«Ο χρόνος είναι αμείλικτος» είναι η κυρίαρχη φράση στο Μέγαρο Μαξίμου και ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς θέλει να τελειώσουν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες με το πακέτο των μέτρων, που θα βρεθεί και στο επίκεντρο της νέας σύσκεψης με τους άλλους δυο κυβερνητικούς εταίρους, τους πρόεδρους του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, τους κκ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, που θα γίνει, είτε την Τετάρτη, είτε την Πέμπτη.
Κεντρικός στόχος του κ. Σαμαρά είναι να καθαρίσει το τοπίο ενόψει και της έκθεσης της τρόικας και να προχωρήσουν και οι διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να επιδείξει μετρήσιμα δείγματα γραφής στους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 18-19 Οκτωβρίου.
Ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει σε συνομιλητές του, ότι όσο παρατείνεται η συζήτηση για το πακέτο των μέτρων, τόσο θα αυξάνονται οι αντιδράσεις των βουλευτών και θα εντείνεται ο εκνευρισμός στην ελληνική κοινωνία.
«Όσο πιο γρήγορα τελειώνουμε με τις εκκρεμότητες που έχουμε στο θέμα των μέτρων, τόσο το καλύτερο θα είναι για την κυβέρνηση και την ίδια την κοινωνία» αναφέρει κεντρικός συνεργάτης του Πρωθυπουργού.
Για την οριστικοποίηση του πακέτου ο Πρωθυπουργός είχε συνεργασία νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας με τον υπουργό Οικονομίας κ. Ι. Στουρνάρα και τον υπουργό Εργασίας κ. Ι. Βρούτση, καθώς έχει τεθεί στο τραπέζι προς συζήτηση η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κατά ένα ή δυο έτη, αλλά και από ποιο ποσό θα ξεκινήσουν οι περικοπές των συντάξεων.
Παράλληλα ο Πρωθυπουργός έχει ανοίξει δημόσια τη συζήτηση για την επιμήκυνση κατά δύο χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής, ως αντιστάθμισμα στο επώδυνο, όπως έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, πακέτο μέτρων.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργικό σχεδιασμό, το πακέτο θα έχει κλειδώσει τις επόμενες δέκα ημέρες και σε κάθε περίπτωση θα έχει ψηφισθεί μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου για να αρχίσει η φάση της υλοποίησης. Και αυτό, διότι ο κ. Σαμαράς επιθυμεί να πάει ο κ. Στουρνάρας στην τακτική σύνοδο του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου με το πακέτο των μέτρων ψηφισμένο.
Τα μέτρα θα κατατεθούν ως ενιαίο σχέδιο νόμου σε ένα άρθρο προκειμένου να περιοριστούν οι διαρροές, αλλά είναι ακόμα ανοικτό εάν θα ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος.
Ο Πρωθυπουργός δεν θεωρεί ότι θα έχει κοινοβουλευτικές απώλειες, αλλά τόσο ο ίδιος, όσο και οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης, επιθυμούν να υπάρξει ικανή πλειοψηφία έτσι ώστε να μην αμφισβητηθεί η πολιτική νομιμοποίηση του πακέτου των μέτρων.
Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται πεπεισμένος (όπως ανέφερε και στη συνέντευξή του στη Washington Post), ότι τα μέτρα θα ψηφισθούν, διότι, όπως αναφέρει, όλοι μας έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η υπ’ αριθμόν ένα προϋπόθεση για το μέλλον της χώρας είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Ο ίδιος κατανοεί τις αντιδράσεις και παραδέχεται ότι θα υπάρξουν πολλά προβλήματα με την κοινωνική συνοχή, αφού έχουν γίνει, όπως υπογράμμισε, περικοπές που φθάνουν μέχρι το κόκκαλο.
Ο Πρωθυπουργός επιδιώκει την άμεση ψήφιση των μέτρων, αλλά και την ανακοίνωση των διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε να κερδίσει την ευνοϊκή έκθεση της τρόικας. Για τις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να δρομολογηθούν και για τις οποίες ασχολείται και προσωπικά ο ίδιος, συμμετέχοντας σε συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών που δεν ανακοινώνονται.
Έχοντας, όπως πιστεύει το θετικό σήμα από την έκθεση της τρόικα θα θέσει και επίσημα το αίτημα για τη διετή δημοσιονομική προσαρμογή, για την οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά δημόσια στην προχθεσινή του συνέντευξη στην Washington Post.
Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. ο κ. Σαμαράς δίνει βάρος και στην καλλιέργεια των κατάλληλων συμμαχιών. Και στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής θα επισκεφθεί την προσεχή Παρασκευή τη Ρώμη, σε ένα ταξίδι-αστραπή για να συναντηθεί με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.
Μετά την ψήφιση του πακέτου η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις οργανισμών σε τρία κρίσιμα πεδία. Στον Στρατό, την Παιδεία και την Υγεία. Ήδη ο πρωθυπουργός έχει ήδη μιλήσει με τους υπουργούς, Άμυνας, Παιδείας και Υγείας, τους κκ. Π. Παναγιωτόπουλο, Κ. Αρβανιτόπουλο και Ανδρ. Λυκουρέντζο, προκειμένου να προετοιμάσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο συγχωνεύσεων που αφορά στρατόπεδα, Ανώτατα και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αλλά και νοσοκομεία, έτσι ώστε οι πρώτες κινήσεις να γίνουν ακόμη και εντός του έτους.