Σε «ασφαλή μονοπάτια» θα επιχειρήσει να βαδίσει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της τριήμερης παρουσίας του στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης.
Με δεδομένη την υποβαθμισμένη παρουσία των υπολοίπων κομμάτων και της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας επιδιώκει μία εμφάνιση που θα πιστοποιήσει την παρουσία του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα προσφέρει πειστικά στοιχεία, για το ότι το σχήμα του οποίου ηγείται δεν θα συνεχίσει απλώς να διαπιστώνει τα αδιέξοδα της ακολουθούμενης πολιτικής, αλλά θα διατυπώσει και προτάσεις ρεαλιστικές.
Πάντως ασφαλείς πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα βρεθεί στην Θεσσαλονίκη για να περιγράψει με λεπτομέρειες ένα κυβερνητικό πρόγραμμα. Κάτι τέτοιο μάλλον μετατίθεται για μεταγενέστερο χρόνο και πιθανώς θα συμπέσει με την διαδικασία ενοποίησης των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ τον επόμενο χρόνο.
Τα δεδομένα βάσει των οποίων σχεδιάζεται η παρέμβαση του κ. Τσίπρα στην ΔΕΘ διαμορφώθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τις ευνοϊκές για την ευρωζώνη (αν και με ερωτηματικά για την Ελλάδα) εξελίξεις στην Ευρώπη, από το κλίμα που μεταφέρεται από τις συζητήσεις μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης και από τις προοπτικές που διαγράφονται για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού εν όψει της επιβολής των νέων μέτρων.
Η προσπάθεια διατύπωσης μίας εναλλακτικής πρότασης προβλημάτισε τις προηγούμενες εβδομάδες επί μακρόν τον κ. Τσίπρα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται πως κατέληξαν σε κάποιες επιλογές τακτικής, βάσει των οποίων θα κινηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση τους επόμενους μήνες.
Κατ’ αρχάς, πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα μεγάλο τμήμα της ομιλίας του κ. Τσίπρα θα αφορά την Βόρειο Ελλάδα συγκεκριμένα, την αποβιομηχάνιση των τελευταίων ετών και τις επιπτώσεις της σημερινής κρίσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να αναπτύξει την επιχειρηματολογία του κατά της εγκαθίδρυσης Ειδικών Οικονομικών Ζωνών και όλων των συνακόλουθων μέτρων που φαίνεται ότι συζητούνται μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης.
Πέραν αυτών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να κάνει ένα βήμα πέραν του προγράμματος με το οποίο διεκδίκησε την ψήφο των πολιτών στις προηγούμενες εκλογές και να καταθέσει περισσότερο συγκεκριμένες προτάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, τον σχεδιασμό στο ενεργειακό και τον οικολογικό τομέα και όλα αυτά σε συνδυασμό με την απασχόληση και την καταπολέμηση της ανεργίας.
Κεντρικό στοιχείο των παρεμβάσεων του κ. Τσίπρα αναμένεται να είναι η διατύπωση της αντίθεσής του με τις ιδιωτικοποιήσεις που προωθούνται και η παρουσίαση εναλλακτικών σχεδίων.
Επιπλέον, έμφαση θα δοθεί στις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο, εν όψει ανακεφαλαιοποίησης και συγχωνεύσεων-εξαγορών.
Ένα άλλο πεδίο, εξάλλου στο οποίο τις προηγούμενες εβδομάδες αναζητούσαν δυνατότητες διατύπωσης μίας ουσιαστικής πρότασης οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα, ήταν αυτό της κοινωνικής συνοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μιλήσει εκτενώς για τη δημιουργία δικτύων αλληλεγγύης και για πολιτικές στήριξης ομάδων που βρίσκονται στα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης.