Eurogroup: Υπέρ της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών

Το περίγραμμα των περικοπών στο πλαίσιο του πακέτου των μέτρων ύψους 11,9 δισ. ευρώ παρουσιάζει την Παρασκευή στο άτυπο Eurogroup της Λευκωσίας ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι στη Λευκωσία θα φανεί η «στροφή» αρκετών κυβερνήσεων σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Γιάννη Στουρνάρα, κυρίως για την ατζέντα της κατ’ ιδίαν συνάντησης που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Παρότι το Eurogroup θα εστιάσει στο θέμα της ενδεχόμενης ένταξης στον μηχανισμό στήριξης της Ισπανίας αλλά και της Κύπρου, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στην άτυπη συνεδρίαση θα έχει και η χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση, το πακέτο θα οριστικοποιηθεί πριν από το επόμενο Eurogroup (8 Οκτωβρίου) και θεωρείται καθοριστικής σημασίας για να αποδεσμευθεί η επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ.

Στο επίκεντρο του Eurogroup σήμερα, Παρασκευή και του Ecofin αύριο Σάββατο θα είναι η Κύπρος και η Ισπανία, καθώς και τα θέματα που σχετίζονται με την τραπεζική ενοποίηση, τον μηχανισμό στήριξης (ESM) αλλά και την εκπροσώπηση στο ΔΝΤ.

Δήλωση Γ. Στουρνάρα

Η ελληνική οικονομία δεν θα είναι στο επίκεντρο της συζήτησης που θα γίνει στη συνεδρίαση της Παρασκευής του Eurogroup στη Λευκωσία, αλλά θα αξιολογηθεί η κατάστασή της, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας πριν από τη συνεδρίαση του συμβουλίου.

« Το κλίμα είναι λίγο καλύτερο μετά τη δέσμευση ανάληψης δράσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά παραμένει δύσκολο. Η Ελλάδα δεν θα είναι στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης, αλλά θα αξιολογήσουμε την κατάσταση (στην Ελλάδα)», δήλωσε ο υπουργός.

Δεν αποκλείουν επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Τζαν Γιάχερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι η επιδείνωση της οικονομίας της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα προσωρινής ύφεσης.

«Αν το έλλειμμα αποδειχθεί κάπως χειρότερο από το αναμενόμενο, λόγω μιας προσωρινής ύφεσης στην οικονομία, θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος χρόνος, αλλά όχι λεφτά», ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός προσερχόμενος στη σύνοδο. Πρόσθεσε, όμως, ότι «δεν μπορεί να υπάρξει χρόνος για καθυστέρηση των μέτρων».

Για την Ισπανία ο Γιάχερ δήλωσε ότι είναι σημαντικό, η χώρα να δείξει στις αγορές την αποφασιστικότητα για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων λιτότητας για να τις πείσει.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της αυστριακής υπουργού Οικονομικών. «Η ευρωζώνη είναι έτοιμη να δώσει στην Ελλάδα επιπλέον χρόνο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αλλά όχι και χρήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά προσερχόμενη στη σύνοδο .

«Η Ελλάδα έχει παρουσιάσει ένα φιλόδοξο προϋπολογισμό. Θα τής δώσουμε τον χρόνο που έχει ανάγκη, αλλά πιθανότατα όχι περισσότερα χρήματα», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος ανέφερε ότι «είναι πιο σημαντικό το να πετύχουμε τους στόχους μας για το δημοσιονομικό έλλειμμα και να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων από μια πιθανή διάσωση».

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος στη Σύνοδο απέφυγε να προβεί σε δήλωση.

Νωρίς το πρωί, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογο του Πιέρ Μοσκοβισί

Πριν την έναρξη του άτυπου Eurogroup, όταν ρωτήθηκε για τις πρόσφατες αποφάσεις, από την ΕΚΤ και το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, και κατά πόσο αυτές δείχνουν ότι το ευρώ βρίσκεται πάνω σε πιο σταθερές βάσεις, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε:«‘Οπως πάντα αποφάσεις από Συνταγματικό Δικαστήριο και διοικητικά σώματα, όπως
η ΕΚΤ, είναι βοηθητικές προς την κατεύθυνση να καταστεί το ευρώ ακόμη πιο βιώσιμο»,
Επίσης δήλωσε ότι ο μηχανισμός άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) δεν θα έχει τεθεί σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2013. «Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει μια ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του ΕΜΣ ήδη από τον Ιανουάριο του 2013», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για το ελληνικό πρόγραμμα ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε συνέστησε υπομονή μέχρι την σύνταξη της έκθεσης προόδου της τρόικας. «Θα συζητήσουμε τις επιπτώσεις και τότε θα πάρουμε τις αποφάσεις, όχι τώρα», πρόσθεσε.

Ecofin για τις μεταρρυθμίσεις στις τράπεζες

Θέματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα, όπως η δημιουργία μιας Τραπεζικής Ένωσης και ειδικότερα ενός Κοινού Εποπτικού Μηχανισμού, αλλά και το θέμα του σκιώδους τραπεζικού συστήματος, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων του άτυπου Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών (Ecofin) και διοικητών των κεντρικών τραπεζών της ΕΕ, που γίνεται στη Λευκωσία την Παρασκευή και το Σάββατο, όπως αναφέρει ανακοίνωση της γραμματείας της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες θα συζητήσουν μεθόδους για κατάλληλη εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Ιουνίου, σε σχέση με την τραπεζική ενοποίηση και τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού Κοινού Εποπτικού Μηχανισμού.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Βάσος Σιαρλή, ανέφερε πως η κυπριακή προεδρία θεωρεί την απόφαση για τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης και ειδικότερα ενός Κοινού Εποπτικού Μηχανισμού, ως ένα πολύ σημαντικό βήμα προς μεγαλύτερη εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι για τη σωστή εφαρμογή του εγχειρήματος αυτού, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη μια σειρά από παράγοντες, ενώ θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εντατικές συζητήσεις. Στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στην Κύπρο, οι υπουργοί και οι διοικητές θα έχουν την πρώτη τους ευκαιρία να συζητήσουν τις πρόσφατες σχετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», πρόσθεσε ο κ. Σιαρλή.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.