Ακόμα και η αύξηση του πακέτου των μέτρων από τα 11,5 δις ευρώ στα 13 δις ευρώ, στο όνομα της προσπάθειας να μην υπάρχουν επιπρόσθετες επιβαρύνσεις που να αφορούν μισθολογικές και συνταξιοδοτικές περικοπές, πέφτει στο τραπέζι των συζητήσεων κυβέρνησης – Τρόικας σε ένα συνεχιζόμενο πολιτικό παζάρι για τις περικοπές!

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση αναζητούν πολιτικές αλλά και πρακτικές λύσεις ως απάντηση στην επιμονή της Τρόικας να αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα περικοπών που αφορούν λειτουργικές και διαρθρωτικές αλλαγές (φορολογία, προμήθειες, μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση κ.ά.).

Έτσι, είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης επιλέγει, ενόψει της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, τη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης απέναντι στις απαιτήσεις της Τρόικας για επιπλέον μέτρα που να προέρχονται από μισθούς συντάξεις και επιδόματα.

Παράλληλα, όμως, θα χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα στο διαπραγματευτικό πεδίο προτάσεις της , που χαρακτηρίζονται από τη ΔΗΜΑΡ, ως ρεαλιστικές , υλοποιήσιμες και σίγουρης οικονομικής απόδοσης για να μην κοπούν άλλο μισθοι,συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.

Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις του κ. Κουβέλη με το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ,με βάση και τις εκτιμήσεις των κ.κ. Σάκη Παπαθανασίου και Δ. Χατζησωκράτη, οι οποίοι μετέχουν στις τρικομματικές συνομιλίες με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, έχει διαμορφωθεί η πεποίθηση ότι πρέπει να αποδομηθεί και να «ξεσκεπαστεί» το διαπραγματευτικό παιχνίδι της Τρόικας που «τραβά το σχοινί σφίγγοντας την θηλιά» με απαιτήσεις κοινωνικών περικοπών, όπως έλεγαν στελέχη της ΔΗΜΑΡ.

Λίγη ώρα πριν από την συνάντηση του κ. Κουβέλη με τον πρωθυπουργό κ.Αντ. Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλο, το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ σχηματοποίησε την εξής γραμμή :

-Αρνησή της στη διαμόρφωση ενός πακέτου μέτρων που να περιλαμβάνει κι άλλη επιβάρυνση σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.

-Επιμονή στη «ρήτρα δημοσιονομικού ισοδύναμου αποτελέσματος» (δηλαδή εφόσον υπάρξει επιπλέον εξοικονόμηση δαπανών από λειτουργικές και διαρθρωτικές αλλαγές,το ποσό αυτό να αφαιρεθεί από το πακέτο των σκληρών μέτρων, ώστε να μη εφαρμοστούν περικοπές κοινωνικού χαρακτήρα).

Παράλληλα, επιδιώκοντας να άρει τις ενστάσεις της Τρόικας η ΔΗΜΑΡ προβάλλει δυο προτάσεις:

-Την πρόταση για «προϋπολογισμό απόδοσης», δηλαδή να υπάρχει έλεγχος σκοπιμότητας και κοστολόγηση κάθε δαπάνης του προϋπολογισμού ώστε να γίνεται αποτίμηση πού πάει ευρώ το ευρώ….

– Την πρόταση αύξησης του συνολικού πακέτου αλλά έτσι ώστε,όπως λένε από τη ΔΗΜΑΡ, να μην επιβαρυνθούν τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Το πακέτο των 11,5 δις αφορά 6,5 δις από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις,επιδόματα και 5 δις ευρώ από δαπάνες λειτουργικού και διαρθρωτικού χαρακτήρα (φορολογία, μεταρρυθμίσεις στο κρατικό μηχανισμό, δημόσια διοίκηση κ.ά.).

Η τρόικα,όπως επισημαίνουν από τη ΔΗΜΑΡ, θέλει να αλλάξει η οικονομική αναλογία επιμένοντας να αυξηθούν από 6,5 δις σε 8 δις οι περικοπές κοινωνικού χαρακτήρα (μην αποδεχόμενη ότι η κυβέρνηση μπορεί να μαζέψει τα 5 δις από φορολογία κ.ά.).

Επ´αυτού, η ΔΗΜΑΡ προτείνει να παραμείνουν στο πακέτο τα 6 δις από μισθούς ,συντάξεις και επιδόματα αλλά τα 5 δις περικοπών από λειτουργικές και άλλες δαπάνες να γίνουν 7 δις ώστε ακόμα και με συντελεστή επιτυχίας από το κράτος 75% επί του ποσού αυτού να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος.

Επομένως, η ΔΗΜΑΡ εισηγείται το πακέτο των 11,5 δις ευρώ να γίνει 13,5 δις ευρώ χωρίς επιπλέον περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.