Το «Hotel-Ένοικοι Γραφής», o θεματικός διαγωνισμός διηγήματος που διεξάγουν τα τελευταία έξι χρόνια οι Εκδόσεις Πατάκη, είχε πέρυσι θέμα τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Ήταν μάλλον αναμενόμενο, μιας και ο σκιαθίτης ηθογράφος κυριάρχησε στη λογοτεχνική ζωή του 2011, με αφορμή τα 160 χρόνια από τη γέννησή του.
Ο ηλεκτρονικός τόμος με τίτλο Το άγγιγµα του Σκιαθίτη, που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη, περιλαμβάνει τα διηγήματα που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό, εννέα από ένα σύνολο 143 κειμένων που παρέλαβε η κριτική επιτροπή, γραμμένα όλα από γυναίκες – αν αυτό έχει τη σημασία του: Μαρία Μιχαλούδη, Παναγιώτα Δημοπούλου, Αλίκη Στελλάτου, Κατερίνα Μαλακατέ, Λένα Κορομηλά, Έρρικα Πελωριάδου, Κατερίνα Κοντοπούλου, Ελένη Μπουκαούρη, Ελένη Δραμητινού.
Καλύτερο έκρινε η επιτροπή το διήγημα «Στα νησιά της Κυψέλης», της 37χρονης Κατερίνας Κοντοπούλου, με κεντρικό χαρακτήρα τον Γιάννη τον Μικρό, έναν σαραντάρη νεωκόρο που δουλεύει παράλληλα σε ένα γραφείο τελετών και περνάει τα καλοκαίρια του στα νησιά της Κυψέλης, με άλλα λόγια στους δρόμους της. Μέσα από την αφήγηση των αναμνήσεών του η συγγραφέας «ιχνογραφεί αγαπητικά την παλιά Κυψέλη και τη νέα, μετά την έλευση των μεταναστών… όπως ακριβώς ο μεγάλος πρόγονος τις αθηναϊκές γειτονιές της εποχής του και τους κατοίκους τους, όχι απέξω ή αφ’ υψηλού, με τρυφερότητα, συμπάθεια και κατανόηση» γράφει στην εισαγωγή του στον τόμο ο φιλόλογος και δοκιμιογράφος Σταύρος Ζουµπουλάκης, μέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, μαζί με τον συγγραφέα Μισέλ Φάις, ο οποίος διευθύνει τον διαγωνισμό, την εκδότρια Άννα Πατάκη, την Αλεξάνδρα Μέξα και τη Νατάσσα Μπλάτσιου – οι τελευταίες δύο νικήτριες των προηγούμενων διαγωνισμών «Hotel Zoo» και «Hotel Οιδίπους».
Τα διηγήματα, πέρα από τις λογοτεχνικές αξιώσεις τους, ήταν μια αφορμή «όχι για να μάθουμε ποιος είναι ο Παπαδιαμάντης, αλλά για να δούμε πού βρισκόμαστε εμείς σε σχέση με αυτόν», καταλήγει ο συντάκτης της εισαγωγής. Είμαστε κοντά στον Σκιαθίτη θεματολογικά, υφολογικά, ιδεολογικά, αλλά και συναισθηματικά; Συμμεριζόμαστε την επιεική ματιά του στα ανθρώπινα και τη χαμηλότονη ευφροσύνη της φωνής του; Κατανοούμε τον σύνθετο άνθρωπο και δημιουργό που ήταν ο Παπαδιαμάντης; Η συλλογή είναι αποκαλυπτική για την πρόσληψη του συγγραφέα από τους νεότερους.
Μετά τον Παπαδιαμάντη… το Χάος
Ο διαγωνισμός «Hotel-Ένοικοι γραφής» του 2012 έχει θέμα το Χάος: «Από το µυθολογικό Χάος στη Θεωρία του Χάους και από το οικονοµικό και πολιτισµικό χάος στο χάος της ανθρώπινης επικοινωνίας. Η εποχή του Χάους, η παρατεταµένη περίοδος της σύγχυσης και των άκρων, επιζητά την αφήγησή της» σημειώνεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού, ο οποίος απευθύνεται σε φιλόδοξους διηγηµατογράφους που δεν έχουν εκδώσει πεζογραφικό βιβλίο.
Τα διηγήματα, έκτασης 4.000-5.000 λέξεων, θα κρίνουν η κριτικός λογοτεχνίας Ελισάβετ Κοτζιά, ο Μισέλ Φάις, η Άννα Πατάκη και οι νικήτριες των δύο τελευταίων διαγωνισμών Αλεξάνδρα Μέξα και Κατερίνα Κοντοπούλου.
Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τον διαγωνισμό
«Hotel Χάος».