«Αναστολή» αρμοδιοτήτων για τον Πρόεδρο της Βουλής

Στους αντιπροέδρους της Βουλής ανέθεσε τις αρμοδιότητές του ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης μετά τον θόρυβο που προκάλεσαν δημοσιεύματα τα οποία τον εμπλέκουν μαζί με τους πρώην υπουργούς της ΝΔ κκ. Γ. Βουλγαράκη και Μ. Λιάπη σε υπόθεση ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων την περίοδο 2005-2008.

Ο κ. Μεϊμαράκης, ωστόσο, παραμένει Πρόεδρος της Βουλής έως ότου δημοσιοποιηθεί το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τους πολιτικούς που φέρονται να ελέγχονται για ανεξήγητο πλουτισμό, ενώ η μερική «διαθεσιμότητα» στην οποία έθεσε εαυτόν, αφορά μόνον τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας και της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, τις οποίες διευθύνει ο Πρόεδρος του Σώματος και όχι το σύνολο των αρμοδιοτήτων του (όπως ο συντονισμός των δραστηριοτήτων των υπηρεσιών, η έκδοση υπηρεσιακών πράξεων, η διενέργεια δαπανών της Βουλής, οι προσλήψεις προσωπικού, η μέριμνα για την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια του Κοινοβουλίου, όπως και η εκπροσώπηση της Βουλής σε επίπεδο διεθνών σχέσεων).

Έτσι, διατηρεί τις εξουσίες και τις αρμοδιότητες που του δίνει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, μεταξύ των οποίων και η δυνατότητα «να αναθέσει σε ένα ή περισσότερα μέλη του προεδρείου γενικά ή ειδικά και κατά περίπτωση καθήκοντα, που ανήκουν στην αρμοδιότητά του, καθορίζοντας ταυτόχρονα και τους όρους άσκησής τους, αν το κρίνει σκόπιμο» (άρθρο 11, παρ. 9). Σημειώνεται, άλλωστε, ότι δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό αναπληρωτής πρόεδρος της Βουλής και οι αντιπρόεδροι είναι αυτοί που αναπληρώνουν τον πρόεδρο όταν «κωλύεται για οποιονδήποτε λόγο ή απουσιάζει» (άρθρο 10, παρ. 3).

Σε αυτή την λύση οδηγήθηκε η κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθεί ευρεία πολιτική και θεσμική κρίση, εν όψει μάλιστα της έγκρισης του νέου πακέτου μέτρων από την Βουλή, καθώς ο κ. Μεϊμαράκης φερόταν διατεθειμένος ακόμη και να παραιτηθεί προκειμένου να διευκολυνθεί η κυβέρνηση, αλλά και η διερεύνηση της υπόθεσης αφού, όπως δήλωσε κατηγορηματικά από την αρχή, δεν υπάρχει ουδεμία εμπλοκή δική του στα όσα του αποδίδονται στις επίμαχες μαρτυρικές καταθέσεις. Μια φράση του μάλιστα μετά την συνάντησή του την Δευτέρα με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε, από τον οποίο ζήτησε να επιταχυνθεί η διαλεύκανση της υπόθεσης και να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία που αφορούν το πρόσωπό του, προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με το πού είναι διατεθειμένος να φτάσει προκειμένου να μην επικρέμαται οποιαδήποτε σκιά σε ό,τι τον αφορά: «Είμαι παρών και θα κάνω ό,τι χρειαστεί προκειμένου να λάμψει η αλήθεια», είπε ο κ. Μεϊμαράκης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα διστάσει ακόμη και να παραιτηθεί, κάτι που φέρεται να έθεσε και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε και με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση και φυσικά στον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος έδωσε ευθύς εξ’ αρχής την εντολή να ελεγχθεί άμεσα από την Δικαιοσύνη ο φάκελος που έχει στα χέρια του το ΣΔΟΕ.

Απομένει, πάντως, να δούμε πώς θα αντιμετωπίσει η αντιπολίτευση το όλο θέμα, η οποία έχει την δυνατότητα ύστερα από πρόταση πενήντα βουλευτών «να εκφράσει μομφή κατά του Προέδρου της Βουλής ή μέλους του Προεδρείου, η οποία συνεπάγεται τη λήξη της θητείας του», (άρθρο 150, παρ. 1).

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε από τον κ. Τέντε την επίσπευση των διαδικασιών και την πλήρη διερεύνηση των υποθέσεων που φέρονται να αφορούν βουλευτές (λίστα ΣΔΟΕ), επισημαίνοντας με έμφαση «τη νοσηρή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από επιλεκτικές διαρροές εις βάρος του συνόλου του πολιτικού κόσμου». Τόνισε δε ότι «δημιουργείται αποσταθεροποιητικό κλίμα την ώρα που η Ελληνική Βουλή καλείται να λάβει καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας μας».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.