Νέο ιστορικό χαμηλό για τους πάγους της Αρκτικής

Οι θαλάσσιοι πάγοι της Αρκτικής έχουν συρρικνωθεί στο μεγαλύτερο βαθμό που έχει παρατηρηθεί ποτέ μέχρι σήμερα (συγκεκριμένα κατά τα τελευταία 33 χρόνια στα οποία γίνεται καταγραφή της έκτασής τους μέσω δορυφόρων), σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου (NSIDC) των ΗΠΑ.Στις 4 Σεπτεμβρίου η έκτασή τους κάλυπτε, σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση του NSIDC, μόλις 3,41 εκατομμύρια τ.χλμ – ήταν 50% μικρότερη σε σύγκριση με τον μέσο όρο των ετών 1979-2000.

Οι θαλάσσιοι πάγοι της Αρκτικής έχουν συρρικνωθεί στο μεγαλύτερο βαθμό που έχει παρατηρηθεί ποτέ μέχρι σήμερα (συγκεκριμένα κατά τα τελευταία 33 χρόνια στα οποία γίνεται καταγραφή της έκτασής τους μέσω δορυφόρων), σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου (NSIDC) των ΗΠΑ.

Στις 4 Σεπτεμβρίου η έκτασή τους κάλυπτε, σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση του NSIDC, μόλις 3,41 εκατομμύρια τ.χλμ – ήταν 50% μικρότερη σε σύγκριση με τον μέσο όρο των ετών 1979-2000.

Νέο αρνητικό ρεκόρ σε έναν μήνα

Σημειώνεται ότι τα αρνητικά «αρκτικά» ρεκόρ διαδέχονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα το ένα το άλλο. Το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό των θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής είχε καταγραφεί πριν από λιγότερο από έναν μήνα και συγκεκριμένα στις 26 Αυγούστου, όταν η έκτασή τους ήταν 4,10 εκατομμύρια τ.χλμ, όπως είχαν δείξει οι μετρήσεις τόσο των ειδικών του NSIDC όσο και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών διαφορετικών χωρών. Πριν από τον περασμένο Αύγουστο, η μεγαλύτερη συρρίκνωση των πάγων είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο του 2007 – οι μετρήσεις είχαν δείξει κάλυψη έκτασης 4,17 εκατομμυρίων τ.χλμ.

Μεγάλη ανησυχία

Το νέο ιστορικό χαμηλό ανησυχεί ιδιαιτέρως τους επιστήμονες με δεδομένο ότι οι πάγοι της Αρκτικής θεωρούνται ως ένας άκρως ευαίσθητος δείκτης της κλιματικής αλλαγής. «Αν και γνωρίζαμε εδώ και καιρό ότι καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται οι αλλαγές θα φανούν πρώτα και πιο έντονα στην Αρκτική, ελάχιστοι από εμάς ήταν προετοιμασμένοι σχετικά με την ταχύτητα στην οποία λαμβάνουν χώρα αυτές οι αλλαγές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μαρκ Σερέζε, διευθυντής του NSIDC.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.