Μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ υπάρχουν τεράστιες διχογνωμίες για το πώς η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στο ευρώ. Τα μέλη της τρόικας αξιολογούν πολύ διαφορετικά κυρίως τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ενώ η Κομισιόν αξιολογεί πολύ θετικά την εξέλιξη της πραγματικής οικονομίας της πληττόμενης από την κρίση χώρας της ευρωζώνης, η ΕΚΤ και προπάντων το ΔΝΤ περιγράφουν με σκοτεινά χρώματα την κατάσταση.
Ακόμα κι αν η ελληνική κυβέρνηση καταλήξει σε συμφωνία για το νέο πρόγραμμα λιτότητας ύψους 11,5 δις. ευρώ, η χώρα σύμφωνα με τους ειδικούς του ΔΝΤ, δεν θα μπορέσει να πετύχει μέχρι το 2020 τον στόχο της μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ.
«Η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια, είτε μέσω παραίτησης των επίσημων πιστωτών από τις απαιτήσεις τους είτε μέσω επιπλέον δανείων με – ελπίζουμε – συμφερότερα επιτόκια», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ Θάνος Κατσάμπας στην εφημερίδα „Wall Street Journal“, που εκπροσωπεί και την Ελλάδα στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.