by Thanos Kyriakides, Deux Hommes, Γιώργου Ελευθεριάδη, Erotokritos, John Galliano, Jean Paul Gaultier, Ioannis Guia, Σοφίας Κοκοσαλάκη, Mastori*Motwary Studio, Χαρίλαου Μελετίου, MiRo, Άγγελου Μπράτη, Dassios και Parthenis, όπως επίσης και των Κυπρίων σχεδιαστών: Χρίστου Αβραάμ, Μάριου Γρηγοριάδη, Κίκας Ιωαννίδου, Φωτεινής Λάμνισου, Joanna Louca, Μαρίνας Νικολαΐδου, Παντελή Παντελή, Τότας Πατσαλίδου, Χριστίνας Πιτσιλλίδου, Dora Schabel, Lana Sevas, Έλενας Στρογγυλιώτου, Τίτας Στυλιανού, Ελένης Τζιρκαλλή, Αντωνίας Χαμπή, Aphroditi Hera και Μπάρμπαρας Χριστοφή.
«Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική και κυπριακή παραδοσιακή φορεσιά παρουσιάζονται όχι ως μουσειακό είδος, αλλά ως πηγή έμπνευσης και δημιουργικού ενδιαφέροντος», λένε οι άνθρωποι της διοργάνωσης. Αυτή η διάθεση θα μεταφερθεί και στις νεότερες γενιές μέσω του πρωτότυπου, διαδραστικού εκπαιδευτικού προγράμματος «Ντύσου Κυπριακά…», το οποίο θα διεξάγεται στο Πολιτιστικό Κέντρο της Λαϊκής Τράπεζας κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Ταυτόχρονα, περιλαμβάνει ένα ανεξάρτητο διαδικτυακό παιχνίδι που στοχεύει να φέρει τη νέα γενιά σε προσωπική επαφή με την κυπριακή λαϊκή τέχνη και την παραδοσιακή ενδυμασία του τόπου μας.
«Beyond Dress Codes: Από την παραδοσιακή φορεσιά στη σύγχρονη μόδα»
27 Σεπτεμβρίου 2012 μέχρι τον Μάιο 2013
Μουσείο Βύρωνος του Πολιτιστικού Κέντρου της Λαϊκής Τράπεζας, (Λεωφόρος Βύρωνος 32, Λευκωσία)
Δευτέρα – Παρασκευή 10.00-13.00 και 16.00-20.00
Σάββατο 10.00-14.00
Πληροφορίες: Πολιτιστικό Κέντρο Λαϊκής Τράπεζας
τηλ. 22718605, email: culturalcenter@laiki.com