Σύσκεψη αρχηγών: Κόκκινη γραμμή για απολύσεις – εργασιακά

Κοινό μέτωπο των τριών πολιτικών αρχηγών κατά των μαζικών απολύσεων στο δημόσιο και κατά της μεταβολής των εργασιακών σχέσεων εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου σχηματίστηκε κατά τη σύσκεψη της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ένα εθνικό διαπραγματευτικό πλαίσιο, έστω και αν αφορά συγκεκριμένα θέματα τα οποία προκαλούσαν κλυδωνισμούς στη συνοχή της κυβέρνησης και σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις.

Ενδεικτική του διαφορετικού κλίματος που διαπνέει τις σχέσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων, μπροστά σε ένα πολύ δύσκολο πακέτο μέτρων και στην χρονική πίεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, είναι και η συμφωνία των κ.κ. Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου να συνδράμουν κλιμάκια του ΠαΣοΚ τα υπουργεία στα οποία υπάρχει εμπλοκή με την τρόικα (Υγείας, Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Άμυνας, κα.).

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε ενώπιον των κ.κ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη στον υπουργό Εργασίας κ. Ι. Βρούτση και του έδωσε εντολή να μην δεσμευτεί στην τρόικα σε τίποτα που αφορά τα εργασιακά θέματα αν δεν υπάρχει προηγουμένως έγκριση από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Το κλίμα συνεννόησης που φαίνεται να δημιουργείται μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών δεν αίρει τη δυσκολία να κλείσει το πακέτο όμως θέτει τις προϋποθέσεις για πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση με την τρόικα και για την επιβολή δικαιότερων μέτρων.

Η συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ξεκίνησε σύμφωνα με πληροφορίες με την ενημέρωση που έκανε ο κ. Σαμαράς για τη συνάντηση του με τον επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι και στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος μίλησε για τη δική του συνάντηση με την τρόικα. Όπως είπε στους συνομιλητές του η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής θεωρήθηκε δεδομένη σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης.

Επιπλέον, όταν ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ανάφερε στην τρόικα το ενδεχόμενο μείωσης του χρέους, εννοώντας τους τρεις τρόπους που έχει προτείνει ο ίδιος (απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον EFSF, επαναγορά των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στη δευτερογενή αγορά και μεταφορά την Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ από το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων που κατέχει) ο κ. Κλάους Μαζούχ (εκπρόσωπος της ΕΚΤ) νόμισε ότι μιλούσε για νέο «κούρεμα».

Όπως διηγήθηκε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ στον πρωθυπουργό και στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Μαζούχ έσπευσε θορυβημένος να του πει: «Μην κάνετε τίποτα. Θα σας δώσουμε τα κέρδη». Κατόπιν αυτών, με δεδομένη την παράταση και τη μείωση του χρέους ο κ. Βενιζέλος προέτρεψε τον κ. Σαμαρά να βιαστεί η κυβέρνηση και να μην χάνει πολύτιμο χρόνο, ώστε να εκταμιευτεί το συντομότερο δυνατόν η επόμενη δόση.

Σε ότι αφορά τα μέτρα, η συζήτηση περιεστράφη σε δύο άξονες. Για τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η εσωτερική συζήτηση στην κυβέρνηση για τη δικαιότερη κατανομή των μέτρων, ενώ ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επέμεινε ότι πρέπει να παραμείνει στη συζήτηση με την τρόικα η πρόταση του κόμματος του για το 1,5 δισ. ευρώ από τα έσοδα των ασφαλιστικών Ταμείων, ποσό το οποίο έχει υποεκτιμήσει η τρόικα στους υπολογισμούς της.

Σχετικά με τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών του κράτους, όπου υπάρχουν και οι περισσότερες ενστάσεις της τρόικας ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι θα πρέπει τα αρμόδια υπουργεία να τεκμηριώσουν με καλύτερο τρόπο τις προτάσεις τους ώστε να πειστεί η τρόικα για την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα τους και να ελαφρύνει έτσι η πίεση για περαιτέρω περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Έπειτα από τη συζήτηση αυτή συμφωνήθηκε να βοηθήσουν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και έμπειρα στελέχη του ΠαΣοΚ, όπως ο πρώην υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης. Επιπλέον, στη συνάντηση όπου παρών ήταν και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, οι αρχηγοί ενημερώθηκαν ότι στο άτυπο Eurogroup την Παρασκευή στη Λευκωσία το θέμα της Ελλάδας θα τεθεί ακροθιγώς και ότι η κρίσιμη συνεδρίαση θα είναι αυτή της 8ης Οκτωβρίου.

.

Οι δηλώσεις Κουβέλη

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να διαλυθούν τα ήδη αποσαθρωμένα εργασιακά δικαιώματα. Καμία απόλυση δεν πρέπει να υπάρξει. Πολύ περισσότερο που η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που αρχικά υπολογιζόταν».

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, θέτοντας κόκκινες γραμμές για μη απολύσεις στο Δημόσιο τομέα και περαιτέρω αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Επιπλέον έκανε γνωστό ότι δεν υπήρξαν τελικές αποφάσεις και ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα ξανασυναντηθούν, ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας.

Οι δηλώσεις Βενιζέλου

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε τη συζήτηση με την τρόικα «πολύ δύσκολη», τονίζοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο και οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για εμάς, είπε ο κ. Βενιζέλος, είναι δεδομένο η παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής στα τέσσερα χρόνια, καθώς και ότι θα γίνουν νέες κινήσεις για την μείωση του χρέους, οι οποίες δεν θα επιβαρύνουν τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Για εμάς, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, ενώ τόνισε την κατηγορηματική αντίθεσή του σε οποιαδήποτε νέα αλλαγή των εργασιακών σχέσεων που βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.

«Για μας δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. Υπάρχει ούτως ή άλλως κύμα συνταξιοδοτήσεων και υπάρχουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι για λόγους νομιμότητας ή για λόγους ιατρικούς, δεν μπορούν ν’ ασκήσουν τα καθήκοντά τους και πρέπει ν’ αντιμετωπισθούν με τρόπους κοινωνικής πρόνοιας. Αυτά όμως προβλέπονται και πρέπει να συνυπολογισθούν.

»Επίσης, δεν μπορεί να γίνει καμία περαιτέρω αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, η οποία κινείται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Στην Ελλάδα πρέπει να ισχύει ό,τι ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Είμαστε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο της Ευρωζώνης. Έχουμε κάνει μεγάλες κινήσεις προς την κατεύθυνση της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων. Αυτό που πρέπει να δούμε τώρα είναι το νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, που εξήλθε αρκετά πιο μετά από το Μέγαρο Μαξίμου, έκανε λόγο για «καλή ημέρα» επιβεβαιώνοντας ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται. Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει «σύντομα» σύγκλιση με την τρόικα.

Ωστόσο, ερωτηθείς εάν θα έχει οριστικοποιηθεί το πακέτο μέχρι το άτυπο Eurogroup της Παρασκευής, στη Λευκωσία, ο κ. Στουρνάρας άφησε να εννοηθεί ότι το ορόσημο για την Ελλάδα είναι το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.

Το μείγμα πολιτικής για το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ συζητήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου από τις 19:30 έως τις 21:45 από τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά. Οι αρχηγοί δεν έλαβαν οριστικές αποφάσεις, οι οποίες τοποθετούνται χρονικά πιθανότατα για το τέλος αυτής της εβδομάδας ή την αρχή της ερχόμενης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.